Kategorie
Dieta naturalna

5 zamienników mąki pszennej

Pszenica stała się produktem hybrydowym – jej produkcja jest opłacalna, ponieważ jest ona odporna na pogodę i wydajna. Zboże to jest stale ulepszane, to jeden z pomysłów na walkę z panującym na świecie głodem. Jednak dzisiejsza pszenica w niewielkim stopniu przypomina tę sprzed kilku dekad.

Społeczeństwo staje się coraz bardziej tego świadome, a dużą rolę odegrała tu publikacja kardiologa Williama Davisa, który w swojej książce „Dieta bez pszenicy” pisze, że: „Pszenica to jest teraz duża kilkudziesięciocentymetrowa roślina stworzona w wyniku badań genetycznych z lat 60 i 70 ubiegłego wieku. W tego typu roślinach jest wiele składników, których kiedyś po prostu nie było.”

Czy można gotować bez mąki pszennej?

Oczywiście, choć znalezienie odpowiedniego zamiennika bezglutenowego nie należy do najprostszych. Jeśli członek rodziny jest na diecie bezglutenowej lub po prostu chcemy odpocząć od produktów z pszenicą, zastąpić ją może:

1. Gryka

– to roślina wciąż niedoceniana przez konsumentów, jej spożycie wśród Polaków jest stosunkowo niskie. To cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy. Z mąki gryczanej można piec domowe pieczywo, naleśniki czy racuszki. W Japonii dodaje się ją do makaronu (soba), w Rosji do blinów zjadanych z kawiorem. Mąkę gryczaną można spotkać także w kuchni indyjskiej.

Jak zrobić mąkę gryczaną?

Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i miksujemy na wysokich obrotach za pomocą blendera, aż do uzyskania konsystencji mąki.

2. Migdały

– mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia nasion migdałowca nieblanszowanego, prażonego. To cenne źródło witaminy E. Mąka ta jest bardzo sycąca, ponieważ zawiera 20 g białka na 100 g (biała mąka – 13 g). Podobną zawartość białka posiadają piersi z kurczaka albo soczewica. Wykorzystywana jest przy zagęszczaniu sosów czy zup. Można jej również używać przy wypieku ciast lub pieczywa. Jedyny minus mąki migdałowej – jest droga. Ale raz na jakiś czas można przygotować ją w domu (wystarczy zmiksować płatki migdałowe lub zblanszowane migdały pozbawione skórek.

3. Sorgo

– naukowcy przewidują, że w przyszłości zamiast ziemniaka i żyta będziemy uprawiać właśnie sorgo. Po pszenicy, kukurydzy, ryżu i jęczmieniu jest piątym uprawianym zbożem na ziemi. Sorgo jest dobrym źródłem witamin z grupy B (głównie niacyny) oraz beta-karotenu, fosforu, potasu oraz żelaza. Mąka z sorgo jest znakomitym urozmaiceniem bezglutenowych wypieków, m.in.: chleba, bułek, ciast, ciasteczek. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Płatki lub kasze  z sorgo mogą być doskonałym dodatkiem do musli lub mieszanek płatków i bakalii. Z sorgo można także przygotować domowy popcorn.

4. Maranta trzcinowata

– to lekkostrawna mąka skrobiowa, pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych, pochodzących z Ameryki Południowej. Maranta trzcinowata zagęszcza zupy i sosy, na jej bazie można przygotować domowe budynie, lody, ciasta. Mąkę trzcinowatą można kupić w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością oraz w internecie.

5. Owies

– jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, ułatwia trawienie, pomaga dobrze funkcjonować sercu. Jest bogata w wapń, witaminę E i inne niezbędne minerały. Mąkę owsianą przygotowujemy z płatków owsianych bez glutenu, które wsypujemy do naczynia miksującego, po czym mieszamy aż do uzyskania gładkiego pyłu.

Przepis na ciasteczka gryczane

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych bez glutenu
  • 1 jabłko, pozbawione rdzenia i starte na tarce
  • 1 duży banan, rozgnieciony na puree
  • 6 daktyli bez pestek, posiekanych
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. W misce łączymy mąkę i płatki. Mieszamy łyżką. Dodajemy posiekane daktyle, starte jabłko i puree z banana. Mieszamy, by składniki się połączyły. Dodajemy łyżkę słodu. Z masy formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 35 minut, aż ciasteczka zezłoca się. Przed podaniem zostawiamy do ostygnięcia.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.