Warto jeść arbuza, ponieważ:
- działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego,
- wpływa korzystnie na układ pokarmowy i poprawia przemianę materii,
- wspomaga pracę układu krążenia, wydalając z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń,
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca,
- ma korzystny wpływ na skórę: działa przeciwzmarszczkowo, a w formie maseczki – tonizująco i ściągająco. Pomaga też w leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
1. Chłodnik
Składniki:
- 450 g miąższu arbuza (bez pestek)
- 150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru
- opcjonalnie: ser feta, grzanki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach – tak, by pozostały drobne cząstki owoców. Chłodnik wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Podajemy z serem feta i/lub grzankami.
2. Sałatka
Składniki:
- 1 arbuz pokrojony w kostkę
- ½ ogórka pokrojonego w drobną kostkę
- 1 szklanka jagód
- 5 plasterków czerwonej cebuli
- sok wyciśnięty z trzech limonek lub cytryn
- kilka czarnych oliwek
Przygotowanie:
W małej misce umieszczamy plasterki cebuli i zalewamy je sokiem z limonki. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Resztę składników mieszamy w dużej misce. Dolewamy cebulę z sokiem i mieszamy.
3. Koktajl
Składniki:
- 10 kostek lodu
- 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka miodu
- ¼ szklanki mleka roślinnego
Przygotowanie:
Do blendera wsypujemy kostki lodu. Dodajemy mleko, potem arbuza i miód. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Sorbet (granita)
Składniki:
- 6 filiżanek arbuza, pokrojonego w kostki i pozbawionego pestek
- ¼ szklanki drobno posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Arbuza przecieramy przez sitko, aby usunąć duże kawałki miąższu. Następnie sok wlewamy do naczynia, które można zamrażać. Dodajemy kolendrę i wkładamy do zamrażalki na ok. 2 godziny, mieszając sorbet co ok. 30 minut.
Foto: flikr.com/mynameisharsha