1. Pierniczki pełnoziarniste:
Składniki:
- 55 dag mąki drobnomielonej orkiszowej lub pszennej z pełnego ziarna,
- 30 dag miodu naturalnego, ale lejącego się,
- 10 dag melasy lub zmielonego cukru trzcinowego,
- 12 dag masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- przyprawa do piernika – około 40-50g,
- kakao (opcjonalnie 2 łyżeczki).
Roztopić masło wraz z melasą, dodać miód i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Ciasto można włożyć do lodówki na godzinę, można też wałkować od razu, podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wykrawać różnych kształtów pierniczki.
2. Pierniczki Orkiszowe
Składniki:
1) ciasto:
- 4 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 szklanka cukru trzcinowego (najlepiej zmielonego, ale może być także kryształ),
- 2 jaja,
- 1 duża łyżka miodu (najlepiej spadziowego),
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka goździków (mielonych).
2) Lukier:
- 1 szklanka cukru-pudru trzcinowego,
- 2-3 białka.
Suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło (miękkie, ale nie rozpuszczone) i siekamy nożem, tak by wymieszać je z mąką. Formujemy górkę, na środku której robimy wgłębienie. Dodajemy do niego jajka oraz miód i zagniatamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest mało plastyczne, można na chwilę zostawić je w ciepłym miejscu (np. położyć na grzejniku). Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180˚C przez 5 minut. Gdy wystygną, lukrujemy je i dekorujemy orzechami lub skórką pomarańczową. Lukier wykonujemy ucierając cukier-puder z białkiem na jednolitą masę. W celu uzyskania koloru można dodać kakao, karob lub szafran.
Autor: Katarzyna Stós; orkiszowepola.pl
3. Pierniczki karobowe
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 filiżanka mleka sojowego,
- 6 łyżek melasy z karobu,
- 3 łyżki proszku z karobu,
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie przypraw do piernika.
Wymieszać olej, mleko sojowe i melasę. Suche składniki wymieszać razem i dodać powoli do mokrych składników, ciągle mieszając. Ugniatać ciasto, a po jego wyrobieniu odstawić do lodówki na 30 minut. Pierniczki wycięte w świątecznych kształtach piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Autor: ANFI – Adrian Krawczyk
4. Szybkie Pierniczki
Składniki:
- 30 dag mąki orkiszowej,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników,
- 100g oleju roślinnego (np. kokosowego),
- pół łyżeczki sody.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy robotem kuchennym. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach C.
Autor: Marta Grzybek; kuchnianaturalna.pl
4. Pierniczki dla Alergików (bezglutenowe, beznabiałowe, bezcukrowe)
Składniki:
- mąka jaglana (1/2 szklanki),
- mąka ryżowa (1/2 szklanki),
- mąka gryczana (1/2 szklanki),
- skrobia kukurydziana (1/2 szklanki),
- siemię lniane (2 łyżki),
- 1/2 szklanki wody,
- olej nierafinowany (lub inny tłuszcz, np. kokosowy, masło klarowane, 6 łyżek),
- syrop daktylowy (1/2 do 3/4 szklanki, wedle gustu),
- karob (2 łyżeczki),
- cynamon (2 łyżeczki),
- goździki (otarte, 1/2 łyżeczki),
- kardamon (1/2 łyżeczki),
- gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),
- kolendra (otarte ziarna, 1/2 łyżeczki),
- sól (szczypta).
Mąki połącz ze sobą w misce, dorzuć małą szczyptę soli. W garnuszku zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj siemię lniane i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 3 minuty. W drugim garnuszku podgrzej wybrany tłuszcz, syrop, karob, cynamon i resztę przypraw. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź lekko, po czym połącz zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę (możesz zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia). Masa będzie bardzo „glutowata”, zbliżona do kurzego białka. W mieszance mąk wydrąż otwór, wlej doń słodką, aromatyczną, jeszcze ciepłą masę i wmieszaj w nią mąkę. Ciasto, które otrzymasz, będzie bardzo elastyczne. Dlatego, podsypując mąką jaglaną stolnicę, będziesz mógł (mogła) rozwałkować je bardzo cieniutko (u mnie 2-3 milimetry).
Ciasteczka wykrawaj w dowolne kształty, podważaj płaskim nożem zdejmując z podłoża, układaj na blaszce i piecz ok. 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, w zależności od grubości pierniczków.
