Kategorie
odżywianie naturalne

Smoothies czyli koktajle owocowo-warzywne {przepisy}

Smoothies cieszą się wszędzie coraz większą popularnością. I bardzo słusznie! To bardzo dobry sposób na przemyt wielu cennych składników w jednej szklance pysznego koktajlu.

W zależności od upodobań lub przepisu, konsystencja smoothies może być mniej lub bardziej gęsta. Niejednokrotnie dodawany jest sok owocowy, woda mineralna lub jogurt. Świetnie sprawdzają się takie warzywa jak sałata, szpinak, kapusta włoska, jarmuż itp. Można jednak także sięgnąć po pietruszkę czy liście pokrzywy, kolendry. Nie nadają się jednak raczej inne zielone warzywa nieliściaste jak np. brokuły. Należy pamiętać, aby nie łączyć produktów skrobiowych z owocami. W przypadku owoców obowiązuje natomiast całkowita dowolność.

koktajle1

Unikać zaś należy dodatku cukru. Lepiej wykorzystać inne przyprawy do wzmocnienia smaku, takie jak np. cynamon, sok z cytryny, miód. Warto dodać odrobinę oleju np. lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek. Ułatwi to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach.

Gotowe koktajle najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu ze względu na utlenianie się witamin.

Bardzo szybko

Przygotowanie takich koktajli jest naprawdę proste i szybkie. Koktajle są bardzo sycące, łatwo przyswajalne, mogą nawet zastąpić podwieczorek czy kolację, są bogatym  źródłem białka i tłuszczu (zwłaszcza jeśli zawierają produkty mleczne), węglowodanów (dla osób na diecie lepsze będą koktajle warzywne), błonnika, składników mineralnych oraz witamin.

To jest szczególnie atrakcyjna forma przemycania witamin i minerałów dzieciom. Dzieci, które nie zjadłyby takich ilości zielonych liści, mogą mieć je podane w formie pysznego, pożywnego i zdrowego koktajlu.Zawartość związków mineralnych w zielonych liściach przewyższa wielokrotnie tę znajdującą się w powszechnie spożywanych produktach, takich jak ziarna zbóż, ziemniaki, mleko czy mięso.
Liście tych warzyw są znacznie bogatsze w białko, witaminy oraz składniki mineralne niż ich bulwy czy korzenie. Przykładowo liście buraka czerwonego zawierają: 8 razy więcej wapnia, 3 razy więcej żelaza i magnezu, 6 razy więcej witaminy C, ok. 200 razy więcej witaminy A, ok. 2000 razy więcej witaminy K  niż bulwa buraka czerwonego.

koktajle2

Ich główną zaletą jest duża zawartość chlorofilu, który nazywany jest też roślinną „krwią”. Jest bowiem podobny do krwi ludzkiej. Podobnie jak hem składa się z pierścieni pirolowych tworzących układ porfirynowy z położonym centralnie atomem magnezu w przypadku chlorofilu i atomem żelaza w przypadku hemu.

Chlorofil wykazuje szeroki pozytywny wpływ na organizm ludzki:

  • ma działanie neutralizujące na wolne rodniki,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • normalizuje ciśnienie krwi,
  • redukuje nieprzyjemny zapach z ust, nieprzyjemny zapach ciała,
  • oczyszcza krew oraz organizm z toksyn,
  • wykazuje działanie detoksykacyjne na wątrobę,
  • wspomaga walkę z anemią,
  • oczyszcza jelita,
  • pomaga odmłodzić organizm i dodać ciału energii.

Koktajle chlorofilowe

Do tych koktajli używane są:

  • rośliny uprawne: rukola, sałata, kapusta pekińska, liście buraka, rzodkiewki, kalarepy, brokuła, nać marchwi, selera, pietruszki, jarmuż, cykoria, szpinak;
  • dzikie rośliny jadalne: liście mniszka, szczaw, rdest, babka, pokrzywa, liście poziomki, porzeczki, bluszczyk kurdybanek;
  • zioła: lubczyk, koperek, mięta, kolendra, koper włoski, melisa, oregano, szczypiorek, kwiaty i liście nagietka, bazylia;
  • kiełki: lucerny, brokuła, gryki, słonecznika, kozieradki, fasoli mung.

