Kiedy jesień nastaje w pełni, na dworze robi się coraz zimniej, ciemniej i wilgotniej. Dla wielu osób to często czas przeziębień, infekcji i przewlekłych katarów. Aby zachować zdrowie, należy utrzymać równowagę między tym, co na zewnątrz (naturą), a tym, co wewnątrz (naszym organizmem).

Należy zatem zwrócić szczególną uwagę na odżywianie, które w porze jesiennej powinno działać na organizm rozgrzewająco. Proces ten możemy także wspierać przez odpowiednie napoje, które przyrządzamy i wypijamy jesienią. Na zimne dni polecam szczególnie kilka z nich.

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Kompot z owoców
Kompot domowej roboty, w którego skład wchodzą wszelkiego rodzaju owoce sezonowe (jabłka, gruszki, śliwki) z dodatkiem owoców suszonych (daktyle, morele, figi, rodzynki, śliwki) oraz aromatycznych przypraw (świeży imbir, wanilia, cynamon, kardamon, goździki, anyż gwiaździsty) lub świeżych ziół (rozmaryn, geranium, mięta). Składniki można łączyć według własnych upodobań smakowych oraz dostępności. Aby kompot nabrał właściwości rozgrzewających, powinniśmy gotować go od 40 do 60 minut. Jeśli dodajemy mięte, należy równocześnie dodać świeży imbir. Kompot to idealny napój na całą jesień i zimę. Można ugotować duży garnek i odgrzewać potrzebną ilość na daną chwilę. Polecam, to mój ulubiony napój na chłodne dni. Dzieci uwielbiają kompoty, bo są słodkie i smaczne.
Składniki:
- 2 suszone figi
- 3 suszone morele
- 1 suszona gruszka
- 5 suszonych śliwek
- 2 jabłka
- 2 cm kory cynamonu
- 3 cm laski wanilii
- 2 plastry imbiru
Przygotowanie:

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Zagotuj 2 litry wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, gruszki i śliwki, a także obrane (opcjonalnie mogą być ze skórką) i pokrojone w ósemki jabłka, a po chwili przyprawy. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 40 min.
Zwróć uwagę, by owoce suszone były niesiarkowane (do kupienia w sklepach ekologicznych).
Herbatka imbirowa
W jej skład wchodzi zalany wrzątkiem starty na tarce lub pokrojony w cienkie plasterki korzeń świeżego imbiru. Gdy zmarzniemy lub zmokniemy, polecam wypić ciepłą herbatkę imbirową, która z pewnością natychmiast rozgrzeje i nie dopuści do przeziębienia. Aby herbatka miała jeszcze mocniejsze działanie rozgrzewające, można ją pogotować ok. 20 minut. Wspomaga pocenie się i rozgrzewanie organizmu (przy przeziębieniach). Doskonale sprawdza się jako środek wspomagający trawienie, zatem warto popijać herbatkę imbirową po cięższym posiłku. Dzieciom należy podawać herbatkę imbirową bardzo rozcieńczoną (jeden cienki jak papier płatek korzenia imbiru na szklankę wody).
Kawa zbożowa/orkiszowa
Do jej przyrządzenia potrzebne nam będą palone ziarna pszenicy lub orkiszu, zmielone i zaparzone w dzbanku wraz z przyprawami, np. świeżym imbirem, cynamonem czy kardamonem. Ma działanie rozgrzewające, dlatego jest niezastąpiona na zimne poranki lub popołudnia, pita z namaszczeniem, czyli spokojnie, jako chwila odpoczynku. Można do niej dodać trochę mleka migdałowego, ryżowego lub owsianego, wtedy jest delikatniejsza w smaku. Dzieciom taka właśnie smakuje najbardziej – delikatna.
Herbatka z kardamonu
Podobnie jak w przypadku herbatki imbirowej, tym razem wrzątkiem zalewamy rozgniecione w moździerzu ziarna kardamonu. Herbatka ma działanie rozgrzewające i odśluzowujące, a do tego jest niezwykle aromatyczna.
Napar z pokrzywy
Ma działanie lekko ogrzewające i wzmacniające organizm. Korzystnie wpływa na produkcję i oczyszczanie krwi. Ma także właściwości moczopędne i przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie, przy czym poprawia trawienie. Wystarczy zalać wrzątkiem suszoną pokrzywę (czas parzenia ok. 15 minut). Dzieciom podawać napar z pokrzywy rozcieńczony (1/4 łyżeczki suszu na szklankę wody).
Napar z szałwii
Działa lekko ogrzewająco, odkażająco, przeciwzapalnie i przeciwpotnie. Herbatka z szałwii pobudza perystaltykę jelit, przeciwdziała wzdęciom, nadmiernej fermentacji i kolce jelitowej. Napar z szałwii smakowo świetnie się komponuje z plasterkiem cytryny, ewentualnie z miodem. Dzieciom podawać napar z szałwii rozcieńczony (1/4 łyżeczki suszu na szklankę wody).
Smacznego!