Autor: Iwona Zasuwa; smakoterapia.pl
5. Pierniczki korzenne
Składniki:
- 2 2/3 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki melasy (agawy, miodu),
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki mleka migdałowego (ryżowego, owsianego),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Przesiać suche składniki razem w dużej misce. Wymieszać olej, melasę cukier, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać suche składniki. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Wykroić ciasteczka. Piec 8 min w 180 stopniach Celsjusza.
Autor: Marta Grzybek; kuchnianaturalna.pl
6. Pierniczki dla Alergików bez dodatku cukru, mleka i jajek
Składniki:
- 100 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałowe),
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 50 g zmielonego siemienia lnianego,
- 60 g syropu daktylowego/miodu lub innego słodu,
- 50 ml oleju ryżowego lub innego oleju jednonienasyconego,
- 80 – 85 ml mleka roślinnego,
- 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej bez mąki pszennej
lub przyprawy:
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka zmielonych goździków,
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
- szczypta soli.
Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej, syrop daktylowy i mleko roślinne. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości okołó 1/2 cm i wykroić pierniki. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 5 minut. Gotowe.
Autor: Magdalena Gembacka; ammniam.pl
Nie zalecamy stosowania kolorowych, słodkich posypek, dlatego do dekorowania pierniczków polecamy:
- sezam, słonecznik, amarantus, żurawinę, pestki z dyni, orzechy, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe;
- rozpuszczoną gorzką czekoladę;
- lukier z cukru trzcinowego.
Przepis na kolorowy lukier
Jedno białko jajka roztrzepane mikserem mieszać z cukrem pudrem (zrobionym z cukru trzcinowego w młynku od kawy) z dodatkiem soku z cytryny. Ucierać razem na jednolitą gęstą masę. Żeby zrobić kolorowy lukier, należy dodać odrobinę:
- soku z buraków (czerwony);
- soku z jagód (niebieski);
- soku z marchewki (pomarańczowy).
Inna wersja:
- 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych;
- łyżka cukru trzcinowego;
- łyżka wody;
- pół łyżki oliwy/oleju;
- można też spróbować dodać odrobinę soku z cytryny.
Wszystko dobrze ucierać.
Wspólne pieczenie pierniczków
Zachęcamy przedszkola i rodziców do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych „Świąteczne Pierniczki ze Zdrowym Przedszkolakiem.org”.
Więcej informacji: zdrowyprzedszkolak.org
Warsztaty kulinarne „Świąteczne pierniczki ze Zdrowym Przedszkolakiem.org” pozwolą dzieciom na:
- uczestnictwo w przygotowaniu posiłku i poznawanie zasad kulinarnych;
- zapoznanie się z tradycją przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, z jednoczesną zachętą do aktywnych przygotowań we własnych domach;
- pobudzenie wszystkich zmysłów: zapach, smak, wzrok, dotyk;
- doskonalenie sprawności manualnej, samodzielności i jednocześnie umiejętności współpracy w grupie;
- zapoznanie się z podstawowymi zasadami higieny i bezpieczeństwa podczas prac kulinarnych;
- wzbogacenie słownictwa poprzez wyrażenie odczuć zmysłowych, opowiadanie o produktach;
- wzbudzenie umiejętności twórczego myślenia poprzez tworzenie własnych
- kompozycji dekoracyjnych na pierniczkach.
W okresie świątecznym pod naszym patronatem w całej Polsce odbędą się również otwarte warsztaty kulinarne. Tematyką warsztatów będą pierniczki, sposoby ich wypieku oraz dekorowania. Serdecznie zapraszamy!
2 odpowiedzi na “6 przepisów na świąteczne pierniczki”
Jesteśmy w trakcie pieczenia szybkich pierniczków, które zupełnie nam nie wychodzà. Ciasto rozwala się w locie I nie ma mowy o wycinaniu kształtòw z foremek. W smaku dobre. Jednak to nie to. Szkoda
Jestem zawiedziona pierniczkami korzennymi… już przy zagniataniu był problem ze zrobieniem kuli, po wyjęciu na drugi dzień z lodówki ciasto kruszy się niesamowicie i nie ma mowy o zlepieniu go w jedną całość, nie mówiąc o wałkowaniu i wycinaniu… będę próbowała je ratować, ale przepisu stanowczo nie polecam!
zrobiłam też pierniczki pełnoziarniste, z nimi nie ma problemu, może o to jajko chodzi, albo miód?