Owoce sezonowe królują w kuchni w okresie letnim. Nie warto korzystać z mrożonek podczas sezonu na jagody, jeżyny i brzoskwinie. Koktajle poza wieloma zaletami mają jeszcze jedną, która sprawia, że lubię je przygotowywać szczególnie często – można łączyć ze sobą dowolne składniki, które akurat mamy pod ręką, a i tak otrzymamy pyszną i zdrową całość.
3 przepisy na letnie koktajle
1. Koktajl jeżynowy
- 1/2 szklanki świeżych jeżyn
- 1/4 pokrojonego awokado
- 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta cynamonu i mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- szklanka mleka roślinnego
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1-2 liście kapusty, z których należy wcześniej usunąć twarde żyłki
- kostki lodu
2. Koktajl marchewkowy
- 2 brzoskwinie – usuwamy pestki i kroimy na kawałki
- 1/2 szklanki posiekanej marchewki
- kawałek drobno posiekanego świeżego imbiru
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- szczypta kurkumy
- mała garść sałaty
- kostki lodu
3. Koktajl malinowy
- banan (najlepiej organiczny)
- 1/2 szklanki świeżych malin
- łyżka oleju kokosowego
- szklanka liści jarmużu
- szklanka mleka roślinnego
- kostki lodu
Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w blenderze. Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy je koktajlem.