Nowalijki czy zielone koktajle?
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon na nowalijki, czyli pierwsze tegoroczne warzywa i owoce. Nasze organizmy po zimie potrzebują zastrzyku witamin, dlatego reagujemy na nie z dużym entuzjazmem. Niestety większość z tych warzyw i owoców uprawiana jest w warunkach szklarniowych i niewiele ma to wspólnego z tzw. sezonowością. Okres wegetatywny tych warzyw jest mocno skrócony i znacznie przyspieszony, dlatego często wspomagane są chemią i sztucznymi nawozami. Warzywa i owoce szklarniowe można rozpoznać po tym, że bardzo szybko więdną i nie mają typowego, intensywnego zapachu oraz mają bardziej wyblakłe kolory. Dlatego warto podejść do nich z umiarkowanym entuzjazmem. Nie oznacza to oczywiście, że trzeba z nich w ogóle zrezygnować.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Kupując wiosenne warzywa i owoce warto przestrzegać kilku podstawowych zasad:
- w pierwszym okresie wiosny kupować głównie nowalijki rosnące nad ziemią: ogórki, koperek, szczypiorek, botwinkę, ponieważ najwięcej chemikaliów kumuluje się pod skórką roślin korzeniowych
- przed jedzeniem warto je dokładnie myć i obierać skórkę, jeśli to możliwe
- warto zaopatrywać się w sprawdzonych źródłach: u rolnika lub w gospodarstwach ekologicznych.
Zatem co zamiast nowalijek? Doskonałym sposobem na zapewnienie sobie zastrzyku witamin są koktajle warzywno-owocowe. Szczególnie dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach tzw. zielone koktajle, czyli napoje na bazie zielonych, liściastych warzyw: głównie szpinaku i jarmużu, ale także boćwiny, natki pietruszki, kolendry. Ich właściwości prozdrowotne to w dużej mierze zasługa chlorofilu – zielonego barwnika, który jest naturalnym źródłem magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Jarmuż jest warzywem dostępnym w Polsce cały rok, ale jego “sezon” przypada właśnie jesienią, zimą! i wczesną wiosną – ponoć najlepszy jest po przymrozkach! Szpinak z kolei rośnie bardzo szybko, można go zbierać już 6-8 tyg po wysiewie, można go sadzić i wiosną i jesienią na przezimowanie – dlatego również jest dużo bezpieczniejszym wyborem od roślin szklarniowych.
Inne warzywa i owoce po które można śmiało sięgać wczesną wiosną oprócz jarmużu i szpinaku to: jabłka i gruszki, roszponka, buraki, seler, sałata i marchew.
10 powodów, dla których warto pić zielone koktajle:
- Są bardzo pożywne, ale jednocześnie łatwe do strawienia. Dzięki temu, że zawierają dużo błonnika, bardzo korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
- Są łatwe do wykonania, przyrządza się je dużo łatwiej i szybciej niż świeżo wyciskane soki. To najzdrowszy “fast food” na świecie!
- Są naturalnym remedium na anemię! Chlorofil zawarty w warzywach liściastych (szpinak, jarmuż) to bogate źródło żelaza i kwasu foliowego.
- Pomagają oczyścić wątrobę i usuwają toksyny z organizmu.
- Pomagają wzmocnić odporność organizmu, ponieważ zielone rośliny zawierają przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne. Regularne spożywanie poprawia naturalny drenaż nosa, może również łagodzić objawy astmy!
- Wzmacniają układ naczyniowy i pomagają w leczeniu żylaków.
- Obniżają poziom cukru we krwi, poza tym zmniejszają chęć sięgania po słodkie i niezdrowe przekąski.
- Usprawniają pracę układu nerwowego i mięśniowego, dzięki wysokiej zawartości magnezu, potasu i kwasu foliowego.
- Można je podawać nawet bardzo małym dzieciom! Oczywiście wszystko zależy od tego, jakie składniki wykorzystamy, ale koktajle w wersji podstawowej, np. zawierające szpinak, banana, awokado i odrobinę mleka roślinnego nadają się nawet dla niemowląt przed ukończeniem 1 roku życia! Gęsta konsystencja koktajlu doskonale sprawdzi się u maluchów, które rozszerzają dietę metodą BLW.
