Kategorie
Dieta naturalna

4 przepisy na dania z cytryną

Cytrynę mamy w domu zawsze. To baza dla domowych środków czystości. Jeśli chodzi o potrawy z cytryną w roli głównej, to właściwie mamy z tym problem. Jako dodatek do ryby i wody – owszem, ale żeby grała pierwsze skrzypce – niekoniecznie. Dlatego przyszedł czas na eksperymenty!

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Śniadanie

Składniki:

  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ¼ szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 2 łyżki mąki kokosowej (przepis poniżej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodu (np. miodu, syropu z daktyli)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego, roztopionego
  • ½ szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego)
  • ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej

Przygotowanie:

W misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. W drugiej misce mieszamy jajka, wanilię, słód, sok z cytryny, olej kokosowy i mleko.

Następnie składniki mokre mieszamy z suchymi. Dodajemy pół szklanki komosy ryżowej. Mieszamy całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na patelnię z odrobiną dowolnego oleju wylewamy ciasto jak na naleśniki, choć placki będą nieco grubsze. W razie potrzeby wygładzamy je na patelni łopatką. Smażymy przez około 2 minuty, aż brzegi będą suche, a na środku naleśnika będą pojawiać się bańki. Odwracamy i smażymy jeszcze przez minutę.

Mąka kokosowa

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

Wiórki wsypujemy do miski, zalewamy 1,2 litrem wody i zostawiamy na noc. Następnie mieszankę podgrzewamy, by była ciepła. Wlewamy do blendera i miksujemy kilka do kilkunastu minut. Na garnku zawieszamy sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą i przelewamy mleko. Mleko przelatuje przez sito, a wiórki na nim zostają. Wyciskamy je z dużą siłą. Powstały płyn to pyszne mleko, ale my potrzebujemy mąki, więc interesują ns wiórki. Wkładamy je do miski i zalewamy szklanką wrzącej wody, mieszamy i znów blendujemy przez kilka minut. Ponownie przelewamy masę przez sito z gazą, odciskamy. Wiórki wykładamy równomiernie na dużą blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na ok. 1,5 godziny. W tym czasie mieszamy wiórki kilka razy. Kiedy są całkiem suche, przekładamy je ponownie do blendera i miksujemy do uzyskania drobnego proszku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Inspiracja: Runningtothekitchen.com

Obiad

Składniki:

  • jeden brokuł podzielony na różyczki
  • 1 cytryna pokrojona ma cienkie plastry
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wszystkie składniki mieszamy w misce, po czym wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż brokuły lekko zbrązowieją, w połowie czasu mieszamy. Gotowe.

Inspiracja: Ohmyveggies.com

Deser

Składniki:

  • skórka z 1 całej cytryny, drobno pokrojona
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanka słodu, np. miodu, stewii lub daktyli
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 6 pasków ze skórki z cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

W rondelku mieszamy pokrojoną skórkę z cytryny z 1 szklanką wody i słodem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i na małym gotujemy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy powstały syrop z sokiem z cytryny i wodą gazowaną. Przelewamy do dużego pojemnika na lody i mrozimy do 2 godzin. Wyjmujemy i mieszamy lody trzepaczką. Ponownie zamrażamy, tym razem przez około 4 godziny. Co godzinę mieszamy. Im więcej razy lody będą mieszane, tym więcej będzie w nich powietrza, a w rezultacie będą lżejsze.

Kolacja

Składniki:

  • szklanka ciecierzycy, namoczonej przez noc, wypłukanej i osuszonej
  • ½ czerwonej papryki, drobno posiekanej
  • 1 ogórek, drobno posiekany
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz i sól morska do smaku
  • ¼ szklanki liści mięty

Przygotowanie:

W misce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, sól i pieprz. Odkładamy na bok. W drugiej misce łączymy ciecierzycę, paprykę, ogórek, cebulkę i miętę. Dorzucamy sos z pierwszej miski. Mieszamy. Przed podaniem warto przez 30 minut przechowywać sałatkę w lodówce.

Foto: flikr.com/

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *