Naleśniki – to było już prawdziwe wyzwanie. Warto je podjąć, zwłaszcza że placuszki i naleśniki są często ulubionymi potrawami małych i dużych dzieci. Jak sobie poradzić, kiedy nie możemy do ich przygotowania użyć mąki glutenowej i mleka? Po kilku próbach udało się nam osiągnąć zadowalające przepisy. Jaglane naleśniki i placki posmakowały również tym, którzy nie stosują diety eliminacyjnej, ale lubią kuchenne wyzwania.
1. Wytrawne placki jaglane
Składniki:
- ugotowana kasza jaglana (3/4 szklanki),
- skrobia ziemniaczana (2 łyżki),
- jajo (lub dodatkowa 1 łyżka skrobi),
- por,
- masło klarowane,
- kurkuma,
- sól lub szlachetny sos sojowy (tamari – jest bezglutenowy),
- pieprz (opcjonalnie).
Wykonanie:
Kaszę przełóż do miseczki, wrzuć skrobię (oraz, opcjonalnie, jajo). Pokrój bardzo drobno pora i uduś go na masełku z kurkumą (konkretna szczypta), solą lub sosem sojowym, następnie ostudź i dodaj do kaszy (z jajem). Zmiksuj. Ciasto powinno spływać z łyżki. Jeśli jest zbyt gęste, możesz dodać jeszcze jedno jajo (lub odrobinę wody i skrobi – dla wegan).
Smaż na maśle klarowanym niewielkie placki (delikatnie odwracając za pomocą płaskiej łopatki). Doskonałe z jogurtem roślinnym lub roślinnymi tzatzikami.
[reklama id=”70761″]
2. Jaglane naleśniki
Składniki:
- ugotowana kasza jaglana (ok. 10 sporych łyżek),
- mleko ryżowe lub woda (1 szklanka),
- skrobia kukurydziana (ok. 6 łyżek),
- jajo (niekoniecznie),
- nierafinowany olej (3-4 łyżki w postaci płynnej),
- woda.
Wykonanie:
Ostudzoną kaszę zmiksuj z dodatkiem mleka (wody), skrobi, oleju i jajka (niekonieczne). Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna, ale nieco bardziej gęsta od zwykłej naleśnikowej.
Oleju do smażenia użyj tylko do pierwszego naleśnika (odrobiną tylko spryskując patelnię). Resztę usmaż bez tłuszczu. Wylewaj niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzaj, ruszając naczyniem na boki. Odczekaj, aż placek „podeschnie” z wierzchu, następnie lekko podważaj boczki placka i z wyczuciem obracaj na drugą stronę (jeśli naleśniki, mimo przyrumienienia, rozpadają się, należy do pozostałego ciasta dodać więcej skrobi).
Z tej porcji usmażysz około 10-12 naleśników. Podawaj z owocami lub dżemem.
3. Jaglane racuchy z jabłkiem lub mango
Składniki:
- mango (1 niewielka sztuka lub 3/4 większej),
- ugotowana na sypko kasza jaglana (6-7 kopiastych łyżek),
- mąka z quinoa (2 łyżki, niekoniecznie),
- skrobia ziemniaczana (3 spore łyżki),
- szczypta kardamonu zielonego,
- szczypta kurkumy,
- jajo (opcjonalnie, można zamiast niego zwiększyć ilość skrobi – 1 łyżka zamiast 1 jaja),
- masło klarowane do smażenia (lub inny olej nierafinowany, np. kokosowy),
- listki stewii do osłodzenia (niekonieczne, można użyć innej substancji słodzącej).
W wersji z jabłkiem użyj: 1 jabłka, kurkumy oraz cynamonu.
Wykonanie:
Kaszę zmiksuj z jajem i obranym mango (jabłkiem), dodaj mąki i przyprawy (kardamon, kurkumę lub cynamon wersji z jabłkiem, możesz też zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach). Jeśli jest taka potrzeba, dolej odrobinę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany, ale stosunkowo łatwo spływać z łyżki na patelnię. Umaż na maśle klarowanym. Podawaj np. z musem z mango (miksowany owoc).
4. Placki jaglane z ciecierzycą
Składniki (porcja na ok. 40 cieniutkich placków):
- ugotowana kasza jaglana (1 szklanka),
- mąka z ciecierzycy (6 sporych łyżek),
- skrobia ziemniaczana (4 łyżki),
- jajko lub 1 łyżka lnu złocistego (ugotowane w 1/2 szklanki wody i zmiksowane na „klej”),
- olej nierafinowany lub oliwa z oliwek (kilka łyżek),
- sezam niełuskany, podprażony (2 łyżki, nie jest niezbędny),
- czarnuszka (1-1,5 łyżki),
- kmin rzymski (pół łyżki lub do smaku),
- sól do smaku.
