Przepisy na słodkości bez nabiału, które dzieci (i dorośli) uwielbiają. Są proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki na pewno znajdą się w każdej zdrowej kuchni. Warto zachęcić dzieci do wspólnego gotowania – to przepis na udane popołudnie.
1. Ciasteczka owsiane z suszonymi malinami i orzechami
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka płatków migdałowych,
- ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych,
- 1 szklanka suszonych malin,
- 2 dojrzałe banany (najlepiej ekologiczne),
- 1 laska wanilii,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- ½ szklanki cukru trzcinowego lub 2/3 szklanki słodu,
- ½ szklanki oleju,
- ¼ szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Banany zmiksować. Wsypać do miski płatki, orzechy, słód i suszone maliny oraz szczyptę soli. Dolać olej i wodę, a następnie banany, całość dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać z niej ziarenka, wymieszać je z mąką. Następnie wsypać mąkę z wanilią i wszystko dokładnie wymieszać. Formować w dłoniach kulki, spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, ostudzić.
2. Budyń czekoladowy
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki wody,
- 2 garście suszonych daktyli,
- 2 łyżki naturalnego kakao,
- 3 łyżki syropu daktylowego,
- kilka migdałów,
- kilka wiśni kandyzowanych,
- kilka listków mięty.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, wodę zagotować, dodać kaszę i suszone daktyle. Gotować 20 minut na małym ogniu (kasza nie powinna całkowicie wchłonąć wodę). Dodać syrop daktylowy i kakao, zmiksować na gładką masę. Przełożyć krem do pucharków. Miętę umyć, budyń posypać wiśniami, migdałami i listkami mięty.
3. Kuskus z bakaliami zapiekany w jabłkach
Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 100 g kuskusu razowego,
- 1 garść suszonej żurawiny,
- 1 garść rodzynek,
- 1 garść suszonych moreli,
- 1 garść migdałów,
- 1 garść orzechów laskowych,
- melisa,
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub 2/3 szklanki słodu,
- cynamon, kurkuma.
Sposób przygotowania:
Kuskus posyp kurkumą, zalej gorącą i odstaw na 2 minuty. Jabłka przekrój wzdłuż na pół, wydrąż. Gniazda nasienne wyrzuć, resztę miąższu pokrój w kostkę. Do kuskusu dodaj rodzynki, żurawinę, orzechy, migdały, pokrojone w kostkę morele i miąższ jabłek. Dodaj cynamon, cukier i posiekaną melisę, wymieszaj. Nafaszeruj jabłka i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.