Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na zdrowe desery (lub drugie śniadania do szkoły i przedszkola)

Domowe desery są nie tylko smaczne i dużo bardziej sycące niż kupne przekąski, ale dzięki wysokiej jakości składnikom mogą naprawdę stać się solidnym posiłkiem, bogatym w cenne witaminy i minerały. Przygotowaliśmy trzy przepisy na zdrowe desery, które dziecko może zjeść w domu albo zabrać do szkoły jako drugie śniadanie.

1. Kulki z komosy ryżowej (quinoa)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu lub innego słodu
  • 1 szklanka posiekanych owoców (polecamy sezonowe, np. jabłko, ale kulki świetnie smakują także z kokosem)
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao, stopionej w kąpieli wodnej

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. W dużej misce łączymy ugotowaną komosę ryżową, płatki owsiane i wybrane owoce. W drugiej, niedużej misce łączymy cynamon, miód lub słód i sól. Mieszankę przypraw wsypujemy do dużej miski. Mieszamy, dolewając roztrzepane jajka. Masę przekładamy do blachy na muffinki. Pieczemy ok. 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika kuleczki zamaczamy do połowy w roztopionej czekoladzie.

2. Owocowo-warzywne babeczki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki ksylitolu, stewii, nierafinowanego cukru lub melasy
  • 4 łyżki niesolonego masła, miękkiego, lekko roztopionego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 filiżanki różyczek brokułów
  • 1 średnia cukinia
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 małe jabłko
  • 1 banan (najlepiej organiczny)
  • 1/8 szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki naturalnego jogurtu

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. W misce mieszamy oba rodzaje mąki, sól, gałkę muszkatołową, cynamon. Ostawiamy na bok. W drugiej misce łączymy wybrany słód, lekko roztopione masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Miksujemy. Brokuły i cukinię gotujemy kilka minut na parze. Łączymy ze startym jabłkiem, startą marchewką, rozgniecionym widelcem bananem i sokiem jabłkowym. Starannie mieszamy, stopniowo dodając jogurt naturalny. Puree owocowo-warzywne łączymy ze składnikami mokrymi (tymi z drugiej miski). Mieszamy i stopniowo dodajemy składniki suche (z pierwszej miski). Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blachy na muffinki lub do papierków do pieczenia muffinek. Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut, do momentu aż wierzch babeczek będzie lekko brązowy, a drewniany patyczek włożony w babeczkę będzie suchy.

3. Batoniki z granoli (bezglutenowe)

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowego miodu
  • ew. 1/2 szklanki słodu (np. syropu daktylowego, klonowego)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (w stanie stałym)
  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych górskich bezglutenowych
  • ok. 1 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki kakao naturalnego

Przygotowanie:

W misce łączymy płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i odkładamy na bok. W małym rondelku łączymy miód, słód, olej kokosowy i zagotowujemy, często mieszając, aż mieszanka zacznie bulgotać.

Powstałą mieszankę wlewamy do miski i starannie mieszamy. Mieszamy razem zawartość obu misek. Masę wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy granolę kakao. Chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. Kroimy w paski – tak, by powstały batony.

Inspiracja: smashedpeasandcarrots.com
Foto: superhealthykids.com

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “3 przepisy na zdrowe desery (lub drugie śniadania do szkoły i przedszkola)”

kulki pyszne!!!! chciałam zrobić też batony ale mam pytanie, czy olej kokosowy dodać rafinowany czy lepiej nierafinowany?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.