Kategorie
Dieta naturalna

Zielone koktajle – najzdrowszy fast food na świecie!

Wg zaleceń dietetyków małe dzieci powinny spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia: 3 główne i 1-2 uzupełniające. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć produktów roślinnych. WHO rekomenduje, by znalazło w nim się 3-5 porcji warzyw i 2-4 porcji owoców.  Doskonałym sposobem na wprowadzanie różnych cennych składników, w tym błonnika, witamin i minerałów są koktajle na bazie owoców i warzyw.  

Nowalijki czy zielone koktajle?

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon na nowalijki, czyli pierwsze tegoroczne warzywa i owoce. Nasze organizmy po zimie potrzebują zastrzyku witamin, dlatego reagujemy na nie z dużym entuzjazmem. Niestety większość z tych warzyw i owoców uprawiana jest w warunkach szklarniowych i niewiele ma to wspólnego z tzw. sezonowością. Okres wegetatywny tych warzyw jest mocno skrócony i znacznie przyspieszony, dlatego często wspomagane są chemią i sztucznymi nawozami. Warzywa i owoce szklarniowe można rozpoznać po tym, że bardzo szybko więdną i nie mają typowego, intensywnego zapachu oraz mają bardziej wyblakłe kolory. Dlatego warto podejść do nich z umiarkowanym entuzjazmem. Nie oznacza to oczywiście, że trzeba z nich w ogóle zrezygnować.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Kupując wiosenne warzywa i owoce warto przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • w pierwszym okresie wiosny kupować głównie nowalijki rosnące nad ziemią: ogórki, koperek, szczypiorek, botwinkę, ponieważ najwięcej chemikaliów kumuluje się pod skórką roślin korzeniowych
  • przed jedzeniem warto je dokładnie myć i obierać skórkę, jeśli to możliwe
  • warto zaopatrywać się w sprawdzonych źródłach: u rolnika lub w gospodarstwach ekologicznych.

Zatem co zamiast nowalijek? Doskonałym sposobem na zapewnienie sobie zastrzyku witamin są koktajle warzywno-owocowe.  Szczególnie dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach tzw. zielone koktajle, czyli napoje na bazie zielonych, liściastych warzyw: głównie szpinaku i jarmużu, ale także boćwiny, natki pietruszki, kolendry. Ich właściwości prozdrowotne to w dużej mierze zasługa chlorofilu – zielonego barwnika, który jest naturalnym źródłem magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Jarmuż jest warzywem dostępnym w Polsce cały rok, ale jego “sezon” przypada właśnie jesienią, zimą! i wczesną wiosną – ponoć najlepszy jest po przymrozkach! Szpinak z kolei rośnie bardzo szybko, można go zbierać już 6-8 tyg po wysiewie, można go sadzić i wiosną i jesienią na przezimowanie – dlatego również jest dużo bezpieczniejszym wyborem od roślin szklarniowych.

Inne warzywa i owoce po które można śmiało sięgać wczesną wiosną oprócz jarmużu i szpinaku to: jabłka i gruszki, roszponka, buraki, seler, sałata i marchew.

10 powodów, dla których warto pić zielone koktajle:

  1. Są bardzo pożywne, ale jednocześnie łatwe do strawienia. Dzięki temu, że zawierają dużo błonnika, bardzo korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
  2. Są łatwe do wykonania, przyrządza się je dużo łatwiej i szybciej niż świeżo wyciskane soki.  To najzdrowszy “fast food” na świecie!
  3. Są naturalnym remedium na anemię! Chlorofil zawarty w warzywach liściastych (szpinak, jarmuż) to bogate źródło żelaza i kwasu foliowego.
  4. Pomagają oczyścić wątrobę i usuwają toksyny z organizmu.
  5. Pomagają wzmocnić odporność organizmu, ponieważ zielone rośliny zawierają przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne. Regularne spożywanie poprawia naturalny drenaż nosa, może również łagodzić objawy astmy!
  6. Wzmacniają układ naczyniowy i pomagają w leczeniu żylaków.
  7. Obniżają poziom cukru we krwi, poza tym zmniejszają chęć sięgania po słodkie i niezdrowe przekąski.
  8. Usprawniają pracę układu nerwowego i mięśniowego, dzięki wysokiej zawartości magnezu, potasu i kwasu foliowego.
  9. Można je podawać nawet bardzo małym dzieciom! Oczywiście wszystko zależy od tego, jakie składniki wykorzystamy, ale koktajle w wersji podstawowej, np. zawierające szpinak, banana, awokado i odrobinę mleka roślinnego nadają się nawet dla niemowląt przed ukończeniem 1 roku życia! Gęsta konsystencja koktajlu doskonale sprawdzi się u maluchów, które rozszerzają dietę metodą BLW. 
  10. Są smacznym sposobem na włączenie do rodzinnego menu “nielubianych” warzyw i owoców.

