1. Kulki z komosy ryżowej (quinoa)
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu lub innego słodu
- 1 szklanka posiekanych owoców (polecamy sezonowe, np. jabłko, ale kulki świetnie smakują także z kokosem)
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 1/2 szklanki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao, stopionej w kąpieli wodnej
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. W dużej misce łączymy ugotowaną komosę ryżową, płatki owsiane i wybrane owoce. W drugiej, niedużej misce łączymy cynamon, miód lub słód i sól. Mieszankę przypraw wsypujemy do dużej miski. Mieszamy, dolewając roztrzepane jajka. Masę przekładamy do blachy na muffinki. Pieczemy ok. 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika kuleczki zamaczamy do połowy w roztopionej czekoladzie.
2. Owocowo-warzywne babeczki
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki ksylitolu, stewii, nierafinowanego cukru lub melasy
- 4 łyżki niesolonego masła, miękkiego, lekko roztopionego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 filiżanki różyczek brokułów
- 1 średnia cukinia
- 2 niewielkie marchewki
- 1 małe jabłko
- 1 banan (najlepiej organiczny)
- 1/8 szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
- 1/4 szklanki naturalnego jogurtu
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. W misce mieszamy oba rodzaje mąki, sól, gałkę muszkatołową, cynamon. Ostawiamy na bok. W drugiej misce łączymy wybrany słód, lekko roztopione masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Miksujemy. Brokuły i cukinię gotujemy kilka minut na parze. Łączymy ze startym jabłkiem, startą marchewką, rozgniecionym widelcem bananem i sokiem jabłkowym. Starannie mieszamy, stopniowo dodając jogurt naturalny. Puree owocowo-warzywne łączymy ze składnikami mokrymi (tymi z drugiej miski). Mieszamy i stopniowo dodajemy składniki suche (z pierwszej miski). Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blachy na muffinki lub do papierków do pieczenia muffinek. Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut, do momentu aż wierzch babeczek będzie lekko brązowy, a drewniany patyczek włożony w babeczkę będzie suchy.
3. Batoniki z granoli (bezglutenowe)
Składniki:
- 1/2 szklanki surowego miodu
- ew. 1/2 szklanki słodu (np. syropu daktylowego, klonowego)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (w stanie stałym)
- 2 1/2 szklanki płatków owsianych górskich bezglutenowych
- ok. 1 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki kakao naturalnego
Przygotowanie:
W misce łączymy płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i odkładamy na bok. W małym rondelku łączymy miód, słód, olej kokosowy i zagotowujemy, często mieszając, aż mieszanka zacznie bulgotać.
Powstałą mieszankę wlewamy do miski i starannie mieszamy. Mieszamy razem zawartość obu misek. Masę wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy granolę kakao. Chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. Kroimy w paski – tak, by powstały batony.
Inspiracja: smashedpeasandcarrots.com
Foto: superhealthykids.com
1 odpowiedź na “3 przepisy na zdrowe desery (lub drugie śniadania do szkoły i przedszkola)”
kulki pyszne!!!! chciałam zrobić też batony ale mam pytanie, czy olej kokosowy dodać rafinowany czy lepiej nierafinowany?