| 7 olejów, które warto mieć w swojej kuchni (i łazience)

7 olejów, które warto mieć w swojej kuchni (i łazience)

Tłuszcze w diecie człowieka odgrywają bardzo ważną rolę. Są niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią materiał budulcowy tkanek (np. wchodzą w skład każdej błony komórkowej) i są niezbędne w przyswajaniu witamin.

1. Olej z czarnuszki

Ten olej to kopalnia dobroczynnych związków, które wspierają odporność. W oleju z czarnuszki znajdziemy między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. linolowy, EPA,DHA), fosfolipidy, flawonoidy, olejki eteryczne (zawierające m.in tymochinon, karwakrol), witaminy A,D, E oraz minerały takie, jak żelazo, wapń, potas, cynk. Olej z czarnuszki wyróżnia substancja zwana nigelliną, jest ona gorzka i to właśnie dzięki niej olej ten ma tak specyficzny smak.

Olej z czarnuszki doskonale wpływa na:

  • podniesienie odporności,
  • poprawę trawienia,
  • obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • łagodzi osteopenię w przebiegu cukrzycy,
  • ma działanie przeciwalergiczne, dzięki czemu doskonale sprawdza się u osób z AZS, astmą (objawy stają się łagodniejsze),
  • wątrobę, działa hepatoochronnie – normalizuje profil lipidowy, poziom transaminaz, bilirubiny,
  • ochronę podczas radioterapii,
  • walkę z pasożytami.
Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Olej z czarnuszki egipskiej – tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki egipskiej – tłoczony na zimno

Nasiona czarnuszki mają bardzo ciekawy skład biochemiczny – zawarte są w niej różne substancje takie jak steroidy, saponozydy triterpenoe, kumaryny, olejek eteryczny (nigellon i tymochinon), kwasy tłuszczowe czy gorzka nigellina. To właśnie naturalne biologiczne bogactwo czarnuszki sprawia, że jest ona tak wyjątkowa.

Zobacz więcej

2. Olej arganowy

Olej ten zawiera w swoim składzie związki, które idealnie wpływają na skórę – nawilżają ją, uelastyczniają, przeciwdziałają rozstępom. Mowa o związkach takich, jak nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwasy omega-9 i omega-3), witaminy (zawiera bardzo duże stężenie witaminy E) oraz skwalen. Poza oczywistym działaniem na skórę (dzięki zawartemu w nim skwalenowi) i włosy, olej arganowy ma również działanie pro -zdrowotne.

Olej arganowy wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przyspieszające gojenie ran,
  • regulujące ciśnienie krwi,
  • regulujące pracę gruczołów łojowych,
  • wspierające płodność mężczyzn,
  • przeciwporonne.
Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Olej arganowy BIO – pogromca rozstępów, suchej i zniszczonej skóry

Olej Arganowy jest najtrudniej dostępnym olejem na świecie. Drzewa z których pozyskuje się surowiec rosną tylko w Maroko. Działa przeciwzmarszczowo, przeciwdziała powstawaniu rozstępów, nawilża skórę. Obniża cholesterol i przeciwdziała wrzodom.

Zobacz więcej

3. Olej sezamowy

Stanowi podstawę kuchni azjatyckiej, ma charakterystyczny zapach i znacząco wpływa na smak potraw. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (omega-6) i fitosterolami, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K i E oraz minerały: wapń, cynk, magnez i żelazo. Spośród innych olejów, wyróżnia go obecność sezamoliny i sezamolu – silnych przeciwutleniaczy.

Olej sezamowy sprawdzi się przy:

  • problemach skórnych (nawilża, opóźnia procesy starzenia), z włosami, paznokciami,
  • profilaktyce nadciśnienia,
  • profilaktyce miażdżycy.
  • walce z nowotworem skóry.

Olej sezamowy nadaje się zarówno do spożycia, jak i stosowania zewnętrznego na skórę, włosy czy paznokcie. Łagodzi podrażnienia w wyniku oparzenia słonecznego; nie poleca się go osobom z AZS i skórą naczynkową.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Olej sezamowy BIO – tłoczony na zimno

Olej sezamowy bio, tłoczony na zimno, z ziaren sezamu pochodzącego z certyfikowanych upraw ekologicznych olej sezamowy to produkt najwyższej jakości. Całkowicie naturalny proces tłoczenia oleju sezamowego sprawia, że olej zachował pełne właściwości biologiczne. Idealnie sprawdzi się jako kosmetyk i produkt leczniczy.

Zobacz więcej

4. Olej z pestek dyni

Ma charakterystyczny orzechowy smak i aromat. Jest bardzo cennym olejem ze względu na zawartość NNKT oraz ogromnej ilości witamin i minerałów: A, E, C, witamin z grupy B, beta-karotenu, fluoru, jodu, potasu i cynku.

Olej z pestek dyni:

  • zaleca się w profilaktyce chorób pasożytniczych,
  • zaleca się w profilaktyce miażdżycy,
  • ma korzystny wpływ na pracę mózgu, koncentrację i cały układ nerwowy,
  • zmniejsza stany zapalne w chorobach reumatycznych,
  • poprawia płodność (szczególnie mężczyzn),
  • zaleca się w profilaktyce chorób prostaty.
Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Olej z pestek dyni – tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony

Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej aromatycznych olejów świata! Charakteryzuje się intensywnym orzechowym smakiem i zapachem, a jego barwa jest ciemnozielona. Olej dyniowy marki Laboratorium Biooil posiada bardzo przyjemną gęstą konsystencję – dzięki temu estetycznie prezentuje się na talerzu jako indywidualny dressing.

