Kategorie
Ekowiadomości

16 października – Światowy Dzień Żywności

Od 1979 roku 16. października obchodzony jest na całym świecie World Food Day proklamowany z inicjatywy FAO. Tegoroczne hasło – „Ceny żywności – od kryzysu do stabilizacji”

Od 1979 roku 16. października obchodzony jest na całym świecie World Food Day proklamowany z inicjatywy FAO. Tegoroczne hasło – „Ceny żywności – od kryzysu do stabilizacji”.

Organizowanie obchodów Dnia Żywności (czasem nazywany Dniem Walki z Ubóstwem i Głodem) poparło w 1980 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ twierdząc, że „żywność jest wstępnym warunkiem przetrwania i pomyślnego rozwoju człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę”.

Problem ten nie dotyczy tylko ubogich krajów Afryki, Azji czy Ameryki Południowej. Obecnie 826 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu i niedożywienia. Każdego roku 15 mln dzieci traci z tego powodu życie. Co 3 sekundy umiera kolejne dziecko. Głodnych ludzi spotykamy także na polskich ulicach, w polskich szkołach…

Cele World Food Day:

  • pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych
  • wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem – szczególnie dzieci na całym świecie.

Akcja skłania do rozważań na temat tego, co powoduje wahania cen żywności  i co należy zrobić, aby zmniejszyć ich wpływ na gospodarkę żywnościową.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.