Kategorie
Dieta naturalna

Co pić w zimnej porze roku, czyli naturalne napoje rozgrzewające

Należy zwrócić szczególną uwagę na odżywianie, które w porze jesiennej powinno działać na organizm rozgrzewająco. Proces ten możemy także wspierać przez odpowiednie napoje, które przyrządzamy i wypijamy jesienią. Na zimne dni polecam szczególnie kilka z nich

Kiedy jesień nastaje w pełni, na dworze robi się coraz zimniej, ciemniej i wilgotniej. Dla wielu osób to często czas przeziębień, infekcji i przewlekłych katarów. Aby zachować zdrowie, należy utrzymać równowagę między tym, co na zewnątrz (naturą), a tym, co wewnątrz (naszym organizmem).

Należy zatem zwrócić szczególną uwagę na odżywianie, które w porze jesiennej powinno działać na organizm rozgrzewająco. Proces ten możemy także wspierać przez odpowiednie napoje, które przyrządzamy i wypijamy jesienią. Na zimne dni polecam szczególnie kilka z nich.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece Twojego dziecka

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Kompot z owoców

Kompot domowej roboty, w którego skład wchodzą wszelkiego rodzaju owoce sezonowe (jabłka, gruszki, śliwki) z dodatkiem owoców suszonych (daktyle, morele, figi, rodzynki, śliwki) oraz aromatycznych przypraw (świeży imbir, wanilia, cynamon, kardamon, goździki, anyż gwiaździsty) lub świeżych ziół (rozmaryn, geranium, mięta). Składniki można łączyć według własnych upodobań smakowych oraz dostępności. Aby kompot nabrał właściwości rozgrzewających, powinniśmy gotować go od 40 do 60 minut. Jeśli dodajemy mięte, należy równocześnie dodać świeży imbir. Kompot to idealny napój na całą jesień i zimę. Można ugotować duży garnek i odgrzewać potrzebną ilość na daną chwilę. Polecam, to mój ulubiony napój na chłodne dni. Dzieci uwielbiają kompoty, bo są słodkie i smaczne.

Składniki:

  • 2 suszone figi
  • 3 suszone morele
  • 1 suszona gruszka
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 2 cm kory cynamonu
  • 3 cm laski wanilii
  • 2 plastry imbiru

Przygotowanie:

Zagotuj 2 litry wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, gruszki i śliwki, a także obrane (opcjonalnie mogą być ze skórką) i pokrojone w ósemki jabłka, a po chwili przyprawy. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 40 min.

Zwróć uwagę, by owoce suszone były niesiarkowane (do kupienia w sklepach ekologicznych).

Herbatka imbirowa

W jej skład wchodzi zalany wrzątkiem starty na tarce lub pokrojony w cienkie plasterki korzeń świeżego imbiru. Gdy zmarzniemy lub zmokniemy, polecam wypić ciepłą herbatkę imbirową, która z pewnością natychmiast rozgrzeje i nie dopuści do przeziębienia. Aby herbatka miała jeszcze mocniejsze działanie rozgrzewające, można ją pogotować ok. 20 minut. Wspomaga pocenie się i rozgrzewanie organizmu (przy przeziębieniach). Doskonale sprawdza się jako środek wspomagający trawienie, zatem warto popijać herbatkę imbirową po cięższym posiłku. Dzieciom należy podawać herbatkę imbirową bardzo rozcieńczoną (jeden cienki jak papier płatek korzenia imbiru na szklankę wody).

Kawa zbożowa/orkiszowa

Do jej przyrządzenia potrzebne nam będą palone ziarna pszenicy lub orkiszu, zmielone i zaparzone w dzbanku wraz z przyprawami, np. świeżym imbirem, cynamonem czy kardamonem. Ma działanie rozgrzewające, dlatego jest niezastąpiona na zimne poranki lub popołudnia, pita z namaszczeniem, czyli spokojnie, jako chwila odpoczynku. Można do niej dodać trochę mleka migdałowego, ryżowego lub owsianego, wtedy jest delikatniejsza w smaku. Dzieciom taka właśnie smakuje najbardziej – delikatna.

Herbatka z kardamonu

Podobnie jak w przypadku herbatki imbirowej, tym razem wrzątkiem zalewamy rozgniecione w moździerzu ziarna kardamonu. Herbatka ma działanie rozgrzewające i odśluzowujące, a do tego jest niezwykle aromatyczna.

Napar z pokrzywy

Ma działanie lekko ogrzewające i wzmacniające organizm. Korzystnie wpływa na produkcję i oczyszczanie krwi. Ma także właściwości moczopędne i przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie, przy czym poprawia trawienie. Wystarczy zalać wrzątkiem suszoną pokrzywę (czas parzenia ok. 15 minut). Dzieciom podawać napar z pokrzywy rozcieńczony (1/4 łyżeczki suszu na szklankę wody).

Napar z szałwii

Działa lekko ogrzewająco, odkażająco, przeciwzapalnie i przeciwpotnie. Herbatka z szałwii pobudza perystaltykę jelit, przeciwdziała wzdęciom, nadmiernej fermentacji i kolce jelitowej. Napar z szałwii smakowo świetnie się komponuje z plasterkiem cytryny, ewentualnie z miodem. Dzieciom podawać napar z szałwii rozcieńczony (1/4 łyżeczki suszu na szklankę wody).

Smacznego!

Foto

Autor/ka: Anna Krasucka

Doradca żywieniowy, dietetyk TCM. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.
Interesują ją zagadnienia długowieczności, metody zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.
Stworzyła Akademię Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’ (www.piecsmakow.com.pl), w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania, wyjazdy pro zdrowotne, w tym rodzinne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi wykłady dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.
Jest absolwentką "Dietetyki Leczniczej" u Iny Diolosa, sygnowanej przez niemiecko - francuski Avicenna Instytut. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).
Ukończyła studia magisterskie „Komunikacja interpersonalna” w Niemczech oraz we Francji. Jest tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.
Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.
Współtwórczyni projektu Kobieta Piękna z Natury – www.pieknaznatury.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.