Kategorie
Oleje

4 przepisy na energetyczne śniadania z masłem orzechowym

Orzechy to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, a spożywanie ich w formie maseł sprawia, że organizm zużywa mniej energii do ich strawienia. Warto włączyć do diety różne rodzaje orzechów, bo każdy posiada swój unikalny i niezwykle wartościowy skład, który pozytywnie wpływa na wydolność organizmu oraz kondycję skóry. Jest to też sposób na bezpiecznie podanie orzechów maluchom, które nie potrafią jeszcze pogryźć ich samodzielnie.

Cudowne właściwości orzechów:

  • Orzeszki ziemne oprócz zawartości białka i tłuszczu, posiadają m.in. argininę (aminokwas białka), która jest budulcem mięśni i podnosi wydolność organizmu.
  • Orzechy laskowe wykazują silne działanie antyoksydacyjne i wzmacniają mięsień sercowy.
  • Migdały zawierają L-argininę (aminokwas) wspierającą układ oddechowy i krążenia. Ze względu na bardzo wysoki poziom białka są też jednymi z najcenniejszych orzechów.
  • Nerkowce mają dużą ilość magnezu i miedzi, a także wykazują silne działanie antyoksydacyjne, przez co przyczyniają się do redukcji stresu po wysiłku.

4 przepisy na energetyczne śniadania

1. Owsianka mocy

Składniki na 1 porcję:

Odpowiednio przygotowana owsianka mocy zapewni całej naszej rodzinie olbrzymi zastrzyk energii. Do jej zrobienia wykorzystajmy sposób sportowców i namoczmy na noc pestki słonecznika i dyni. Taki zabieg wypłukuje z ziaren inhibitory enzymów, które chronią rośliny przed zbyt szybkim kiełkowaniem, ale wykazują też inną właściwość – utrudniają ich trawienie. Dzięki namaczaniu znacznie zwiększymy przyswajanie wszystkich cennych składników odżywczych. Żeby tak się stało nasiona słonecznika potrzebują dwóch godzin leżakowania w wodzie, a dyni – ośmiu.

Rano z ziaren odlewamy wodę i miksujemy pestki, (aby łatwiej było to zrobić, warto dodać odrobinę świeżej wody), do których wrzucamy również daktyle oraz masło z migdałów Olini o pysznym, marcepanowym smaku. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lub mlekiem, czekamy kilka minut i dodajemy pozostałe składniki. Owsianka mocy gotowa!

2. Koktajl z nasion i orzechów

Śniadanie w formie koktajlu ze zmiksowanymi składnikami o wiele łatwiej się trawi – i jest to kolejna sztuczka sportowców potrzebujących mnóstwa energii. Dlatego jeżeli chcemy otrzymać natychmiastową dawkę mocy, taki posiłek będzie doskonałym wyborem.

Składniki na 1 porcję:

  • ćwierć szklanki pestek dyni i słonecznika,
  • 2 łyżki masła z orzechów laskowych Olini lub 2 łyżki arachidowego masła z cynamonem,
  • 1 banan,
  • 200 ml mleka migdałowego lub wody z młodego kokosa,
  • szczypta cynamonu,
  • pół łyżeczki kakao.

Pestki dyni i słonecznika miksujemy z dodatkiem niewielkiej ilości mleka migdałowego lub wody z młodego kokosa. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy jeszcze chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji – pyszny koktajl gotowy!

[reklama id=”75995″]

3. Kanapka z bananem

Pyszna kanapka z masłem z orzechów arachidowych Olini, bananem i dżemem to propozycja śniadania w amerykańskim stylu, które przypadnie do gustu całej rodzinie, a już szczególnie najmłodszym. Dla urozmaicenia klasyczne masło orzechowe można zastąpić masłem arachidowym z kakao, które jest skarbnicą przeciwutleniaczy.

Dlaczego warto zjeść taki posiłek? Orzeszki ziemne oprócz zawartości białka i tłuszczu, posiadają m.in. argininę (aminokwas białka), która jest budulcem mięśni i podnosi wydolność organizmu. Mało tego – poprawiają również humor! Ze względu na wysoką zawartość tryptofanu (aminokwasu działającego na produkcję serotoniny) mogą pozytywnie wpływać na odczuwanie szczęścia. Banan to z kolei bogactwo potasu, a dżem węglowodanów.

Składniki:

Smarujemy chleb masłem orzechowym i dżemem (ilość według osobistych preferencji), po czym układamy pokrojonego w plasterki banana i gotowe!

4. Orzechowy hummus

Kanapki z hummusem to doskonały pomysł na pyszne, pożywne i bardzo sycące śniadanie. Aby uzyskać niepowtarzalny i wyjątkowy smak warto dodać do niego masło z orzechów arachidowych z chilli Olini.

Składniki:

  • 400 gramów ciecierzycy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki tahini pasty sezamowej Olini,
  • 2 łyżki masła z orzechów arachidowych z chilli Olini,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżki wody,
  • szczypta kuminu rzymskiego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • pełnoziarnisty chleb na zakwasie.

Uprzednio ugotowaną ciecierzycę (lub ciecierzycę z puszki) miksujemy dodając kolejno składniki: wodę, oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, tahini pastę sezamową, masło z orzechów arachidowych z chilli, kumin rzymski, sok z cytryny i sól. Ilość poszczególnych składników zależy tak naprawdę od naszych upodobań. Jeśli wolimy rzadszą i bardziej oleistą pastę – dodajmy więcej oliwy z oliwek, a jeśli wolimy bardziej orzechowy i pikantny smak – dodajmy więcej masła orzechowego z chilli. Ten hummus to prawdziwa kopalnia białka, potasu, kwasu foliowego i żelaza.

Kupując masła orzechowe, warto zwrócić uwagę na ich skład – niestety często zawierają niezdrowe dodatki takie, jak sól, cukier albo olej palmowy. Najzdrowsze masła to te, które składają się w 100% z orzechów a sam surowiec (czyli orzechy) jest dobrej jakości i pochodzi ze zrównoważonej, ekologicznej uprawy – to dlatego niska cena powinna wzbudzić nasze podejrzenia.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.