Kategorie
Dieta naturalna

4 przepisy na dania z brzoskwiniami

Brzoskwinie są pyszne, sycące i właśnie rozpoczął się na nie sezon. Dojrzałego, miękkiego owocu może spróbować nawet bezzębny niemowlak.

Warto jeść brzoskwinie, ponieważ:

  • to bogate źródło witamin z grupy B, E, PP i witaminy C oraz minerałów – wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, manganu, cynku i miedzi;
  • mają sporo błonnika, dobrze wpływają na trawienie (jedzone w nadmiarze mogą podziałać lekko przeczyszczająco);
  • mają dużo beta-karotenu, który zapewni piękny odcień naszej skórze;
  • pomagają oczyścić organizm z toksyn i produktów przemiany materii;
  • kwasy fenolowe obecne w nich mają zdolność zabijania komórek rakowych.

Przepisy na dania z brzoskwiniami

1. Dżem

Składniki:

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 1 łyżka pektyny
  • 1 łyżka świeżego soku z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Przygotowanie:

Brzoskwinie myjemy i siekamy na ćwiartki, usuwając pestki. Do rondla wrzucamy owoce i pozostałe składniki. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając dżem. Po zdjęciu z ognia szybko napełniamy dżemem słoiczki, które pasteryzujemy ok. 10 minut.

2. Lody

Składniki:

  • ok. 4 filiżanek brzoskwiń
  • 300 ml mleka roślinnego, np. kokosowego, owsianego, sojowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki słodu, np. miodu, stewii, syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Przygotowanie:

Do rondla wsypujemy umyte, pokrojone w ćwiartki brzoskwinie bez pestek. Dodajemy mleko roślinne, olej i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż brzoskwinie się rozwarstwią, czyli ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia i dosładzamy do smaku. Masę wlewamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do naczynia, które można zamrażać. Dodajemy drugą połowę umytych, obranych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń oraz wanilię. Wkładamy lody do lodówki na minimum 3 godziny lub do zamrażalki na ok. godzinę, co 15 minut mieszając.

3. Koktajl

Składniki:

  • 2 brzoskwinie
  • 1/2 banana
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. kokosowego ,sojowego, migdałowego
  • 1 szklanka lodu
  • 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Brzoskwinie myjemy, obieramy i usuwamy z nich pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę.

4. Grillowane brzoskwinie

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 6 daktyli bez pestek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Brzoskwinie:

  • 4 brzoskwinie
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Łączymy płatki migdałów, orzechy i płatki owsiane w misce. Dodajemy resztę składników kruszonki i mieszamy, by się dobrze połączyły. Odkładamy 1/3 szklanki kruszonki, a resztę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym. Pieczemy przez 10-12 minut.

Rozgrzewamy grill, w międzyczasie myjemy brzoskiwnie, obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy je w misce z octem balsamicznym, miodem, ekstraktem waniliowym, cynamonem i imbirem. Odstawiamy na 5-10 minut. Przed grillowaniem każdy kawałek brzoskwini smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego, by owoce nie przylepiały się do rusztu. Grillujemy ok. 6 minut. Następnie kroimy je na małe plasterki, które układamy na wierzchu kruszonki. Brzoskwinie posypujemy odłożoną wcześniej kruszonką. Pieczemy ok. 6 minut.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “4 przepisy na dania z brzoskwiniami”

Zawsze jako dziecko marzyłam, aby móc jeść brzoskwinie do oporu. Tak więc nie ma się co dziwić, że posadziłam kilka drzewek, które od paru lat owocują jak szalone.
A dżem z własnych owoców smakuje obłędnie, a kompoty są ulubionymi w zimie. W tym roku testowaliśmy z dodatkiem jabłek, gruszek i przypraw jak goździki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.