Kategorie
Dieta naturalna

7 przepisów na niesamowite ciasteczka świąteczne

Stanowią świetny prezent świąteczny dla naszych przyjaciół i znajomych – ciasteczka świąteczne! My szykujemy dla nich mieszankę ciasteczek w metalowym pudełku, kompot z suszu w butelce szklanej oraz aniołki z masy solnej własnej roboty

Stanowią świetny prezent świąteczny dla naszych przyjaciół i znajomych – ciasteczka świąteczne! My szykujemy dla nich mieszankę ciasteczek w metalowym pudełku, kompot z suszu w butelce szklanej oraz aniołki z masy solnej własnej roboty.

1. Ciasteczka z żurawiną

  • 200 g masła,
  • 70 g cukru nierafinowanego,
  • 300 g mąki orkiszowej,
  • 100 g żurawiny,
  • sól.

Masło utrzeć z cukrem, dodać wodę lub mleko (2 łyżki) i szczyptę soli. Miksować, dodając stopniowo mąkę. Ciasto połączyć z żurawiną i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie uformować z ciasta prostokąt i kroić na 0,5 cm plastry. Piec 15 minut w 180˚C.

2. Ciastka „Zebra”

  • 150 g masła,
  • 70 g cukru nierafinowanego,
  • 200 g maki orkiszowej,
  • 50 g gorzkiej czekolady 90%.

Masło i cukier utrzeć na jednolita masę. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, następnie podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie zagnieść. Oba kawałki schłodzić przez ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkować na równe prostokąty o grubości 5 mm. Ciemny prostokąt położyć na jasnym i zrolować całość.  Pokroić na plasterki i piec 12 minut w 180˚C.

3. Ciasteczka cytrynowe

  • 100 g maki orkiszowej,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • 150 g masła,
  • 1 jajo,
  • 80 g cukru nierafinowanego,
  • skórka starta z jednej cytryny.

Utrzeć masło z cukrem, dodać jajo i mąkę oraz migdały. Dobrze wyrobić. Rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Piec około 10 minut w 180˚C.

4. Paluszki cynamonowo-kawowe

  • 3 białka,
  • 5 łyżek stołowych cukru pudru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki kawy drobno zmielonej.

Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie lśniąca. Wymieszać z kawą i cynamonem. Przełożyć do woreczka z okrągłą nakładką i wyciskać paluszki o długości około 7 cm. Piec w temperaturze 120˚C przez około 60 minut.

5. Ciastka imbirowe

  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 170 g mąki orkiszowej,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 100 g cukru nierafinowanego,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła,
  • 40 g imbiru kandyzowanego.

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Dodać posiekany imbir i całość włożyć do lodówki na około 30 minut. Z ciasta uformować wałek i kroić na plastry 0,5 cm. Piec w temperaturze 180˚C około 15 minut.

6. Pierniki

  • 400 g mąki mieszanej (pszenna i orkiszowa);
  • 140 g cukru pudru trzcinowego;
  • 60 g masła;
  • 2 jajka;
  • 120 g miodu;
  • 1 łyżeczka sody;
  • imbir mielony, kora cynamonu, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa;
  • do ozdobienia pierników: rodzynki, pestki dyni, popping amarantusowy, sezam czarny i biały, wiórki kokosowe, żurawina, mak.

W misce połączyć jajka z miodem. Następnie wlać wszystko do suchych składników i dodać posiekane masło. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce około 60 minut. Po tym czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty.

7. Ciasteczka migdałowe z morelowo-dyniowym nadzieniem

  • 100 g miękkiego masła,
  • 20 g syropu z agawy,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • 150 g mąki orkiszowej,
  • konfitura morelowo-dyniowa.

Masło utrzeć z syropem z agawy i migdałami. Dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Z ciasta urywać kawałeczki i formować kuleczki. Następnie każdą lekko spłaszczyć, zrobić wgłębienie i wypełnić je konfiturą. Piec około 15 minut w temperaturze 180˚C.

Autor/ka: Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.

3 odpowiedzi na “7 przepisów na niesamowite ciasteczka świąteczne”

niestety – chyba ktoś sobie usiadł, wymyślił przepis, wrzucił na DsW i nigdy wcześniej nie próbował ich robić! Przynajmniej jeśli chodzi o numer 1 i 2. Porażka! Gdybym była doświadczona w pieczeniu ciastek, może potrafiłabym opanować ciasto rozwalające się/zbyt twarde/zbyt miękkie, ale niestety nie jestem i mam własnie dwa talerze pokruszonej, dziwnej masy. W smaku ok, przepis – nieporozumienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.