Kategorie
Dieta naturalna

4 zdrowe przekąski na piknik (na słono i słodko)

Wakacje to najlepsza pora na rodzinny piknik. Zabierz koc, obrus i proste w przygotowaniu przekąski, których nie trzeba przechowywać w lodówce i które przetrwają transport.

1. Placki z cukinii

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki orkiszowej
  • szczypta tymianku i bazylii
  • olej

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, obieramy, usuwamy miąższ ze środka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na kilka minut. Cukinia puści sok, który odlewamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na oleju smażymy nieduże placki. Po zdjęciu z ognia placki odsączamy na ręczniku papierowym. Możemy podawać z ulubionym sosem, np. koperkowym.

2. Sałatka z komosą ryżową

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości żółta papryka
  • 1 mała posiekana czerwona cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • sok z jednej limonki
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki posiekanej marchewki
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy w rondlu na dużym ogniu. Dodajemy komosę ryżową (dobrze wypłukaną), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę – zwykle ok. 15 do 20 minut. Po ugotowaniu przekładamy ją do miski, chwilkę studzimy i chłodzimy w lodówce. Po kilkudziesięciu minutach do komosy dodajemy oba rodzaje papryki, cebulę, marchewkę, przyprawy, płatki migdałów i żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoiczków lub pudełek, by wygodnie zabrać sałatkę na piknik.

3. Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów, np. laskowych lub/i włoskich
  • 1/2 szklanki suszonych owoców, np. rodzynek, żurawiny, daktyli, fig, moreli
  • 1/4 szklanki nasion, np. słonecznik, dyni, lnu, sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i1/4 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego, owsianego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Suche składniki łączymy w misce, mieszamy. W drugiej łączymy mokre. Następnie mokre wlewamy do suchych i mieszamy, by dobrze się połączyły. Wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy przez 40 minut, po ostygnięciu kroimy na batony.

4. Domowe czipsy

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • dwa duże buraki
  • dwie duże marchewki
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeże zioła, np. majeranek, oregano, bazylia, tymianek
  • olej

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w milimetrowej grubości plasterki. Każdą grupę pokrojonych warzyw wkładamy do osobnej miski i dodajemy przyprawy i zioła. Starannie mieszamy, najlepiej dłońmi, by warzywa pokryły się przyprawami. Na blasze wyłożonej papierem rozkładamy warzywa partiami, dbając o to, by się nie dotykały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 8 minut (buraki nieco dłużej, cały czas pilnując, by się nie spaliły). Kiedy już wszystkie partie uprażymy, ponownie wkładamy warzywa do wyłączonego piekarnika, by podeschły. Odstawiamy do wystygnięcia.

Foto: flikr.com/donnieray

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *