NOWOŚĆ: Rozwój seksualny dzieci
| Zielone koktajle – najzdrowszy fast food na świecie!

Zielone koktajle – najzdrowszy fast food na świecie!

Wg zaleceń dietetyków małe dzieci powinny spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia: 3 główne i 1-2 uzupełniające. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć produktów roślinnych. WHO rekomenduje, by znalazło w nim się 3-5 porcji warzyw i 2-4 porcji owoców.  Doskonałym sposobem na wprowadzanie różnych cennych składników, w tym błonnika, witamin i minerałów są koktajle na bazie owoców i warzyw.  

Nowalijki czy zielone koktajle?

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon na nowalijki, czyli pierwsze tegoroczne warzywa i owoce. Nasze organizmy po zimie potrzebują zastrzyku witamin, dlatego reagujemy na nie z dużym entuzjazmem. Niestety większość z tych warzyw i owoców uprawiana jest w warunkach szklarniowych i niewiele ma to wspólnego z tzw. sezonowością. Okres wegetatywny tych warzyw jest mocno skrócony i znacznie przyspieszony, dlatego często wspomagane są chemią i sztucznymi nawozami. Warzywa i owoce szklarniowe można rozpoznać po tym, że bardzo szybko więdną i nie mają typowego, intensywnego zapachu oraz mają bardziej wyblakłe kolory. Dlatego warto podejść do nich z umiarkowanym entuzjazmem. Nie oznacza to oczywiście, że trzeba z nich w ogóle zrezygnować.

Kupując wiosenne warzywa i owoce warto przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • w pierwszym okresie wiosny kupować głównie nowalijki rosnące nad ziemią: ogórki, koperek, szczypiorek, botwinkę, ponieważ najwięcej chemikaliów kumuluje się pod skórką roślin korzeniowych
  • przed jedzeniem warto je dokładnie myć i obierać skórkę, jeśli to możliwe
  • warto zaopatrywać się w sprawdzonych źródłach: u rolnika lub w gospodarstwach ekologicznych.
Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję

Zatem co zamiast nowalijek? Doskonałym sposobem na zapewnienie sobie zastrzyku witamin są koktajle warzywno-owocowe.  Szczególnie dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach tzw. zielone koktajle, czyli napoje na bazie zielonych, liściastych warzyw: głównie szpinaku i jarmużu, ale także boćwiny, natki pietruszki, kolendry. Ich właściwości prozdrowotne to w dużej mierze zasługa chlorofilu – zielonego barwnika, który jest naturalnym źródłem magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Jarmuż jest warzywem dostępnym w Polsce cały rok, ale jego “sezon” przypada właśnie jesienią, zimą! i wczesną wiosną – ponoć najlepszy jest po przymrozkach! Szpinak z kolei rośnie bardzo szybko, można go zbierać już 6-8 tyg po wysiewie, można go sadzić i wiosną i jesienią na przezimowanie – dlatego również jest dużo bezpieczniejszym wyborem od roślin szklarniowych.

Inne warzywa i owoce po które można śmiało sięgać wczesną wiosną oprócz jarmużu i szpinaku to: jabłka i gruszki, roszponka, buraki, seler, sałata i marchew.

10 powodów, dla których warto pić zielone koktajle:

  1. Są bardzo pożywne, ale jednocześnie łatwe do strawienia. Dzięki temu, że zawierają dużo błonnika, bardzo korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
  2. Są łatwe do wykonania, przyrządza się je dużo łatwiej i szybciej niż świeżo wyciskane soki.  To najzdrowszy “fast food” na świecie!
  3. Są naturalnym remedium na anemię! Chlorofil zawarty w warzywach liściastych (szpinak, jarmuż) to bogate źródło żelaza i kwasu foliowego.
  4. Pomagają oczyścić wątrobę i usuwają toksyny z organizmu.
  5. Pomagają wzmocnić odporność organizmu, ponieważ zielone rośliny zawierają przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne. Regularne spożywanie poprawia naturalny drenaż nosa, może również łagodzić objawy astmy!
  6. Wzmacniają układ naczyniowy i pomagają w leczeniu żylaków.
  7. Obniżają poziom cukru we krwi, poza tym zmniejszają chęć sięgania po słodkie i niezdrowe przekąski.
  8. Usprawniają pracę układu nerwowego i mięśniowego, dzięki wysokiej zawartości magnezu, potasu i kwasu foliowego.
  9. Można je podawać nawet bardzo małym dzieciom! Oczywiście wszystko zależy od tego, jakie składniki wykorzystamy, ale koktajle w wersji podstawowej, np. zawierające szpinak, banana, awokado i odrobinę mleka roślinnego nadają się nawet dla niemowląt przed ukończeniem 1 roku życia! Gęsta konsystencja koktajlu doskonale sprawdzi się u maluchów, które rozszerzają dietę metodą BLW. 
  10. Są smacznym sposobem na włączenie do rodzinnego menu “nielubianych” warzyw i owoców.

