1. Placki z cukinii
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki orkiszowej
- szczypta tymianku i bazylii
- olej
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, obieramy, usuwamy miąższ ze środka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na kilka minut. Cukinia puści sok, który odlewamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na oleju smażymy nieduże placki. Po zdjęciu z ognia placki odsączamy na ręczniku papierowym. Możemy podawać z ulubionym sosem, np. koperkowym.
2. Sałatka z komosą ryżową
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 średniej wielkości czerwona papryka
- 1 średniej wielkości żółta papryka
- 1 mała posiekana czerwona cebula
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- sok z jednej limonki
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki posiekanej marchewki
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy w rondlu na dużym ogniu. Dodajemy komosę ryżową (dobrze wypłukaną), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę – zwykle ok. 15 do 20 minut. Po ugotowaniu przekładamy ją do miski, chwilkę studzimy i chłodzimy w lodówce. Po kilkudziesięciu minutach do komosy dodajemy oba rodzaje papryki, cebulę, marchewkę, przyprawy, płatki migdałów i żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoiczków lub pudełek, by wygodnie zabrać sałatkę na piknik.
3. Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów, np. laskowych lub/i włoskich
- 1/2 szklanki suszonych owoców, np. rodzynek, żurawiny, daktyli, fig, moreli
- 1/4 szklanki nasion, np. słonecznik, dyni, lnu, sezamu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i1/4 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego, owsianego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Suche składniki łączymy w misce, mieszamy. W drugiej łączymy mokre. Następnie mokre wlewamy do suchych i mieszamy, by dobrze się połączyły. Wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy przez 40 minut, po ostygnięciu kroimy na batony.
4. Domowe czipsy
Składniki:
- kilka ziemniaków
- dwa duże buraki
- dwie duże marchewki
- szczypta soli i pieprzu
- świeże zioła, np. majeranek, oregano, bazylia, tymianek
- olej
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w milimetrowej grubości plasterki. Każdą grupę pokrojonych warzyw wkładamy do osobnej miski i dodajemy przyprawy i zioła. Starannie mieszamy, najlepiej dłońmi, by warzywa pokryły się przyprawami. Na blasze wyłożonej papierem rozkładamy warzywa partiami, dbając o to, by się nie dotykały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 8 minut (buraki nieco dłużej, cały czas pilnując, by się nie spaliły). Kiedy już wszystkie partie uprażymy, ponownie wkładamy warzywa do wyłączonego piekarnika, by podeschły. Odstawiamy do wystygnięcia.
Foto: flikr.com/donnieray