Popcorn można ogrzewać na patelni, w garnku lub w metalowym koszu nad otwartym ogniem. Prażymy na tłuszczu, pamiętając o stałym mieszaniu ziaren. Zdecydowanie odradzamy gotowe opakowania popcornu do podgrzania w kuchence mikrofalowej.
1. Popcorn curry
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¾ szklanki ziaren kukurydzy
- ¼ szklanki masła
- 2 łyżki curry w proszku
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu
Rozgrzewamy oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy kilka ziaren kukurydzy. Kiedy zacznie strzelać, dosypujemy resztę ziaren i delikatnie potrząsamy patelnią. Przykrywamy patelnię, zostawiając szczelinę, by para mogła uchodzić. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy curry i sól. Mieszamy, by składniki się połączyły. Opcjonalnie dodajemy ksylitol. Popcorn przesypujemy do miski i dodajemy sos z curry. Dokładnie mieszamy.
2. Popcorn ziołowy
Składniki:
- szklanka ziaren popcornu
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju do wyboru)
- ¼ szklanki drobno startego parmezanu
- szczypta soli morskiej
- 3 do 4 łyżek posiekanej bazylii
Przygotowanie:
W naczyniu rozpuszczamy olej, prażymy ziarna kukurydzy. Przesypujemy do miski, obsypujemy serem, solą i bazylią. Delikatnie mieszamy.
3. Popcorn wasabi (bardzo ostry)
Składniki:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku wasabi
- ⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ szklanki ziaren kukurydzy
- opcjonalnie: 1-2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Mieszamy miód, sól, proszek wasabi i pieprz cayenne w małej misce. Odkładamy na bok. Do dużego garnka wlewamy olej, wrzucamy 2-3 ziarna kukurydzy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy popcorn zacznie strzelać, dorzucamy resztę ziaren, przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy trzaski ucichną, zdejmujemy z ognia i przesypujemy do dużej miski. Wlewamy mieszankę przypraw. Opcjonalnie można polać popcorn roztopionym masłem. Starannie mieszamy.
4. Popcorn orzechowy
Składniki:
- szklanka ziaren kukurydzy
- ¾ szklanki orzechów nerkowca
- pół szklanki miodu
- kilka łyżek syropu kukurydzianego
- ok. 150 ml kremowego masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziarna kukurydzy wsypujemy do naczynia z rozgrzanym olejem. Prażymy i przesypujemy do miski. Wsypujemy orzechy nerkowca. W rondelku łączymy miód i syrop, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe i wanilię. Mieszamy na gładką masę. Masą polewamy popcorn.
5. Popcorn kokosowy
Składniki:
- ¼ szklanki ziaren kukurydzy
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli morskiej
- ¾ łyżeczki curry w proszku
Przygotowanie:
Olej z trzema ziarnami kukurydzy roztapiamy w garnku. Gdy ziarna zaczną strzelać – wrzucamy pozostałe i przyrządzamy pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i posypujemy solą, wstrząsamy naczyniem. Przesypujemy popcorn do dużej miski, dodajemy curry, mieszamy. Ważne, by przyprawę dodać dopiero po przesypaniu do miski – w przeciwnym razie może się przypalić.
Foto: flikr.com/kozumel