Zobacz więcej

5. Olej rzepakowy

To najpopularniejszy olej w Polsce, nazywany “oliwą północy”. Bogaty w NNKT oraz beta-karoten i witaminy E i K, często stosowany w naszej kuchni do smażenia i pieczenia. Ze względu na masową produkcję oleju rzepakowego, warto zwrócić uwagę, by był on pochodzenia ekologicznego.

Olej rzepakowy sprawdzi się  się przy:

  • profilaktyce miażdżycy,
  • regulacji poziomu cukru we krwi,
  • nadciśnieniu,
  • podnoszeniu odporności,
  • poprawie koncentracji.
Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Olej rzepakowy BIO – tłoczony na zimno, nieoczyszczony.

Olej rzepakowy to nasza polska “oliwa północy”, która jest znakomitym źródłem kwasów Omega 3 i 6. W trakcie uprawy rzepaku oraz w procesie produkcyjnym nie były stosowane nawozy sztuczne, środki ochrony roślin i inne środki chemiczne. Olej rzepakowy BIO firmy Laboratorium BIOOIL® charakteryzuje się przyjemnym naturalnym smakiem i zapachem.

Zobacz więcej

6. Olej słonecznikowy

Ma neutralny smak i zapach, idealnie nadaje się do sałatek. W składzie, poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (omega-6), znajdziemy również witaminę E, K, prowitaminę A, flawonoidy, karotenoidy.

Olej słonecznikowy zaleca się w:

  • profilaktyce chorób serca,
  • profilaktyce infekcji górnych dróg oddechowych,
  • higienie jamy ustnej (ssanie oleju).
Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Olej słonecznikowy – tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy jest bardzo bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Olej słonecznikowy ma wyjątkowo neutralny smak i zapach, co ma niebagatelnie znaczenie w przypadku wielu aromatycznych potraw, których nie chcemy wzbogacać o smak lub zapach naturalnych olejów.

Zobacz więcej

7. Olej kokosowy

Wokół oleju kokosowego powstało ostatnio wiele kontrowersji – czy rzeczywiście jest tak zdrowy, jak głoszono, skoro zawiera nasycone kwasy tłuszczowe? Zdania są podzielone a rewelacje dotyczące tego oleju z miesiąca na miesiąc się zmieniają. Wiele badań potwierdza, że samo spożycie oleju kokosowego nie stanowi problemu, chodzi raczej o ilość jego spożycia – zaleca się nie przekraczać dawki 2-3 łyżek dziennie. Olej kokosowy jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminy C i E, potas, żelazo, wapń, magnez, jod. Najcenniejszym jego składnikiem jest kwas kaprylowy – łatwo przyswajalny i łatwo strawny nasycony kwas tłuszczowy, który wykorzystuje się w kuracjach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwgrzybicznych. Kolejnym z cennych składników (wystepującym tylko w kokosie i mleku matki) jest kwas laurynowy o działaniu silnie bakteriobójczym i wirusobójczym.

Olej kokosowy korzystnie wpływa na układ trawienny oraz :

  • reguluje metabolizm,
  • wykazuje działanie neuroprotekcyjnie (np. w chorobie Alzheimera),
  • wykazuje działanie bakteriobójcze (polecany przy trądziku),
  • przyspiesza gojenie się ran.

Doskonale sprawdza się jako kosmetyk – może stanowić bazę dezodorantu, pasty do zębów czy odżywki do włosów. W kuchni nie zaleca się smażenia na oleju kokosowym.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Olej kokosowy BIO nierafinowany, tłoczony na zimno

Ekologiczny olej kokosowy BIO, tłoczony w Polsce, na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany, charakteryzujący się pięknym naturalnym zapachem kokosa. W 100% naturalny olej kokosowy, który znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i do domowej pielęgnacji.

Zobacz więcej

Źródła:


Kamila Waberska

inżynier biomedyczny, ale przede wszystkim mama i żona. Od lat doskonali się w życiu w zgodzie z naturą, propaguje naturalne metody leczenia i wspiera medycynę konwencjonalną. Uwielbia zdrową kuchnię, konie, książki i olejki eteryczne.
Odwiedź stronę autorki/autora:


Czytaj na dziecisawazne.pl

Jesper Juul
Juul na poniedziałek, cz. 108 – Pomocy, nasz syn nie daje nam się wyspać!

olini
Olej dla mamy – jak dbać o dobre tłuszcze w okresie ciąży i karmienia piersią?

edukacja alternatywna
O etykietowaniu i jego skutkach w przedszkolu i szkole

Jesper Juul
Złość jest dobra. Fragment książki “Być razem” Jespera Juula

rodzina
8 dobrych praktyk szczęśliwego związku

rodzina
Jak powiedzieć dziecku prawdę o Świętym Mikołaju?

karmienie piersią
5 dolegliwości, które mogą przydarzyć się mamie karmiącej

POLECAMY
“Rozwiń swoją wyobraźnię. Myśl i twórz jak wynalazca” – książka dla młodych konstruktorów i konstruktorek

wychowanie
“Bądź grzeczny, bo dostaniesz rózgę”

zdrowie
Dlaczego warto inhalować dziecko?