Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na lizaki bez cukru

Co mają w sobie lizaki, że dzieci je tak uwielbiają? Poza ciekawym kształtem (i nierzadko opakowaniem), są pyszne i słodkie – za sprawą białego cukru i syropu glukozowo fruktozowego. Czyli nic dobrego… Chyba, że przygotujemy lizaki w domu, ze zdrowych składników.

1. Lizaki cytrynowe

Składniki:

  • filiżanka ksylitolu
  • 1 łyżeczka organicznego ekstraktu z cytryny
  • patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach
  • foremki, np. silikonowe lub po czekoladkach

Przygotowanie:

Ilość użytego ksylitolu zależy od tego, ile lizaków chcemy przygotować. Z filiżanki powstanie ich całkiem sporo. W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy ksylitol, aż pojawią się pierwsze bąbelki świadczące o kipieniu. Redukcja trwa nawet do pół godziny. Dodajemy ekstrakt i zdejmujemy z ognia. Nakładamy masę łyżeczką do foremki. Patyczki układamy na masie i zalewamy kilkoma kroplami ksylitolu, żeby przykleiły się do lizaków. Czekamy, aż ksylitol ostygnie i wstawiamy lizaki do lodówki na ok. 30 minut.

2. Lizaki czekoladowe

Składniki:

  • tabliczka ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
  • 1 awokado
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • garść mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach
  • pół tabliczki ciemnej czekolady na polewę

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Awokado obieramy i blendujemy na gładką masę. Łączymy owoc z przestudzoną czekoladą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż powstanie gładka, klejąca masa. Wkładamy ją do lodówki na ok. 40 minut. Po tym czasie łyżką formujemy z niej niewielkie kulki – nasze lizaki. Niewielką ilość czekolady na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. By nabić kulki na patyczki, moczymy je w czekoladzie i szybko wbijamy w masę. Lizaki wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy pozostałą część czekolady i moczymy w niej lizaki. Dekorujemy je migdałami.

3. Owocowe lizaki

Składniki:

  • dowolne owoce, np. jabłka, truskawki, pomarańcze
  • tabliczka ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
  • patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach

Przygotowanie:

Owoce myjemy, osuszamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze części, np. jabłko w ćwiartki, kiwi w talarki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, po czym maczamy w niej nabite na patyczki owoce. Układamy na talerzu, wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. 

4. Lizaki jogurtowe

Składniki:

  • kubek naturalnego jogurtu
  • łyżka syropu daktylowego
  • owoce sezonowe (np. jagody, jeżyny, maliny, morele)
  • patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach
  • foremki, np. silikonowe lub po czekoladkach

Przygotowanie:

Kubeczek jogurtu zamrażamy. Następnie wyjmujemy go z opakowania i wkładamy do miski, blendujemy. Dodajemy owoce i dosładzamy syropem. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do foremek i ponownie zamrażamy wraz z patyczkami.

5. Lizaki bakaliowe

Składniki:

  • tabliczka ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
  • dowolne bakalie, np. rodzynki, daktyle, orzechy, suszone owoce
  • patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie na tacy odlewamy kółka z masy czekoladowej. Wkładamy w nie patyczki i zalewamy jeszcze kilkoma kroplami czekolady. Posypujemy posiekanymi bakaliami lub/i suszonymi owocami (np. żurawina, morele). Wkładamy na godzinę do lodówki.

Foto: flikr.com/anaulin

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.