Stanowią świetny prezent świąteczny dla naszych przyjaciół i znajomych – ciasteczka świąteczne! My szykujemy dla nich mieszankę ciasteczek w metalowym pudełku, kompot z suszu w butelce szklanej oraz aniołki z masy solnej własnej roboty.
1. Ciasteczka z żurawiną
- 200 g masła,
- 70 g cukru nierafinowanego,
- 300 g mąki orkiszowej,
- 100 g żurawiny,
- sól.
Masło utrzeć z cukrem, dodać wodę lub mleko (2 łyżki) i szczyptę soli. Miksować, dodając stopniowo mąkę. Ciasto połączyć z żurawiną i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie uformować z ciasta prostokąt i kroić na 0,5 cm plastry. Piec 15 minut w 180˚C.
2. Ciastka „Zebra”
- 150 g masła,
- 70 g cukru nierafinowanego,
- 200 g maki orkiszowej,
- 50 g gorzkiej czekolady 90%.
Masło i cukier utrzeć na jednolita masę. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, następnie podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie zagnieść. Oba kawałki schłodzić przez ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkować na równe prostokąty o grubości 5 mm. Ciemny prostokąt położyć na jasnym i zrolować całość. Pokroić na plasterki i piec 12 minut w 180˚C.
3. Ciasteczka cytrynowe
- 100 g maki orkiszowej,
- 150 g mielonych migdałów,
- 150 g masła,
- 1 jajo,
- 80 g cukru nierafinowanego,
- skórka starta z jednej cytryny.
Utrzeć masło z cukrem, dodać jajo i mąkę oraz migdały. Dobrze wyrobić. Rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Piec około 10 minut w 180˚C.
4. Paluszki cynamonowo-kawowe
- 3 białka,
- 5 łyżek stołowych cukru pudru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki kawy drobno zmielonej.
Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie lśniąca. Wymieszać z kawą i cynamonem. Przełożyć do woreczka z okrągłą nakładką i wyciskać paluszki o długości około 7 cm. Piec w temperaturze 120˚C przez około 60 minut.
5. Ciastka imbirowe
- 100 g zmielonych migdałów,
- 170 g mąki orkiszowej,
- ½ łyżeczki sody,
- 100 g cukru nierafinowanego,
- 1 jajko,
- 100 g masła,
- 40 g imbiru kandyzowanego.
Z powyższych składników zagnieść ciasto. Dodać posiekany imbir i całość włożyć do lodówki na około 30 minut. Z ciasta uformować wałek i kroić na plastry 0,5 cm. Piec w temperaturze 180˚C około 15 minut.
6. Pierniki
- 400 g mąki mieszanej (pszenna i orkiszowa);
- 140 g cukru pudru trzcinowego;
- 60 g masła;
- 2 jajka;
- 120 g miodu;
- 1 łyżeczka sody;
- imbir mielony, kora cynamonu, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa;
- do ozdobienia pierników: rodzynki, pestki dyni, popping amarantusowy, sezam czarny i biały, wiórki kokosowe, żurawina, mak.
W misce połączyć jajka z miodem. Następnie wlać wszystko do suchych składników i dodać posiekane masło. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce około 60 minut. Po tym czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
7. Ciasteczka migdałowe z morelowo-dyniowym nadzieniem
- 100 g miękkiego masła,
- 20 g syropu z agawy,
- 50 g mielonych migdałów,
- 150 g mąki orkiszowej,
- konfitura morelowo-dyniowa.
Masło utrzeć z syropem z agawy i migdałami. Dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Z ciasta urywać kawałeczki i formować kuleczki. Następnie każdą lekko spłaszczyć, zrobić wgłębienie i wypełnić je konfiturą. Piec około 15 minut w temperaturze 180˚C.
3 odpowiedzi na “7 przepisów na niesamowite ciasteczka świąteczne”
A jakieś zdrowe ciasteczka? Bez nabiału?
A te pierniki musza odlezec? Czy sa od razu miekkie?
niestety – chyba ktoś sobie usiadł, wymyślił przepis, wrzucił na DsW i nigdy wcześniej nie próbował ich robić! Przynajmniej jeśli chodzi o numer 1 i 2. Porażka! Gdybym była doświadczona w pieczeniu ciastek, może potrafiłabym opanować ciasto rozwalające się/zbyt twarde/zbyt miękkie, ale niestety nie jestem i mam własnie dwa talerze pokruszonej, dziwnej masy. W smaku ok, przepis – nieporozumienie.