Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na desery bez nabiału dla dzieci

Przepisy na słodkości bez nabiału, które dzieci (i dorośli) uwielbiają. Są proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki na pewno znajdą się w każdej zdrowej kuchni. Warto zachęcić dzieci do wspólnego gotowania – to przepis na udane popołudnie

Przepisy na słodkości bez nabiału, które dzieci (i dorośli) uwielbiają. Są proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki na pewno znajdą się w każdej zdrowej kuchni. Warto zachęcić dzieci do wspólnego gotowania – to przepis na udane popołudnie.

pzrepisy-na-desery-dla-dzieci

1. Ciasteczka owsiane z suszonymi malinami i orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka płatków migdałowych,
  • ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych,
  • 1 szklanka suszonych malin,
  • 2 dojrzałe banany (najlepiej ekologiczne),
  • 1 laska wanilii,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • ½ szklanki cukru trzcinowego lub 2/3 szklanki słodu,
  • ½ szklanki oleju,
  • ¼ szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Banany zmiksować. Wsypać do miski płatki, orzechy, słód i suszone maliny oraz szczyptę soli. Dolać olej i wodę, a następnie banany, całość dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać z niej ziarenka, wymieszać je z mąką. Następnie wsypać mąkę z wanilią i wszystko dokładnie wymieszać. Formować w dłoniach kulki, spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, ostudzić.

2. Budyń czekoladowy

Składniki:

  • ½  szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 garście suszonych daktyli,
  • 2 łyżki naturalnego kakao,
  • 3 łyżki syropu daktylowego,
  • kilka migdałów,
  • kilka wiśni kandyzowanych,
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, wodę zagotować, dodać kaszę i suszone daktyle. Gotować 20 minut na małym ogniu (kasza nie powinna całkowicie wchłonąć wodę). Dodać syrop daktylowy i kakao, zmiksować na gładką masę. Przełożyć krem do pucharków. Miętę umyć, budyń posypać wiśniami, migdałami i listkami mięty.

3. Kuskus z bakaliami zapiekany w jabłkach

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 100 g kuskusu razowego,
  • 1 garść suszonej żurawiny,
  • 1 garść rodzynek,
  • 1 garść suszonych moreli,
  • 1 garść migdałów,
  • 1 garść orzechów laskowych,
  • melisa,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub 2/3 szklanki słodu,
  • cynamon, kurkuma.

Sposób przygotowania:

Kuskus posyp kurkumą, zalej gorącą  i odstaw na 2 minuty. Jabłka przekrój wzdłuż na pół, wydrąż. Gniazda nasienne wyrzuć, resztę miąższu pokrój w kostkę. Do kuskusu dodaj rodzynki, żurawinę, orzechy, migdały, pokrojone w kostkę morele i miąższ jabłek. Dodaj cynamon, cukier i posiekaną melisę, wymieszaj. Nafaszeruj jabłka i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Foto

Autor/ka: Marta Krawczyk

Mama pięcioletniej Basi. Gotuje dla córki i dla męża. Stara się gotować zdrowo, kolorowo i różnorodnie. Bloga zaczęła pisać będąc w ciąży. Pragnęła wypełnić swój wolny czas. Tak zostało do dziś, w tym czasie jej sposób gotowania, wybierania produktów spożywczych bardzo się zmienił. Ciągle uczy się, co znaczy zdrowe odżywianie. Współpracuje z magazynem E!stilo, tworzy w nim dział „Kuchnia”. Autorka książek kulinarnych wydawanych pod szyldem Wydawnictwa SBM oraz poradnika kulinarnego pt. „Kolory mojej kuchni”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.