- Są smacznym sposobem na włączenie do rodzinnego menu “nielubianych” warzyw i owoców.
UWAGA! Choć zielone koktajle są niezwykle zdrowe, warto zachować pewną ostrożność, jeśli chodzi o jarmuż. Nie powinny go spożywać osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy – jarmuż zawiera goitrogeny, czyli substancje, które zaburzają wchłanianie jodu oraz osoby, cierpiące na kamicę nerkową – ze względu na szczawiany powodujące powstawanie złogów szczawianowo- wapniowych.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Przygotowując zielone koktajle warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- do wykonania koktajlu należy użyć szybkoobrotowego blendera, który dobrze rozdrobni składniki
- dobierając proporcje składników, warto pamiętać o tym, by owoce stanowiły 60% a zielone warzywa liściaste ok 40%. Taki dobór składników zapewni słodszy, owocowy smak.
- ilość użytej wody/ mleka roślinnego jest zależna od indywidualnych preferencji.
- jeśli jest taka możliwość, owoce warto wrzucać w postaci nieobranej i nie usuwać gniazd nasiennych – skórki zawierają dużo błonnika a pestki amigdalinę, która ma właściwości antynowotworowe i witaminę B17.
10 przepisów na zielone koktajle:
1. Koktajl z awokado, kiwi i bananów
(przepis z bloga Agata Berry)
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- pół dojrzałego awokado
- 1 kiwi
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe, sojowe) lub wody
2. Koktajl z jarmużu, pietruszki, pomarańczy i banana
(przepis z bloga Los Frutitis Mama)
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 2 duże liście jarmużu
- świeży sok z pomarańczy
- mleko owsiane
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 banany
3. Koktajl z jarmużu, jabłka, banana i cytryny
(przepis z bloga Agnieszki Sobeckiej)
Składniki:
- 2 garści jarmużu
- 1 jabłko
- 1 banan
- łyżeczka soku z cytryny
- szklanka wody
4. Koktajl ze szpinaku, ogórka, melona i nerkowców
(przepis z bloga Powiedz dietom nie)
Składniki:
- namoczone przez 4 godziny 50g orzechów nerkowca
- 1 mały ogórek gruntowy
- garść szpinaku
- 1/2 melona
- 2 szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego
- sok z 1/2 limonki
5. Koktajl z pomarańczy, fig i jarmużu
(przepis z bloga Agna Fit)
Składniki:
- 1 pomarańcza
- duża garść jarmużu
- 3 suszone figi
- 2 łyżeczki sezamu
- kilka migdałów
6. Koktajl z mango, szpinaku i młodego jęczmienia
(przepis z bloga Różanecznik)
Składniki:
- 1 mango
- 1 banan
- szklanka szpinaku
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka sproszkowanego soku z młodego jęczmienia
- 1 łyżeczka babki płesznik
- 1 łyżka siemienia lnianego
- szklanka wody lub mleka roślinnego
[reklama id=”75735″]
7. Koktajl ze szpinaku i gruszek
Składniki:
- 1 szklanka posiekanego szpinaku,
- 2-3 gruszki (pokrojone w kawałki, ewentualnie obrane),
- 1 banan (pokrojony),
- szczypta cynamonu i kardamonu,
- mleko migdałowe.
8. Koktajl z dodatkiem truskawek i brzoskwiń
Składniki:
- 1 szklanka posiekanego jarmużu,
- 1/2 szklanki posiekanej salaty rzymskiej,
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1/4 szklanki kiełków słonecznika,
- 1 szklanka truskawek (moga być mrożone),
- 2 szklanki pokrojonych brzoskwiń (moga być mrożone),
- 2 szklanki mleka migdałowego.
9. Koktajl rozgrzewający
(przepis z bloga Kreator zmian)
Składniki:
- 2 duże garście szpinaku
- 1 pomarańcza
- łyżeczka miodu
- sok z limonki
- plasterek świeżego imbiru
- 150 ml wody
10. Koktajl z mango i ananasem
Składniki:
- 1,5 szklanki liści szpinaku
- pół szklanki liści kolendry lub pietruszki
- 1 mango
- pół awokado
- pół ananasa
- 2 szklanki wody