Wykonanie:
Kaszę i mąki zmiksuj z dodatkiem jajka (lub lnianym „klejem”) oraz wody (dozuj stopniowo, by osiągnąć konsystencję niezbyt gęstej śmietany), oleju i przypraw (oprócz sezamu i czarnuszki). Dodaj ziarenka, wymieszaj i podprażaj na niezbyt niezbyt gorącej patelni (pierwszą partię placków usmaż na patelni natłuszczonej niewielką ilością oleju, najlepiej rozprowadzonego papierem; kolejne już całkowicie bez tłuszczu). Nalewaj małą ilość masy łyżką na lekko podgrzaną patelnię i kulistymi ruchami rozprowadzaj ją, by osiągnąć cieniutki, okrągły placek. Po ścięciu się górnej warstwy obróć placek na drugą stronę. Układaj placki jeden na drugim, jeśli chcesz by były elastyczne. Jeśli natomiast wolisz, by pozostały kruche, wyprażaj je dłużej i rozłóż na talerzach obok siebie.
5. Placki jaglane z dynią na słodko oraz wytrawne
Składniki:
- upieczona dynia (np. kawałek 10×5 cm,
- ugotowana kasza jaglana (ok. 5-6 kopiastych łyżek),
- len złocisty (mielony, ok.30g) lub jajo (1 szt.),
- skrobia ziemniaczana (lub inna, 2 łyżki),
- syrop daktylowy (ewentualnie miód),
- olej ub masło klarowane do smażenia.
Oczywiście pieczoną dynię i ugotowaną kaszę jaglaną zazwyczaj mam przygotowaną w większej ilości i wykorzystuję do innych potraw, dlatego proporcje mogę zwiększyć w zależności od potrzeb.
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy zmiksować. Masa powinna być nieco bardziej gęsta niż w przypadku placków z samej kaszy jaglanej. Podawaj z syropem daktylowym lub miodem.
Opcja dla dorosłych
W mojej ulubionej wersji wytrawnej do masy dodaję odrobinę świeżego czosnku, świeżego imbiru oraz kurkumy i zmielonych nasion kozieradki (nie za dużo!), ewentualnie troszkę soli. Można podawać z którąś z past wegańskich.
9 odpowiedzi na “5 przepisów na jaglane placki i naleśniki dla wymagających”
Jeju jakie to wszystko pyszne :). Nie lubię kaszy jaglanej jako dodatku do obiadu, więc postanowiłam poszukać innych pomysłów na nią. Trafiłam na Twoją stronę i od kliku dni szaleję z kaszą jaglaną w kuchni. Jesteś moim guru :):):)
Pani Iwonko uwielbiam Pania i Pani przepisy!Dzieki Pani polubilam jaglanke i mam nadzieje ze moj synek (5m-cy)tez ja polubi :-)pozdrawiam serdecznie
Coś nie chce mi się wierzyć, żeby to było dobre. Kombinowałam z kaszą jaglaną do omletów, placków itp., i stwierdzam, że tam musi byc maka, chociaż pół na pół, żeby naprawdę smakowało. Tak, to da się zjeść, jasne, ale to nie to samo…
Marto – ja i moja córka jesteśmy żywym dowodem na to, że przepisy są dobre. Muszę dodać, że nie jesteśmy alergiczkami, ani wegetariankami, więc kaszę jaglaną jemy, bo nam smakuje ;)
Nie rozumiem, po co komplikować sobie życie i gotować kaszę jaglaną do
placków i naleśników – ciężko je wtedy zrobić tak, żeby się nie
rozwalały na patelni, a wystarczy po prostu uprażoną kaszę zmielić w
młynku i zwyczajnie użyć jako mąki. Dziś jedliśmy takie placuszki na
śniadanie: mąka jaglana+jajo+jogurt nat.+jabłko, cynamon, ew. coś do
posłodzenia – usmażone na maśle klarowanym po prostu pycha!
Pani Iwono, jak często można podawać 5-latkowi kaszę jaglaną? Słyszałam, że oprócz wielu zalet spowalnia też pracę hormonu tarczycy. Jak to może wpływać na dziecko?
Racuchy sa cudowne, dodałam cynamon i jablka, wszyscy sie wlasnie zajadamy- pozdrawiamy i dziekujemy:)
Wypróbowałam pozycję nr 1., czyli wytrawne placki jaglane. Trzymałam się proporcji, jednak po zmiskowaniu masa była gęsta jak zaprawa gipsowa, zaczęłam więc dodawać wody, po 0,7l masa miała podobną gęstość jak standardowa na placki. Dodałam też odpowiednią ilość skrobi. Placki przywierały do patelni, za to w ogóle masa nie kleiła się do siebie. Co poszło nie tak? :)
obłędne są te przepisy, blisko weekend i na pewno pancakes przyrządze. Czy mogę liczyć na więcej przepisów na parze? Wciąż oszczędzam na parowar z philipiaka , więc może na razie coś w zastępstwie zastosuję:) Pozdrawiam