Kategorie
Artykuł sponsorowany Zdrowie

6 (udowodnionych naukowo) leczniczych właściwości octu jabłkowego

Potocznie uważa się, że ocet to składnik diety, który ma za zadanie wyłącznie poprawić smak potraw, a spożywany w nadmiarze, może powodować dolegliwości żołądkowe. Okazuje się jednak, że niektóre jego rodzaje mają także wiele właściwości leczniczych! Przoduje w nich ocet jabłkowy, którego dobroczynny wpływ na nasz organizm został udowodniony naukowo.

Jeśli ocet jabłkowy, to tylko żywy!

Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji octowej jabłek – w skrócie mówiąc, rozdrobnione owoce z dodatkiem drożdży i bakterii zalewane są wodą i pozostawiane na kilka tygodni w miejscu ze stałym dostępem tlenu. Przez ten czas zachodzą dwa procesy chemiczne – fermentacja alkoholowa oraz octowa, w efekcie których otrzymujemy gotowy produkt. 

Co ciekawe, dojrzewanie octu jabłkowego nie kończy się po rozlaniu go do butelek. Dobrej jakości ocet to ocet żywy, który nie został poddany procesowi pasteryzacji i filtracji. Dlaczego to takie ważne? Podgrzanie do wysokiej temperatury oraz przefiltrowanie roztworu eliminuje z niego składniki odżywcze i mikroorganizmy, którym ocet zawdzięcza swoje lecznicze właściwości. To właśnie dlatego produkt ten powinien “pracować” także po zabutelkowaniu. 

6 leczniczych właściwości octu jabłkowego 

Istnieje wiele badań naukowych, które potwierdzają prozdrowotny wpływ octu jabłkowego na organizm człowieka. 

1. Zabija bakterie i grzyby

Ocet jabłkowy zawiera w sobie bogactwo kwasu octowego, który wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybicze. Zapobiega np. namnażaniu bakterii E. coli oraz drożdżaków C. albicans.(1) Spożywanie tego produktu może więc nas uchronić od wielu chorób, powodowanych przez te szczepy. Roztwory octowe znajdują swoje zastosowanie także zewnętrznie. Nasączone nimi okłady można stosować na rany, grzybicę czy stany zapalne skóry. Niektórzy twierdzą, że pozytywnie wpływa też na walkę z trądzikiem, nie ma jednak mocnych dowodów, potwierdzających tę tezę. 

2. Obniża poziom cukru we krwi i wspomaga leczenie cukrzycy 

Ocet jabłkowy regularnie powinny spożywać osoby, które chcą utrzymać niski poziom cukru we krwi, w szczególności diabetycy z cukrzycą typu 2. (2) Zawarte w nim pektyny spowalniają bowiem proces wchłaniania cukrów prostych. Badania dowodzą, że ocet jabłkowy poprawia ponadto wrażliwość komórek na insulinę. To właśnie dlatego produkt ten zalecany jest szczególnie podczas jedzenia posiłków o wysokiej zawartości węglowodanów. 

[reklama id=”76773″]

3. Wspomaga odchudzanie i daje uczucie sytości 

Ocet jabłkowy poskramia nasz apetyt – gdy dodamy go do posiłku, na dłużej zachowamy uczucie sytości. Badania pokazały, że osoby, które spożyły danie o wysokiej zawartości węglowodanów razem z octem jabłkowym, przez resztę dnia jadły o 200-275 kcal mniej.(3) A wszystko dlatego, że pozwala on na dłuższe i bardziej równomierne uwalnianie energii z pożywienia. Warto jednak pamiętać, że ocet nie jest cudownym środkiem na odchudzanie – może jedynie wspomagać redukcję masy ciała, a kluczem do sukcesu jest racjonalna dieta i aktywny tryb życia. 

4. Obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę serca 

Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że ocet winny obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów – głównych winowajców wielu dolegliwości sercowych.(4) Reguluje także ciśnienie krwi. (5) To zaś w połączeniu z właściwościami obniżającymi poziom cukru sprawia, że spożywanie octu jabłkowego może być jednym z wielu sposobów na profilaktykę chorób układu krążenia, np. miażdżycy. 

5. Jest naturalnym probiotykiem 

Ocet jabłkowy korzystnie wpływa na naszą florę bakteryjną w jelitach. Działa niczym naturalny probiotyk, uzupełniając braki, np. w przypadku biegunki, przewlekłego stresu czy wyjałowienia spowodowanego przyjmowaniem antybiotyków. A warto wiedzieć, że prawidłowa flora bakteryjna ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia człowieka. Wspomaga trawienie, stymuluje układ odpornościowy, a nawet zapobiega depresji! 

6. Zwalcza wolne rodniki – przyczynę wielu chorób

Wolne rodniki nie są niebezpieczne – pod warunkiem, że zachowana jest równowaga między nimi a występującymi w naszym organizmie antyoksydantami. Stres, zanieczyszczenie środowiska czy nadużywanie alkoholu mogą jednak zaburzyć te proporcje, co stanowi poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Ocet jabłkowy zawiera w sobie przeciwutleniacze, które skutecznie wychwytują wolne rodniki i zabezpieczają komórki przed zniszczeniami, jakich mogą one dokonać. W ten sposób zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, udar, demencję oraz wiele innych schorzeń.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest doskonałą bazą dla dressingów i sosów, które możemy dodawać do sałatek warzywnych, a także do marynat, przetworów czy domowego majonezu. 

Jeśli chcemy codziennie korzystać z prozdrowotnych właściwości octu jabłkowego, warto włączyć go do swojej diety w formie roztworu. Aby go przygotować, wystarczy 1-2 łyżki octu wymieszać w dużej szklance wody. Do tak sporządzonego napoju można dodać różne dodatki, np. miód, cynamon lub sok z cytryny. 

Jeszcze raz warto jednak podkreślić, że najwięcej korzyści przyniesie nam picie octu nierafinowanego i niefiltrowanego. Takim produktem jest Naturalny ocet jabłkowy Racjonalni. Co ważne, wytwarza się go z całych owoców, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi, co gwarantuje mu zachowanie maksimum składników odżywczych i sprawia, że jest naturalnie mętny. Sam proces fermentacji trwa aż trzy miesiące i nie jest w żaden sposób przyspieszany, jak ma to często miejsce w przypadku octów masowej produkcji. 

Czy można pić go codziennie? 

Ocet jabłkowy jak najbardziej może być stałym elementem naszej diety. Najlepiej pić go dwa razy dziennie, przed posiłkami. Wypijany rano na czczo poprawi apetyt i sprawi, że po dobrym śniadaniu długo będziemy mieć uczucie sytości. 

Uwaga! Reklama do czytania

Smok

Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

Błoto

Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Czy to prawda, że ocet jabłkowy niszczy szkliwo i podrażnia żołądek? 

Zbyt duże spożycie octu jabłkowego może prowadzić do skutków ubocznych – jednym z nich mogą być dolegliwości żołądkowe. Mówi się, że kwas octowy może także powodować erozję szkliwa nazębnego. (6) Właśnie z tych powodów, jak we wszystkim, tak i w przypadku octu, warto zachować umiar i nie przekraczać zalecanych porcji. 

Artykuł powstał na podstawie:

Źródła naukowe:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
  2. https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.long
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16611381
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26476634
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/248398
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.