Przepisy na koktajle chlorofilowe

1. Mleczko kokosowe, awokado, sparzone liście pokrzywy i mniszka, kawałek cukinii, pęczek koperku i zielonej pietruszki, ogórek świeży, kiełki lucerny.
2. Pęczek zielonej pietruszki, liść selera, liście sałaty, 1 banan, plasterek imbiru, ½ szklanki dobrego jogurtu naturalnego, 1 szklanka wody, sok z cytryny, kiełki lucerny.
3. Mleczko kokosowe, awokado, 2 pomidory bez skórki, 2 filiżanki kapusty pekińskiej, 1 papryka bez pestek, kilka liści sałaty, ząbek czosnku, pęczek bazylii, kilka listków mniszka, 1 cebula.

Smoothies dla dzieci

1. Pęczek natki, jabłko, gruszka, kilka migdałów, 2 figi, 3 łyżki jagód goji, 3 łyżki mielonego siemienia i 2 łyżki mielonego sezamu, woda lub mleko migdałowe.
2. Awokado, jabłko, ogórek, 4 morele niesiarkowane, mleko kokosowe.
3. 5 liści jarmużu, 1 mango, 2 pomarańcze, kilka moreli, 2 filiżanki wody.
4. Mleko migdałowe, garść malin, garść borówek, filiżanka szpinaku świeżego, 3 łyżki siemienia mielonego.
5. 2 filiżanki wody, 1 filiżanka jagód, 1 filiżanka jeżyn, 1 dojrzała gruszka, ½ pęczka fioletowego jarmużu.
6. 3 filiżanki czerwonych winogron, 2 gruszki, 7 liści buraka, pół pęczka natki, 1 banan.
7. Jagodowe słońce: ½ szklanki jagód goji, 1 mango, 2 łodygi selera naciowego, 1 główka sałaty masłowej, pół grejpfruta, woda.
8. Radość o poranku: 2 filiżanki szpinaku, 1 banan, 2 filiżanki soku pomarańczowego, 1 filiżanka borówek i 1 filiżanka truskawek.
9. Czarna Owca: 2 filiżanki komosy białej, 4 figi, ¼ filiżanki borówek, 2 filiżanki wody.
10. Wzmacniacz odporności: ½ ogórka, ¼ pora, 1/3 filiżanki kiełków rzodkiewki, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, 1 awokado, 1 filiżanka wody.

zp-kampania

Źródło: Rewolucja Zielonych Koktajli V.Boutenko; Wzmacniaj odporność prostym żywieniem B. Żak-Cyran

Autor/ka: Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.

6 odpowiedzi na “Smoothies czyli koktajle owocowo-warzywne {przepisy}”

Słodkie owoce i pokarmy słodzone spożywajmy osobno. Ze względu na prostą strukturę węglowodanową stwarzają duży problem przy łączeniu ich z innymi pokarmami (szczególnie, jeżeli chodzi o białka i skrobię). Strawione jako pierwsze mają tendencję do monopolizowania wszystkich funkcji trawiennych. Pozostałe pokarmy czekając wtedy na swoją kolejkę do trawienia, ulegają fermentacji.

Czy do przygotowania tych smoothie wystarczy blender czy konieczny jest bardziej profesjonalny sprzęt ?czy może pani podać jakieś techniczne wskazówki?

Znakomite, brakowało mi takich inspiracji! Już czuje smak paru koktajli… A na potwierdzenie, że dzieci to lubią i warto im podsuwać takie wynalazki powiem, iż moja 7-letnia córeczka uwielbia sok z zielonej pietruszki i cytryny i miodu. Jej młodszy brat, niestety, nawet na to nie spojrzy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *