Kategorie
Dieta naturalna

5 deserów z sezonowymi owocami leśnymi

Deser dla dziecka powinien być lekki, prosty i szybki w przygotowaniu oraz pyszny. Sporządzony z sezonowych owoców, bez dodatku białego cukru stanowi ważną pozycję w jadłospisie małego dziecka. Poniżej przedstawiamy pięć inspirujących przepisów na desery z owocami leśnymi dla najmłodszych.

kruche ciastka z galaretką

Kruche ciasteczka z galaretką owocową

  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 300 ml zimnej wody
  • 100 ml oleju
  • opcjonalnie szczypta soli
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 2 szklanki malin i jagód
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie:

Z mąki, migdałów, 100 ml wody, oleju, soli i 2 łyżek syropu z agawy zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 2-3 mm, wycinamy kółka i wykładamy nimi wcześniej natłuszczone olejem foremki na ciastka. Dociskamy ciasto do dna i boków foremek, nakłuwamy je widelcem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 15 minut, studzimy.

Do garnka wlewamy 200 ml wody, wrzucamy owoce, gotujemy kilka minut, aż zaczną się rozpadać.

Dodajemy agar i syrop z agawy, gotujemy jeszcze ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Lekko studzimy, aż galaretka lekko zgęstnieje. Wlewamy masę owocową do babeczek, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Owoce zapiekane pod kruszonką

  • 100 g jagód
  • 100 g poziomek
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • 2 łyżki masła
  • listki melisy
  • cynamon, kardamon mielony

Przygotowanie:

Jagody i poziomki myjemy. Jabłka również myjemy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w półplastry. Następnie układamy jagody i poziomki w małych naczyniach do zapiekania. Na nich układamy jabłka. Płatki owsiane, orzechy i słonecznik miksujemy, dodajemy do kruszonki miód, masło i przyprawy, mieszamy, posypujemy kruszonką owoce. Zapiekamy owoce w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Listki melisy myjemy i dekorujemy nimi gotowy deser.

omlet migdałowo-owsiany

Omlet migdałowo-owsiany z owocami

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki razowej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 garść malin
  • 1 garść jagód

Przygotowanie:

Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka z połową łyżki miodu i 3 łyżkami jogurtu mieszamy do uzyskania jasnego kremu. Dodajemy mąkę, płatki owsiane i migdałowe. Białka ubijamy na sztywno.

Mieszamy delikatnie z masą z żółtek. Na patelni roztapiamy masło, wylewamy ciasto. Patelnię przykrywamy i na wolnym ogniu ok. 5 minut smażymy omlet. Następnie obracamy go i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Resztę jogurtu mieszamy z pozostałym miodem.

Owoce myjemy. Gotowy omlet zsuwamy na talerz. Polewamy jogurtem, składamy na pół, dekorujemy owocami.

Słoneczne muszle z musem jeżynowym

  • 14 sztuk makaronu w kształcie dużych muszli
  • 100 g jeżyn
  • 100 g twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • listki melisy
  • kurkuma, sól

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z kurkumą. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Jeżyny myjemy, miksujemy z twarogiem, jogurtem i miodem. Wkładamy masę do muszelek. Każdą dekorujemy listkami melisy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka z grillowanych moreli i jeżyn

  • 5 moreli
  • 100 g jeżyn
  • 1 cykoria czerwona
  • 1 cykoria zielona
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Owoce i cykorie myjemy. Morele przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Polewamy je łyżką oliwy i grillujemy na patelni z obydwu stron. Cykorie rwiemy na listki, układamy na talerzach, kładziemy na nich morele i jeżyny.

Orzechy rumienimy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę. Z drugiej łyżki oliwy, octu, miodu, soli i pieprzu robimy dressing, polewamy nim sałatkę. Z uwagi na orzechy nerkowca w deserze jest odpowiedni dla dzieci powyżej pierwszego roku życia.

Smacznego!

Autor/ka: Marta Krawczyk

Mama pięcioletniej Basi. Gotuje dla córki i dla męża. Stara się gotować zdrowo, kolorowo i różnorodnie. Bloga zaczęła pisać będąc w ciąży. Pragnęła wypełnić swój wolny czas. Tak zostało do dziś, w tym czasie jej sposób gotowania, wybierania produktów spożywczych bardzo się zmienił. Ciągle uczy się, co znaczy zdrowe odżywianie. Współpracuje z magazynem E!stilo, tworzy w nim dział „Kuchnia”. Autorka książek kulinarnych wydawanych pod szyldem Wydawnictwa SBM oraz poradnika kulinarnego pt. „Kolory mojej kuchni”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.