UWAGA! Choć zielone koktajle są niezwykle zdrowe, warto zachować pewną ostrożność, jeśli chodzi o jarmuż. Nie powinny go spożywać osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy – jarmuż zawiera goitrogeny, czyli substancje, które zaburzają wchłanianie jodu oraz osoby, cierpiące na kamicę nerkową – ze względu na szczawiany powodujące powstawanie złogów szczawianowo- wapniowych.

Przygotowując zielone koktajle warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • do wykonania koktajlu należy użyć szybkoobrotowego blendera, który dobrze rozdrobni składniki
  • dobierając proporcje składników, warto pamiętać o tym, by owoce stanowiły 60%  a zielone warzywa liściaste ok 40%. Taki dobór składników zapewni słodszy, owocowy smak.
  • ilość użytej wody/ mleka roślinnego jest zależna od indywidualnych preferencji.
  • jeśli jest taka możliwość, owoce warto wrzucać w postaci nieobranej i nie usuwać gniazd nasiennych – skórki zawierają dużo błonnika a pestki amigdalinę, która ma właściwości antynowotworowe i witaminę B17.

10 przepisów na zielone koktajle:

1. Koktajl z awokado, kiwi i bananów

(przepis z bloga Agata Berry)

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • pół dojrzałego awokado
  • 1 kiwi
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe, sojowe) lub wody

2. Koktajl z jarmużu, pietruszki, pomarańczy i banana

(przepis z bloga Los Frutitis Mama)

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 duże liście jarmużu
  • świeży sok z pomarańczy
  • mleko owsiane
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 banany

3. Koktajl z jarmużu, jabłka, banana i cytryny

(przepis z bloga Agnieszki Sobeckiej)

Składniki:

  • 2 garści jarmużu
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka wody

4. Koktajl ze szpinaku, ogórka, melona i nerkowców

(przepis z bloga Powiedz dietom nie)

Składniki:

  • namoczone przez 4 godziny 50g orzechów nerkowca
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • garść szpinaku
  • 1/2 melona
  • 2 szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego
  • sok z 1/2 limonki

5. Koktajl z pomarańczy, fig i jarmużu

(przepis z bloga Agna Fit)

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • duża garść jarmużu
  • 3 suszone figi
  • 2 łyżeczki sezamu
  • kilka migdałów

6. Koktajl z mango, szpinaku i młodego jęczmienia

(przepis z bloga Różanecznik)

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 banan
  • szklanka szpinaku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sproszkowanego soku z młodego jęczmienia
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szklanka wody lub mleka roślinnego
Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję

7. Koktajl ze szpinaku i gruszek

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanego szpinaku,
  • 2-3 gruszki (pokrojone w kawałki, ewentualnie obrane),
  • 1 banan (pokrojony),
  • szczypta cynamonu i kardamonu,
  • mleko migdałowe.

8. Koktajl z dodatkiem truskawek i brzoskwiń

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanego jarmużu,
  • 1/2 szklanki posiekanej salaty rzymskiej,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki kiełków słonecznika,
  • 1 szklanka truskawek (moga być mrożone),
  • 2 szklanki pokrojonych brzoskwiń (moga być mrożone),
  • 2 szklanki mleka migdałowego.

9. Koktajl rozgrzewający

(przepis z bloga Kreator zmian)

Składniki:

  • 2 duże garście szpinaku
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka miodu
  • sok z limonki
  • plasterek świeżego imbiru
  • 150 ml wody

10. Koktajl z mango i ananasem

Składniki:

  • 1,5 szklanki liści szpinaku
  • pół szklanki liści kolendry lub pietruszki
  • 1 mango
  • pół awokado
  • pół ananasa
  • 2 szklanki wody


Ewa Krogulska

Psycholog, redaktorka, doula i certyfikowana przez CNOL Promotorka Karmienia Piersią. Współorganizatorka oddolnej inicjatywy Lepszy Poród walczącej o prawa kobiet w porodzie. Prywatnie mama dwóch chłopców.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.lepszyporod.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Etyczne zabawki, czyli dlaczego nie warto kupować “Made in China”

Czy gotowe produkty żywnościowe dla niemowląt to “samo zło”?

Czy możliwa jest podróż z dzieckiem bez tabletu?

Przejdz do: