Kategorie
Dieta naturalna

7 przepisów na domowe desery dla najmłodszych (bez dodatku cukru!)

Około szóstego miesiąca życia dziecka wiele mam zastanawia się nad jego dalszym żywieniem. Spośród szerokiego asortymentu firm spożywczych dla niemowląt można wybrać gotowe posiłki i napoje do bezpośredniego spożycia. Jednak część mam decyduje się samodzielnie przygotowywać dania dla swoich pociech. O ile przygotowanie zup warzywnych dla najmłodszych nie stanowi dla większości większych trudności, to problem pojawia się, kiedy chcemy sporządzić smaczny i zdrowy deser. Poniżej przedstawiamy kilka inspirujących przepisów dla najmłodszych. Do ich wykonania nie użyliśmy ani grama cukru!

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Każdy przepis poprzedza skrót: P – karmienie piersią, B – karmienie mlekiem modyfikowanym oraz cyfrę oznaczającą wiek (miesiąc życia) dziecka, w którym można zacząć podawać daną potrawę.

1. Słoneczny deser (P6, B5)

  • ½ jabłka średniej wielkości (90 g),
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (5 g),
  • woda (50-100 ml).

Owoc należy umyć, obrać i ponownie przepłukać wodą. Następnie pokroić na drobne kawałeczki i gotować do miękkości. Ugotowane jabłko miksujemy, a następnie dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, stale mieszając na niewielkim ogniu. Deser podajemy ostudzony. Do kolejnych deserków można wykorzystać lub dodać wedle uznania inne owoce, które dziecko lubi i dobrze toleruje.

2. Owocowy popping (P7, B6)

  • Amarantus ekspandowany, czyli popping – do kupienia w sklepach ekologicznych (1 łyżka),
  • mały banan (40 g).

Banana obrać ze skórki, rozgnieść i wymieszać z poppingiem. Deser gotowy do bezpośredniego spożycia bez gotowania. Do jego wykonania wystarczą 2 minuty! Dla dzieci młodszych banana można zastąpić jabłkiem.

3. Budyń jaglany (P7, B6)

  • 1/2 szklanka kaszy jaglanej,
  • ½ szklanki mleka ryżowego,
  • ½ małego słodkiego jabłka (90g).

Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez minutę. Po tym czasie odlewamy wodę i przepłukujemy kaszę jaglaną zimną wodą. W ten sposób usuniemy posmak goryczki. Następnie ponownie gotujemy kaszę jaglaną – do miękkości. Kiedy kasza wchłonie wodę, dolewamy mleko ryżowe i lekko rozgotowujemy całość. Po wystygnięciu miksujemy całość dodając mus ze słodkiego jabłka. Do deseru można dodać łyżeczkę masła. Dla dzieci starszych można dodać cynamon i wykorzystać inne mleka roślinne.

[natuli2]

4. Pieczone jabłko (P6, B5)

Jeden z najprostszych deserów, którego smak z dzieciństwa pamięta większość z nas.

  • Jabłko średniej wielkości (90g),
  • łyżeczka masła.

Nastawić piekarnik na temperaturę 175 stopni. W jabłku wydrążyć gniazda nasienne uważając, aby nie przeciąć go na wylot. Następnie do wgłębienia w jabłku dodać łyżeczkę masła. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Podawać w formie przetartej. Deser można przygotować również z banana.

5. Krem dla czekoladowych łasuchów (P11, B10)

  • szklanka suszonych daktyli,
  • karob (lub naturalne kakao, jeśli dziecko nie ma zaparć) – 2 łyżki,
  • mleko ryżowe (20 ml).

Daktyle dzień wcześniej namoczyć i pozostawić na wieczór. Następnego dnia odsączyć pozostałą wodę, a daktyle zmiksować z mlekiem roślinnym dodając karob/kakao. Gotowe!

6. Pudding (P11, B10)

  • dojrzałe awokado,
  • karob (lub naturalne kakao, jeśli dziecko nie ma zaparć) – 1,5 łyżeczki,
  • syrop daktylowy – 1 łyżeczka.

Dojrzałe, miękkie awokado zmiksować dodając karob i łyżeczkę syropu daktylowego. Prosty i szybki pomysł na zdrowy i smaczny pudding!

7. A’la Rafaello (dla dzieci dobrze gryzących >12 m. ż)

Moje najnowsze odkrycie z targów zdrowej żywności.

  • szklanka poppingu z amarntusa lub prosa,
  • ½ szklanka wiórków kokosowych,
  • syrop z daktyli (30ml).

Nastawić piekarnik na temperaturę 130-140 stopni. Popping należy wymieszać z wiórkami kokosowymi i syropem z daktyli, a następnie uformować z niego kuleczki. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut.

Wszystkim dzieciom życzymy smacznego!

Dla rodziców polecam pozycję: Spodarek M. i Gabrowska E.: Wiem, co je moje dziecko. Praktyczny poradnik, jak karmić dzieci, aby dziś i w przyszłości były zdrowe. Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012.

Foto

Autor/ka: Anna Brończyk-Puzoń

Z zawodu dietetyk kliniczny, z pasji miłośniczka zdrowego żywienia. Obecnie doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Mama rocznego Aleksandra. Wolny czas spędza na poszukiwaniach zdrowych przepisów dla swojego syna.

3 odpowiedzi na “7 przepisów na domowe desery dla najmłodszych (bez dodatku cukru!)”

Fajne i łatwe przepisy. Jednak dzieci nie powinny pić mleka ryżowego ponieważ zawiera ono arszenik. Jego poziom jest uznawany za bezpieczny dla osób dorosłych jednak nie zaleca się by spożywały go dzieci. Mleko owsiane jest też dobre i może być spokojnie pite przez dzieci. Pozdrawiam

nie rozumiem dlaczego piszecie ze od 5go miesiaca podawac skoro obecnie zalecenia dotyczace rozszerzania diety sa od 6 mies . I wy jako taki opiniotworczy portal tym bardziej powinniscie sie do tych zalecen stosowac I je propagowac.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *