1. Lizaki cytrynowe
Składniki:
- filiżanka ksylitolu
- 1 łyżeczka organicznego ekstraktu z cytryny
- patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach
- foremki, np. silikonowe lub po czekoladkach
Przygotowanie:
Ilość użytego ksylitolu zależy od tego, ile lizaków chcemy przygotować. Z filiżanki powstanie ich całkiem sporo. W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy ksylitol, aż pojawią się pierwsze bąbelki świadczące o kipieniu. Redukcja trwa nawet do pół godziny. Dodajemy ekstrakt i zdejmujemy z ognia. Nakładamy masę łyżeczką do foremki. Patyczki układamy na masie i zalewamy kilkoma kroplami ksylitolu, żeby przykleiły się do lizaków. Czekamy, aż ksylitol ostygnie i wstawiamy lizaki do lodówki na ok. 30 minut.
2. Lizaki czekoladowe
Składniki:
- tabliczka ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
- 1 awokado
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- garść mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach
- pół tabliczki ciemnej czekolady na polewę
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Awokado obieramy i blendujemy na gładką masę. Łączymy owoc z przestudzoną czekoladą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż powstanie gładka, klejąca masa. Wkładamy ją do lodówki na ok. 40 minut. Po tym czasie łyżką formujemy z niej niewielkie kulki – nasze lizaki. Niewielką ilość czekolady na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. By nabić kulki na patyczki, moczymy je w czekoladzie i szybko wbijamy w masę. Lizaki wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy pozostałą część czekolady i moczymy w niej lizaki. Dekorujemy je migdałami.
3. Owocowe lizaki
Składniki:
- dowolne owoce, np. jabłka, truskawki, pomarańcze
- tabliczka ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
- patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach
Przygotowanie:
Owoce myjemy, osuszamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze części, np. jabłko w ćwiartki, kiwi w talarki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, po czym maczamy w niej nabite na patyczki owoce. Układamy na talerzu, wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
4. Lizaki jogurtowe
Składniki:
- kubek naturalnego jogurtu
- łyżka syropu daktylowego
- owoce sezonowe (np. jagody, jeżyny, maliny, morele)
- patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach
- foremki, np. silikonowe lub po czekoladkach
Przygotowanie:
Kubeczek jogurtu zamrażamy. Następnie wyjmujemy go z opakowania i wkładamy do miski, blendujemy. Dodajemy owoce i dosładzamy syropem. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do foremek i ponownie zamrażamy wraz z patyczkami.
5. Lizaki bakaliowe
Składniki:
- tabliczka ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
- dowolne bakalie, np. rodzynki, daktyle, orzechy, suszone owoce
- patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie na tacy odlewamy kółka z masy czekoladowej. Wkładamy w nie patyczki i zalewamy jeszcze kilkoma kroplami czekolady. Posypujemy posiekanymi bakaliami lub/i suszonymi owocami (np. żurawina, morele). Wkładamy na godzinę do lodówki.
Foto: flikr.com/anaulin