Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na domowy popcorn

Wielu z nas nie wyobraża sobie wizyty w kinie czy rodzinnego seansu filmowego bez miski popcornu. To zdrowa przekąska, pod warunkiem, że powstanie z odpowiedniego rodzaju kukurydzy – najlepiej organicznej. Do prażenia używamy ziaren szczególnej odmiany tego zboża, które pod wpływem wysokiej temperatury z hukiem pękają.

Popcorn można ogrzewać na patelni, w garnku lub w metalowym koszu nad otwartym ogniem. Prażymy na tłuszczu, pamiętając o stałym mieszaniu ziaren. Zdecydowanie odradzamy gotowe opakowania popcornu do podgrzania w kuchence mikrofalowej.

1. Popcorn curry

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki ziaren kukurydzy
  • ¼ szklanki masła
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu

Rozgrzewamy oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy kilka ziaren kukurydzy. Kiedy zacznie strzelać, dosypujemy resztę ziaren i delikatnie potrząsamy patelnią. Przykrywamy patelnię, zostawiając szczelinę, by para mogła uchodzić. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy curry i sól. Mieszamy, by składniki się połączyły. Opcjonalnie dodajemy ksylitol. Popcorn przesypujemy do miski i dodajemy sos z curry. Dokładnie mieszamy.

 2. Popcorn ziołowy

Składniki:

  • szklanka ziaren popcornu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju do wyboru)
  • ¼ szklanki drobno startego parmezanu
  • szczypta soli morskiej
  • 3 do 4 łyżek posiekanej bazylii

Przygotowanie:

W naczyniu rozpuszczamy olej, prażymy ziarna kukurydzy. Przesypujemy do miski, obsypujemy serem, solą i bazylią. Delikatnie mieszamy. 

3. Popcorn wasabi (bardzo ostry)

Składniki:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka proszku wasabi
  • ⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki ziaren kukurydzy
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Mieszamy miód, sól, proszek wasabi i pieprz cayenne w małej misce. Odkładamy na bok. Do dużego garnka wlewamy olej, wrzucamy 2-3 ziarna kukurydzy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy popcorn zacznie strzelać, dorzucamy resztę ziaren, przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy trzaski ucichną, zdejmujemy z ognia i przesypujemy do dużej miski. Wlewamy mieszankę przypraw. Opcjonalnie można polać popcorn roztopionym masłem. Starannie mieszamy.

4. Popcorn orzechowy

Składniki:

  • szklanka ziaren kukurydzy
  • ¾ szklanki orzechów nerkowca
  • pół szklanki miodu
  • kilka łyżek syropu kukurydzianego
  • ok. 150 ml kremowego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziarna kukurydzy wsypujemy do naczynia z rozgrzanym olejem. Prażymy i przesypujemy do miski. Wsypujemy orzechy nerkowca. W rondelku łączymy miód i syrop, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe i wanilię. Mieszamy na gładką masę. Masą polewamy popcorn.

5. Popcorn kokosowy

Składniki:

  • ¼ szklanki ziaren kukurydzy
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli morskiej
  • ¾ łyżeczki curry w proszku

Przygotowanie:

Olej z trzema ziarnami kukurydzy roztapiamy w garnku. Gdy ziarna zaczną strzelać – wrzucamy pozostałe i przyrządzamy pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i posypujemy solą, wstrząsamy naczyniem. Przesypujemy popcorn do dużej miski, dodajemy curry, mieszamy. Ważne, by przyprawę dodać dopiero po przesypaniu do miski – w przeciwnym razie może się przypalić.

Foto: flikr.com/kozumel

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.