UWAGA! Choć zielone koktajle są niezwykle zdrowe, warto zachować pewną ostrożność, jeśli chodzi o jarmuż. Nie powinny go spożywać osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy – jarmuż zawiera goitrogeny, czyli substancje, które zaburzają wchłanianie jodu oraz osoby, cierpiące na kamicę nerkową – ze względu na szczawiany powodujące powstawanie złogów szczawianowo- wapniowych.

Uwaga! Reklama do czytania

Połóg. Pierwszy rok życia rodzica

Oto długo wyczekiwany holistyczny przewodnik po połogu. Autorka z czułością i empatią przeprowadza czytelników przez szereg zagadnień związanych z tym przełomowym momentem.

Zobacz na natuli.pl

Przygotowując zielone koktajle warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • do wykonania koktajlu należy użyć szybkoobrotowego blendera, który dobrze rozdrobni składniki
  • dobierając proporcje składników, warto pamiętać o tym, by owoce stanowiły 60%  a zielone warzywa liściaste ok 40%. Taki dobór składników zapewni słodszy, owocowy smak.
  • ilość użytej wody/ mleka roślinnego jest zależna od indywidualnych preferencji.
  • jeśli jest taka możliwość, owoce warto wrzucać w postaci nieobranej i nie usuwać gniazd nasiennych – skórki zawierają dużo błonnika a pestki amigdalinę, która ma właściwości antynowotworowe i witaminę B17.

10 przepisów na zielone koktajle:

1. Koktajl z awokado, kiwi i bananów

(przepis z bloga Agata Berry)

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • pół dojrzałego awokado
  • 1 kiwi
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe, sojowe) lub wody

2. Koktajl z jarmużu, pietruszki, pomarańczy i banana

(przepis z bloga Los Frutitis Mama)

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 duże liście jarmużu
  • świeży sok z pomarańczy
  • mleko owsiane
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 banany

3. Koktajl z jarmużu, jabłka, banana i cytryny

(przepis z bloga Agnieszki Sobeckiej)

Składniki:

  • 2 garści jarmużu
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka wody

4. Koktajl ze szpinaku, ogórka, melona i nerkowców

(przepis z bloga Powiedz dietom nie)

Składniki:

  • namoczone przez 4 godziny 50g orzechów nerkowca
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • garść szpinaku
  • 1/2 melona
  • 2 szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego
  • sok z 1/2 limonki

5. Koktajl z pomarańczy, fig i jarmużu

(przepis z bloga Agna Fit)

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • duża garść jarmużu
  • 3 suszone figi
  • 2 łyżeczki sezamu
  • kilka migdałów

6. Koktajl z mango, szpinaku i młodego jęczmienia

(przepis z bloga Różanecznik)

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 banan
  • szklanka szpinaku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sproszkowanego soku z młodego jęczmienia
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szklanka wody lub mleka roślinnego

[reklama id=”75735″]

7. Koktajl ze szpinaku i gruszek

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanego szpinaku,
  • 2-3 gruszki (pokrojone w kawałki, ewentualnie obrane),
  • 1 banan (pokrojony),
  • szczypta cynamonu i kardamonu,
  • mleko migdałowe.

8. Koktajl z dodatkiem truskawek i brzoskwiń

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanego jarmużu,
  • 1/2 szklanki posiekanej salaty rzymskiej,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki kiełków słonecznika,
  • 1 szklanka truskawek (moga być mrożone),
  • 2 szklanki pokrojonych brzoskwiń (moga być mrożone),
  • 2 szklanki mleka migdałowego.

9. Koktajl rozgrzewający

(przepis z bloga Kreator zmian)

Składniki:

  • 2 duże garście szpinaku
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka miodu
  • sok z limonki
  • plasterek świeżego imbiru
  • 150 ml wody

10. Koktajl z mango i ananasem

Składniki:

  • 1,5 szklanki liści szpinaku
  • pół szklanki liści kolendry lub pietruszki
  • 1 mango
  • pół awokado
  • pół ananasa
  • 2 szklanki wody
Avatar photo

Autor/ka: Ewa Krogulska

Psycholog, doula i promotorka karmienia piersią. Współautorka książki „Jak zrozumieć małe dziecko”. Prowadzi zajęcia profilaktyczne dla dzieci i młodzieży oraz wykłady, warsztaty i konsultacje dla rodziców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.