10 przepisów na bezpszeniczne naleśniki:
1. Z migdałów
Składniki:
- mąka migdałowa lub zmielone migdały,
- 1/2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- spore jajko,
- 1/3 szklanki mleka migdałowego,
- łyżka stopionego oleju kokosowego, oliwy lub roztopionego masła,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Jajko roztrzep z mlekiem i olejem, powoli dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Smaż jak klasyczne naleśniki, na patelni posmarowanej olejem kokosowym.
Źródło: Kuchnia bez pszenicy, Davis William

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
2. Z ciecierzycy
Składniki:
- 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżka mąki ryżowej,
- jajko,
- łyżeczka oleju,
- ok. 150 ml zimnej wody,
- odrobina kurkumy,
- 1/2 soku z cytryny.
Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy zmieszaj z wodą za pomocą trzepaczki. Dodawaj po kolei: sok z cytryny, kurkumę, jajko i olej, mąkę ryżową. Ciasto odstaw na kilkanaście minut. Smaż na rozgrzanej i posmarowanej lekko olejem patelni, na złocisty kolor.
Źródło: zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com
3. Amarantusowo-owsiane
Składniki:
- 2 kopiaste łyżki mąki owsianej,
- 3 kopiaste łyżki mąki z amarantusa,
- jajko,
- ok. 150-200 ml wody,
- 1/2 soku z cytryny,
- 1/5 łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka oleju,
- szczypta imbiru.
Przygotowanie:
Do miski dodawaj po kolei i mieszaj lekko trzepaczką: mąkę owsianą, wodę, sok z cytryny, kurkumę, mąkę z amarantusa, jajko, olej, szczyptę imbiru. Zostaw na około 1/2 godziny. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobioną oleju.
Źródło: Kuchnia bez pszenicy, Davis William
4. Jaglano-gryczano-kukurydziane
Składniki:
- 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej,
- 2 łyżki mąki gryczanej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- ok. 150 ml zimnej wody,
- zgnieciony ząbek czosnku,
- jajko,
- 1/2 łyżki oleju ryżowego i kilka kropli do posmarowania patelni,
- odrobina soli,
- 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
- szczypta kurkumy,
- łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Przygotuj według następującej kolejności: roztrzep w misce jajko, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, następnie wodę i szczyptę soli, sok z cytryny, mąkę gryczaną i kurkumę, mąkę jaglaną, kukurydzianą i olej, na sam koniec – czosnek niedźwiedzi. Odstaw ciasto na 1/2 godziny. Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Źródło: zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com
5. Ryżowe
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej,
- 1/2 szklanki mąki owsianej,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 4 duże jajka,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na kilka minut, następnie smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Odrobinę oleju możesz dodać do ciasta, dzięki temu sam proces smażenia będzie łatwiejszy.
Źródło: filozofiasmaku.blogspot.com
6. Orkiszowo-ryżowe
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej białej,
- 1/2 szklanki mąki ryżowej,
- ok. 100 ml mleka owsianego,
- 50 ml wody gazowanej,
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie),
- 2-3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Mąki wymieszaj z ksylitolem i dodaj mleko owsiane oraz wodę. Wszystko wymieszaj na gładką masę o konsystencji śmietany. Na koniec do ciasta dodaj łyżkę oleju. Smaż na rozgrzanej patelni, posmarowanej cienką warstwą oleju.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
7. Lniano-orkiszowe
Składniki:
- 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego,
- 1/2 szklanki lnu złocistego,
- 1/5 szklanki gorącej wody,
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej,
- 1 szklanka wody gazowanej.
Przygotowanie:
Siemię i len zalej gorącą wodą. Odstaw, aż powstanie kleik. Dodaj do niego mąkę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej cienką warstwą oleju.
Źródło: pysznezdrowosci.blogspot.com
8. Kokosowe
Składniki:
- 3 jajka,
- 125 ml mleka kokosowego,
- 125 ml mleka sojowego,
- 1-2 łyżki ksylitolu,
- 70 g mąki kokosowej,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- szczypta soli,
- 1/4 ekologicznego proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Jajka wyjmij z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem naleśników. Rozpuść łyżkę oleju kokosowego w niedużym rondlu. Do osobnego rondla wlej mleko kokosowe oraz sojowe i podgrzej tak, żeby były lekko ciepłe. Mąkę kokosową wrzuć do miski, dodaj skrobię, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Do osobnej miski wrzuć jajka, dodaj ksylitol i ubijaj mikserem przez dwie minuty. Wlej ciepłe mleko i ubijaj dalej, aż wytworzy się piana. Następnie dodaj mąkę kokosową z dodatkami. Ubijaj przez chwilę do połączenia składników. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu.
Źródło: mariolabialolecka.com
9. Z sokiem
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka soku jabłkowego 100 proc.,
- 1 szklanka mleka kokosowego lub sojowego,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 60 ml oleju,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Odstaw ciasto na 15 minut. Smaż partiami z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.
Źródło: olgasmile.com
10. Ze szpinakiem
Składniki:
- 150 g liści szpinaku,
- 2 szklanki mleka roślinnego,
- 1 szklanka wody + 50 ml,
- 1 czubata szklanka mąki gryczanej,
- 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 100 ml oleju do smażenia,
- 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Liście szpinaku zblenduj z mlekiem roślinnym na jednolitą masę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Ciasto odstaw na 15 minut. Smaż z obu stron na natłuszczonej patelni.

Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Rozwój seksualny dzieci
Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Źródło: olgasmile.com