Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na lody (także z kaszą jaglaną) domowej roboty

Dzisiejsza propozycja to coś dla unikających nabiału (weganie, alergicy) i cukru oraz dla eksperymentatorów, ciekawych nowych smaków. Gotowi?

Domowe gałkowe lody owocowe

Jest taki jeden składnik, który sam w sobie wystarczy, by zrobić smaczne lody wegańskie. Niemożliwe? A jednak. BANAN! Jego kremowa konsystencja z powodzeniem zastąpi nabiał, a słodycz nie potrzebuje wzmocnienia cukrem. Z dodatkiem porzeczek powstały przepyszne kremowe lody porzeczkowe. Cudowne!

Składniki (na 2 duże gałki lodów):

  • 1 banan,
  • garść czarnych porzeczek (lub malin),
  • ewentualnie łyżeczka ksylitolu dla wielbicieli bardzo słodkich lodów.

Zmiksuj składniki i włóż do zamrażalnika. Przemieszaj od czas do czasu i nie zamrażaj na kość. Czy robienie lodów może być prostsze?

4

Kremowe lody z poziomką

Składniki na 4 foremki (duże):

  • ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki),
  • wiórki kokosowe (2/3 szklanki),
  • poziomki (garść),
  • coś do słodzenia (ksylitol, stewia, miód, do smaku).

Wykonanie:

wiórki kokosowe zalej wrzątkiem (1 szklanka) i pozostaw na 2 godziny. Następnie zmiksuj na gładko i przelej przez sitko. Teraz dołóż kaszę i słód do powstałego z miksowania wiórków mleka kokosowego i zmiksuj maksymalnie całość. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej kaszy. Możesz również nie odcedzać wiórków kokosowych, zwłaszcza jeśli dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym i możesz zmiksować wiórki „na masełko”. Osobno rozetrzyj poziomki. Połącz fantazyjnie (we wzorki) oba smaki w formie i włóż do zamrażalnika. Gotowe po kilku godzinach.

3

Lody mandarynkowo- marchewkowe z kardamonem

Składniki:

  • marchew (1/2 szt.),
  • mandarynki (3 szt. lub duża pomarańcza),
  • imbir świeży (1 cm),
  • kardamon zielony (3 gniazdka),
  • banan (1 szt.),
  • kasza jaglana (ugotowana, 3-4 łyżki).

Wykonanie:

Zielony kardamon rozłup i wyjmij małe ziarenka. Wrzuć wszystkie składniki (owoce, warzywa – umyte, obrane ze skórek) do blendera, najlepiej wysokoobrotowego, i zmiksuj na gładką pastę. Wypełnij nią małe kieliszki do wódki pozostawiając 1/2 cm od brzegu naczynia, włóż patyczki (masa jest na tyle gęsta, że nie będą się przewracać) i wstaw do zamrażarki. Wyjmuj po całkowitym zamrożeniu polewając kieliszek odwrócony do góry dnem ciepłą wodą. Jeśli lubisz lody bardzo słodkie, dodaj do masy suszone, niesiarkowane daktyle i dokładnie zmiksuj .

1

Lody czeko-karobowe z karmelem daktylowym

Składniki:

  • świeże daktyle bez pestek (ok. 12 sztuk),
  • granola bezglutenowa (przepis) lub pokrojone dozwolone w diecie orzeszki lub ziarna,
  • kasza jaglana (ugotowana, 2 kopiaste łyżki),
  • migdały lub nerkowce (lub inne orzechy) albo w ostateczności pestki słonecznika (garstka, można je zastąpić nierafinowanym olejem orzechowym),
  • wanilia (kawałeczek laski),
  • karob (lub surowe kakao) 1-2 łyżeczki, do smaku.

Wykonanie:

ugotowaną kaszę, orzeszki lub ziarna, kilka daktyli (3-4 lub do smaku), wanilię i karob (kakao) zmiksuj z dodatkiem wody (dodawaj stopniowo) w wysokoobrotowym urządzeniu na gładką, śmietankową masę. Jeśli posiadasz zwykły blender, Twoje lody będą delikatnie grudkowe (mojemu dziecięciu ta wersja też smakowała). Jeśli chcesz zminimalizować grudki, masz dwa wyjścia: namocz dzień wcześniej daktyle i orzechy (lub ziarna), a kaszę rozgotuj albo zamiast twardych składników orzechowo-ziarnianych użyj wysokogatunkowego oleju nierafinowanego np. z orzechów laskowych.

Osobno zmiksuj daktyle z niewielką ilością wody (namocz je wcześniej, jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego), przełóż do małego rondelka i delikatnie zredukuj ilość wody. Uzyskasz krem daktylowy w konsystencji nie bardzo przypominający karmel, za to idealnie go zastępujący.

Do kieliszków o pojemności 50 ml wsyp granolę lub orzeszki, łyżeczką włóż nań „karmel”, a następnie „masę kremową” i przekładaj je na zmianę aż do zapełnienia kieliszka. Ostatnią warstwę posyp orzeszkami lub granolą, włóż patyczek i włóż do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Przy wyjmowaniu lodów użyj patentu z ciepłą wodą: odwróć lody patyczkiem w dół, polewaj ciepłą wodą przez chwilkę i spróbuj wyjąć zawartość pociągając za patyczek.

5

Lody trójkolorowe

Składniki:

  • banan (2 szt.),
  • cytryna (sok z 1/2 lub do smaku),
  • jarmuż (3 małe liście),
  • pietruszka (kilka gałązek),
  • marchew (1-2 szt.)
  • wiśnie (wekowane lub świeże, garść),
  • rozmaryn (1-2 listeczki),
  • ksylitol do smaku (lub syrop klonowy).

Wykonanie:

zmiksuj banana (1 szt.) z sokiem cytrynowym (dozuj cytrynę stopniowo). Dzięki dodatkowi cytryny i miksowaniu banan uzyskuje bielszy, niezwykle apetyczny odcień. Odstaw. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, możesz nieznacznie rozcieńczyć ją wodą.

Zmiksuj kolejny zestaw: jarmuż, pietruszkę, sok z cytryny, banana (będzie to spora porcja, część możesz wykorzystać jako koktajl) i ewentualnie słód klonowy do smaku. I ostatni: marchew, wiśnie, odrobinę rozmarynu i ksylitol.

Nakładaj masy warstwami do kieliszków (50ml), pamiętając, by wlewać masę bliżej brzegów kieliszka (inaczej może się utopić w poprzednim kolorze). Pamiętaj także, by masy miały zbliżoną gęstość i by nie były zbyt płynne, wówczas łatwiej je umieścić kolejno na sobie. Możesz je również stopniowo zamrażać, nawet kwadrans w zamrażarce zmienia nieco twardość warstwy.

2

Autor/ka: Iwona Zasuwa

Muzyk i pedagog, mama małego alergika, zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia, autorka bloga oraz bestsellerowych książek pt. Smakoterapia i Smakoterapia 2. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej z której, jak sama mówi, nie potrafi zrobić jedynie kiełbasy, a i to zapewne jest tylko kwestią czasu...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.