1. Olej z czarnuszki
Ten olej to kopalnia dobroczynnych związków, które wspierają odporność. W oleju z czarnuszki znajdziemy między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. linolowy, EPA,DHA), fosfolipidy, flawonoidy, olejki eteryczne (zawierające m.in tymochinon, karwakrol), witaminy A,D, E oraz minerały takie, jak żelazo, wapń, potas, cynk. Olej z czarnuszki wyróżnia substancja zwana nigelliną, jest ona gorzka i to właśnie dzięki niej olej ten ma tak specyficzny smak.
Olej z czarnuszki doskonale wpływa na:
- podniesienie odporności,
- poprawę trawienia,
- obniżenie poziomu cukru we krwi,
- łagodzi osteopenię w przebiegu cukrzycy,
- ma działanie przeciwalergiczne, dzięki czemu doskonale sprawdza się u osób z AZS, astmą (objawy stają się łagodniejsze),
- wątrobę, działa hepatoochronnie – normalizuje profil lipidowy, poziom transaminaz, bilirubiny,
- ochronę podczas radioterapii,
- walkę z pasożytami.
[reklama id=”69515″]
2. Olej arganowy
Olej ten zawiera w swoim składzie związki, które idealnie wpływają na skórę – nawilżają ją, uelastyczniają, przeciwdziałają rozstępom. Mowa o związkach takich, jak nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwasy omega-9 i omega-3), witaminy (zawiera bardzo duże stężenie witaminy E) oraz skwalen. Poza oczywistym działaniem na skórę (dzięki zawartemu w nim skwalenowi) i włosy, olej arganowy ma również działanie pro -zdrowotne.
Olej arganowy wykazuje działanie:
- przeciwzapalne,
- przyspieszające gojenie ran,
- regulujące ciśnienie krwi,
- regulujące pracę gruczołów łojowych,
- wspierające płodność mężczyzn,
- przeciwporonne.
[reklama id=”69514″]
3. Olej sezamowy
Stanowi podstawę kuchni azjatyckiej, ma charakterystyczny zapach i znacząco wpływa na smak potraw. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (omega-6) i fitosterolami, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K i E oraz minerały: wapń, cynk, magnez i żelazo. Spośród innych olejów, wyróżnia go obecność sezamoliny i sezamolu – silnych przeciwutleniaczy.
Olej sezamowy sprawdzi się przy:
- problemach skórnych (nawilża, opóźnia procesy starzenia), z włosami, paznokciami,
- profilaktyce nadciśnienia,
- profilaktyce miażdżycy.
- walce z nowotworem skóry.
Olej sezamowy nadaje się zarówno do spożycia, jak i stosowania zewnętrznego na skórę, włosy czy paznokcie. Łagodzi podrażnienia w wyniku oparzenia słonecznego; nie poleca się go osobom z AZS i skórą naczynkową.
[reklama id=”69513″]
4. Olej z pestek dyni
Ma charakterystyczny orzechowy smak i aromat. Jest bardzo cennym olejem ze względu na zawartość NNKT oraz ogromnej ilości witamin i minerałów: A, E, C, witamin z grupy B, beta-karotenu, fluoru, jodu, potasu i cynku.
Olej z pestek dyni:
- zaleca się w profilaktyce chorób pasożytniczych,
- zaleca się w profilaktyce miażdżycy,
- ma korzystny wpływ na pracę mózgu, koncentrację i cały układ nerwowy,
- zmniejsza stany zapalne w chorobach reumatycznych,
- poprawia płodność (szczególnie mężczyzn),
- zaleca się w profilaktyce chorób prostaty.
[reklama id=”69512″]
5. Olej rzepakowy
To najpopularniejszy olej w Polsce, nazywany „oliwą północy”. Bogaty w NNKT oraz beta-karoten i witaminy E i K, często stosowany w naszej kuchni do smażenia i pieczenia. Ze względu na masową produkcję oleju rzepakowego, warto zwrócić uwagę, by był on pochodzenia ekologicznego.
Olej rzepakowy sprawdzi się się przy:
- profilaktyce miażdżycy,
- regulacji poziomu cukru we krwi,
- nadciśnieniu,
- podnoszeniu odporności,
- poprawie koncentracji.
[reklama id=”69511″]
6. Olej słonecznikowy
Ma neutralny smak i zapach, idealnie nadaje się do sałatek. W składzie, poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (omega-6), znajdziemy również witaminę E, K, prowitaminę A, flawonoidy, karotenoidy.
Olej słonecznikowy zaleca się w:
- profilaktyce chorób serca,
- profilaktyce infekcji górnych dróg oddechowych,
- higienie jamy ustnej (ssanie oleju).
[reklama id=”69510″]
7. Olej kokosowy
Wokół oleju kokosowego powstało ostatnio wiele kontrowersji – czy rzeczywiście jest tak zdrowy, jak głoszono, skoro zawiera nasycone kwasy tłuszczowe? Zdania są podzielone a rewelacje dotyczące tego oleju z miesiąca na miesiąc się zmieniają. Wiele badań potwierdza, że samo spożycie oleju kokosowego nie stanowi problemu, chodzi raczej o ilość jego spożycia – zaleca się nie przekraczać dawki 2-3 łyżek dziennie. Olej kokosowy jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminy C i E, potas, żelazo, wapń, magnez, jod. Najcenniejszym jego składnikiem jest kwas kaprylowy – łatwo przyswajalny i łatwo strawny nasycony kwas tłuszczowy, który wykorzystuje się w kuracjach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwgrzybicznych. Kolejnym z cennych składników (wystepującym tylko w kokosie i mleku matki) jest kwas laurynowy o działaniu silnie bakteriobójczym i wirusobójczym.
Olej kokosowy korzystnie wpływa na układ trawienny oraz :
- reguluje metabolizm,
- wykazuje działanie neuroprotekcyjnie (np. w chorobie Alzheimera),
- wykazuje działanie bakteriobójcze (polecany przy trądziku),
- przyspiesza gojenie się ran.
Doskonale sprawdza się jako kosmetyk – może stanowić bazę dezodorantu, pasty do zębów czy odżywki do włosów. W kuchni nie zaleca się smażenia na oleju kokosowym.
[reklama id=”69502″]
Źródła:
- Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, „Herba Polonica” 2009, nr 1
- http://fpn.sum.edu.pl/archiwum/publikacje/2007/publikacja2_nr2_2007.pdf
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5412,nigella-sativa-l-roslinny-surowiec-o-wlasciwosciach-plejotropowych.html
- Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 106-113
- http://www.czytelniamedyczna.pl/3547,znaczenie-spozywcze-lecznicze-i-kosmetyczne-oleju-arganowego.html
- https://biotechnologia.pl/kosmetologia/olej-arganowy-i-jego-zastosowanie-w-kosmetyce,16393
- Cureus. 2017 Jul; 9(7): e1438
- https://biotechnologia.pl/kosmetologia/olej-sezamowy-w-kosmetykach-nowosc,9697
- YALE JOURNAL OF BIOLOGY AND MEDICINE 79 (2006), pp.19-26
- Med Rodz 2016; 19(2): 70-74
- http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2014_100-103.pdf
- https://dieta.mp.pl/zasady/184589,olej-kokosowy-w-swietle-badan-naukowych
- Med Rodz 2016; 19(4): 195-200