Peeling jest prosty w przygotowaniu, tani i co najważniejsze – poprzez naturalne złuszczanie zapewnia efekt, na jaki liczymy. Jest świetny dla skóry suchej, tłustej, cery trądzikowej, bo nie zatyka porów.
W zależności od pory roku, w której przygotowujemy peeling, możemy dodawać do niego ulubione sezonowe olejki eteryczne. Mały słoiczek z ręcznie wykonaną etykietą to także wspaniały prezent dla mamy, siostry czy przyjaciółki.
Zalety peelingu:
- absorbuje nadmiar sebum,
- usuwa martwy naskórek,
- nawilża skórę i dodaje jej blasku,
- jest prosty i tani w przygotowaniu.
Peeling nie może być zbyt długo przechowywany, najlepiej co kilka dni przygotowywać nową porcję. Kosmetyk przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.
1. Peeling miodowy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wsypujemy brązowy cukier, miód oraz oliwę do miseczki i dokładnie mieszamy. Nakładamy mieszankę na twarz i masujemy. Po dwóch minutach dokładnie spłukujemy ciepłą, a następnie chłodną wodą.
2. Peeling zbożowy
- 4 łyżeczki otrąb pszennych
- 4 łyżeczki siemienia lnianego
- łyżeczka ciepłej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Wszystkie składniki starannie mieszamy w niewielkiej misce. Przygotowaną maskę nakładamy na twarz na max. 5 minut, po czym spłukujemy ciepłą wodą.
3. Peeling owocowy
- 1 cały owoc mango
- 1 łyżka oleju migdałowego
- 1 łyżka gliceryny
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego
- 1/2 łyżki olejku z mango
Mango obieramy ze skórki i usuwamy pestkę, po czym kroimy owoc i blendujemy. Masę przekładamy do miski, dodajemy olej migdałowy, glicerynę, olejek cytrynowy i olejek z mango. Następnie dodajemy cukier i porządnie mieszamy masę. Jeśli peeling jest zbyt rzadki, dodajemy odrobinę cukru.
4. Peeling owsiany
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- niewielka ilość wody lub mleka, potrzebna do uzyskania pasty
Płatki owsiane, sodę oczyszczoną i mleko lub wodę miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji pasty.