Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na zdrowe desery (lub drugie śniadania do szkoły i przedszkola)

Domowe desery są nie tylko smaczne i dużo bardziej sycące niż kupne przekąski, ale dzięki wysokiej jakości składnikom mogą naprawdę stać się solidnym posiłkiem, bogatym w cenne witaminy i minerały. Przygotowaliśmy trzy przepisy na zdrowe desery, które dziecko może zjeść w domu albo zabrać do szkoły jako drugie śniadanie.

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

1. Kulki z komosy ryżowej (quinoa)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu lub innego słodu
  • 1 szklanka posiekanych owoców (polecamy sezonowe, np. jabłko, ale kulki świetnie smakują także z kokosem)
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao, stopionej w kąpieli wodnej

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. W dużej misce łączymy ugotowaną komosę ryżową, płatki owsiane i wybrane owoce. W drugiej, niedużej misce łączymy cynamon, miód lub słód i sól. Mieszankę przypraw wsypujemy do dużej miski. Mieszamy, dolewając roztrzepane jajka. Masę przekładamy do blachy na muffinki. Pieczemy ok. 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika kuleczki zamaczamy do połowy w roztopionej czekoladzie.

2. Owocowo-warzywne babeczki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki ksylitolu, stewii, nierafinowanego cukru lub melasy
  • 4 łyżki niesolonego masła, miękkiego, lekko roztopionego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 filiżanki różyczek brokułów
  • 1 średnia cukinia
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 małe jabłko
  • 1 banan (najlepiej organiczny)
  • 1/8 szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki naturalnego jogurtu

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. W misce mieszamy oba rodzaje mąki, sól, gałkę muszkatołową, cynamon. Ostawiamy na bok. W drugiej misce łączymy wybrany słód, lekko roztopione masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Miksujemy. Brokuły i cukinię gotujemy kilka minut na parze. Łączymy ze startym jabłkiem, startą marchewką, rozgniecionym widelcem bananem i sokiem jabłkowym. Starannie mieszamy, stopniowo dodając jogurt naturalny. Puree owocowo-warzywne łączymy ze składnikami mokrymi (tymi z drugiej miski). Mieszamy i stopniowo dodajemy składniki suche (z pierwszej miski). Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blachy na muffinki lub do papierków do pieczenia muffinek. Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut, do momentu aż wierzch babeczek będzie lekko brązowy, a drewniany patyczek włożony w babeczkę będzie suchy.

3. Batoniki z granoli (bezglutenowe)

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowego miodu
  • ew. 1/2 szklanki słodu (np. syropu daktylowego, klonowego)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (w stanie stałym)
  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych górskich bezglutenowych
  • ok. 1 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki kakao naturalnego

Przygotowanie:

W misce łączymy płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i odkładamy na bok. W małym rondelku łączymy miód, słód, olej kokosowy i zagotowujemy, często mieszając, aż mieszanka zacznie bulgotać.

Powstałą mieszankę wlewamy do miski i starannie mieszamy. Mieszamy razem zawartość obu misek. Masę wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy granolę kakao. Chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. Kroimy w paski – tak, by powstały batony.

Inspiracja: smashedpeasandcarrots.com
Foto: superhealthykids.com

NATULI dzieci są ważne

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

1 odpowiedź na “3 przepisy na zdrowe desery (lub drugie śniadania do szkoły i przedszkola)”

kulki pyszne!!!! chciałam zrobić też batony ale mam pytanie, czy olej kokosowy dodać rafinowany czy lepiej nierafinowany?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *