Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na orzeźwiające desery {lody i koktajl bez mleka i cukru}

W upalne miesiące łatwo dać się skusić czymś, co zapewni natychmiastowe orzeźwienie. Reklamy napojów chłodzących i lodów widzimy w telewizji, na plakatach czy nawet ekranach bankomatów. Niestety, większość tych słodkich pokus zawiera duże ilości cukru i innych substancji mających niekorzystny wpływ na nasz organizm. Jeśli chcecie osiągnąć efekt ochłody bez wyrzutów sumienia, spróbujcie sami wyczarować lody (bez mleka, bez cukru) lub orzeźwiający koktajl warzywny z lokalnych i sezonowych produktów

W upalne miesiące łatwo dać się skusić czymś, co zapewni natychmiastowe orzeźwienie. Reklamy napojów chłodzących i lodów widzimy w telewizji, na plakatach czy nawet ekranach bankomatów. Niestety, większość tych słodkich pokus zawiera duże ilości cukru i innych substancji mających niekorzystny wpływ na nasz organizm. Jeśli chcecie osiągnąć efekt ochłody bez wyrzutów sumienia, spróbujcie sami wyczarować lody (bez mleka, bez cukru) lub orzeźwiający koktajl warzywny z lokalnych i sezonowych produktów.

lody-domowej-roboty

1. Lody – nie tylko dla wegan i alergików

Składniki (2 porcje):

  • 30 umytych i obranych truskawek,
  • pół szklanki mleka owsianego (najlepiej domowej roboty),
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego,
  • opcjonalnie: 2 listki stewii lub łyżeczka ksylitolu.

Wszystkie składniki blendujemy w mikserze kielichowym do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy do pucharków i wstawiamy do zamrażalnika. Najlepszą konsystencję, pozwalającą swobodnie jeść lody łyżeczką, otrzymamy po 2–3 godzinach.

Podstawą tego przepisu są owoce. Proponuję truskawki, ale mogą być to również – w zależności od sezonu – jagody, morele, brzoskwinie. Im soczystsze owoce, tym więcej siemienia lnianego – aby masa była związana, nie rozwarstwiła się podczas mrożenia.

2. Wegańskie lody karobowe

Składniki (2 porcje):

  • szklanka mleka roślinnego,
  • kilka łyżeczek sproszkowanego karobu,
  • kilka łyżeczek siemienia lnianego.

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w mikserze kielichowym do uzyskania gładkiej masy i wstawiamy w pucharku do zamrażalnika na 2-3 godziny. W tym wypadku lody będą nieco mniej lokalne – karob pochodzi z Europy, więc ma bliżej na nasz talerz niż kakao. Karob to znakomity zastępnik kakao – nie uczula, jest sam w sobie słodki i ma właściwości zagęszczające. Jest otrzymywany z owoców drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy, które rośnie w rejonie Morza Śródziemnego.

3. Błyskawiczny koktajl na bazie ogórka

Składniki (2 porcje):

  • 1 większy zielony ogórek lub 2 mniejsze,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • kilka listków świeżej natki pietruszki,
  • sok z cytryny według uznania,
  • woda według uznania, ew. kilka kostek lodu.

Warzywa dokładnie myjemy, ogórki obieramy ze skóry. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera kielichowego i blendujemy przez parę minut, aż blender w miarę dokładnie rozdrobni siemię lniane. (Uwaga, zanim wrzucimy do kielicha kostki lodu, sprawdźmy w instrukcji, czy możemy). Koktajl wypijamy w ciągu kwadransa.

Koktajle na bazie zielonego ogórka (i nie tylko) wspaniale orzeźwiają, w dodatku są zdrowe dzięki zawartości błonnika i witamin w łatwo przyswajalnej postaci. Taki napój może stanowić 1–2 porcje warzyw z zalecanych pięciu dziennie.

Aby podkręcić nieco smak, do podanych składników można dodać rzodkiewkę, 2–3 liście kapusty, 2–3 liście sałaty, 2–3 liście jarmużu, łodygę selera naciowego. Jeśli nie mamy lub nie lubimy natki pietruszki, jako zielenina świetnie spiszą się dobrze umyte liście rzodkiewki lub marchewki, roszponka czy bazylia.

Foto

Autor/ka: Joanna Baranowska

Redaktorka, dziennikarka z doskoku, dociekliwa autorka bloga o tematyce ekologicznej. Interesuje ją wszystko, co ma etykietkę „eko”: sprawdza, na ile prośrodowiskowe deklaracje producentów są prawdziwe, a na ile są zwykłą ekościemą. Ma w domu trzech facetów (męża i dwóch synków), dla których gotuje od podstaw – trochę z konieczności (skomplikowane alergie), trochę z umiłowania do świadomego odżywiania. W wolnych chwilach pisze książkę, oczywiście o ekologii.

1 odpowiedź na “3 przepisy na orzeźwiające desery {lody i koktajl bez mleka i cukru}”

Lody truskawkowe mi nie wyszły :-(
Nie chciały sie zamrozić, po około 5 godzinach były jeszcze płynne, potem poszlam spać, a rano były już twarde jak kamień. I kolor mialay zupełenie inny niż te na zdjęciu mimo iż dodałam odpowiednie ilości składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.