Domowe gałkowe lody owocowe
Jest taki jeden składnik, który sam w sobie wystarczy, by zrobić smaczne lody wegańskie. Niemożliwe? A jednak. BANAN! Jego kremowa konsystencja z powodzeniem zastąpi nabiał, a słodycz nie potrzebuje wzmocnienia cukrem. Z dodatkiem porzeczek powstały przepyszne kremowe lody porzeczkowe. Cudowne!
Składniki (na 2 duże gałki lodów):
- 1 banan,
- garść czarnych porzeczek (lub malin),
- ewentualnie łyżeczka ksylitolu dla wielbicieli bardzo słodkich lodów.
Zmiksuj składniki i włóż do zamrażalnika. Przemieszaj od czas do czasu i nie zamrażaj na kość. Czy robienie lodów może być prostsze?
Kremowe lody z poziomką
Składniki na 4 foremki (duże):
- ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki),
- wiórki kokosowe (2/3 szklanki),
- poziomki (garść),
- coś do słodzenia (ksylitol, stewia, miód, do smaku).
Wykonanie:
wiórki kokosowe zalej wrzątkiem (1 szklanka) i pozostaw na 2 godziny. Następnie zmiksuj na gładko i przelej przez sitko. Teraz dołóż kaszę i słód do powstałego z miksowania wiórków mleka kokosowego i zmiksuj maksymalnie całość. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej kaszy. Możesz również nie odcedzać wiórków kokosowych, zwłaszcza jeśli dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym i możesz zmiksować wiórki „na masełko”. Osobno rozetrzyj poziomki. Połącz fantazyjnie (we wzorki) oba smaki w formie i włóż do zamrażalnika. Gotowe po kilku godzinach.
Lody mandarynkowo- marchewkowe z kardamonem
Składniki:
- marchew (1/2 szt.),
- mandarynki (3 szt. lub duża pomarańcza),
- imbir świeży (1 cm),
- kardamon zielony (3 gniazdka),
- banan (1 szt.),
- kasza jaglana (ugotowana, 3-4 łyżki).
Wykonanie:
Zielony kardamon rozłup i wyjmij małe ziarenka. Wrzuć wszystkie składniki (owoce, warzywa – umyte, obrane ze skórek) do blendera, najlepiej wysokoobrotowego, i zmiksuj na gładką pastę. Wypełnij nią małe kieliszki do wódki pozostawiając 1/2 cm od brzegu naczynia, włóż patyczki (masa jest na tyle gęsta, że nie będą się przewracać) i wstaw do zamrażarki. Wyjmuj po całkowitym zamrożeniu polewając kieliszek odwrócony do góry dnem ciepłą wodą. Jeśli lubisz lody bardzo słodkie, dodaj do masy suszone, niesiarkowane daktyle i dokładnie zmiksuj .
Lody czeko-karobowe z karmelem daktylowym
Składniki:
- świeże daktyle bez pestek (ok. 12 sztuk),
- granola bezglutenowa (przepis) lub pokrojone dozwolone w diecie orzeszki lub ziarna,
- kasza jaglana (ugotowana, 2 kopiaste łyżki),
- migdały lub nerkowce (lub inne orzechy) albo w ostateczności pestki słonecznika (garstka, można je zastąpić nierafinowanym olejem orzechowym),
- wanilia (kawałeczek laski),
- karob (lub surowe kakao) 1-2 łyżeczki, do smaku.
Wykonanie:
ugotowaną kaszę, orzeszki lub ziarna, kilka daktyli (3-4 lub do smaku), wanilię i karob (kakao) zmiksuj z dodatkiem wody (dodawaj stopniowo) w wysokoobrotowym urządzeniu na gładką, śmietankową masę. Jeśli posiadasz zwykły blender, Twoje lody będą delikatnie grudkowe (mojemu dziecięciu ta wersja też smakowała). Jeśli chcesz zminimalizować grudki, masz dwa wyjścia: namocz dzień wcześniej daktyle i orzechy (lub ziarna), a kaszę rozgotuj albo zamiast twardych składników orzechowo-ziarnianych użyj wysokogatunkowego oleju nierafinowanego np. z orzechów laskowych.
Osobno zmiksuj daktyle z niewielką ilością wody (namocz je wcześniej, jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego), przełóż do małego rondelka i delikatnie zredukuj ilość wody. Uzyskasz krem daktylowy w konsystencji nie bardzo przypominający karmel, za to idealnie go zastępujący.
Do kieliszków o pojemności 50 ml wsyp granolę lub orzeszki, łyżeczką włóż nań „karmel”, a następnie „masę kremową” i przekładaj je na zmianę aż do zapełnienia kieliszka. Ostatnią warstwę posyp orzeszkami lub granolą, włóż patyczek i włóż do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Przy wyjmowaniu lodów użyj patentu z ciepłą wodą: odwróć lody patyczkiem w dół, polewaj ciepłą wodą przez chwilkę i spróbuj wyjąć zawartość pociągając za patyczek.
Lody trójkolorowe
Składniki:
- banan (2 szt.),
- cytryna (sok z 1/2 lub do smaku),
- jarmuż (3 małe liście),
- pietruszka (kilka gałązek),
- marchew (1-2 szt.)
- wiśnie (wekowane lub świeże, garść),
- rozmaryn (1-2 listeczki),
- ksylitol do smaku (lub syrop klonowy).
Wykonanie:
zmiksuj banana (1 szt.) z sokiem cytrynowym (dozuj cytrynę stopniowo). Dzięki dodatkowi cytryny i miksowaniu banan uzyskuje bielszy, niezwykle apetyczny odcień. Odstaw. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, możesz nieznacznie rozcieńczyć ją wodą.
Zmiksuj kolejny zestaw: jarmuż, pietruszkę, sok z cytryny, banana (będzie to spora porcja, część możesz wykorzystać jako koktajl) i ewentualnie słód klonowy do smaku. I ostatni: marchew, wiśnie, odrobinę rozmarynu i ksylitol.
Nakładaj masy warstwami do kieliszków (50ml), pamiętając, by wlewać masę bliżej brzegów kieliszka (inaczej może się utopić w poprzednim kolorze). Pamiętaj także, by masy miały zbliżoną gęstość i by nie były zbyt płynne, wówczas łatwiej je umieścić kolejno na sobie. Możesz je również stopniowo zamrażać, nawet kwadrans w zamrażarce zmienia nieco twardość warstwy.