Warszawska SGGW przeprowadziła badania, z których wynika, że 8% Polaków kupuje żywność ekologiczną raz w tygodniu. „Udział żywności ekologicznej w ogólnej sprzedaży żywności w Polsce jest poniżej 1 proc., tak samo jak w Hiszpanii, Grecji i Portugalii” – powiedziała podczas konferencji w Warszawie dr Sylwia Żakowska-Biemans ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Główne przyczyny, z powodu których nie kupujemy żywności ekologicznej, to:
- brak informacji o miejscach sprzedaży,
- wyższa cena,
- brak umiejętności odróżnienia żywności ekologicznej od innej.
Komisja Europejska oceniła, że przetwórstwo żywności ekologicznej stopniowo jednak zyskuje na znaczeniu. W 2004 r. w Polsce było 55 takich zakładów, a w roku 2011 już 267.
W latach 2004-2011 w Polsce 6 razy wzrosła liczba gospodarstw ekologicznych oraz powierzchnia wykorzystywanych przez nie użytków rolnych.
Dr Krzysztof Jończyk z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, koordynator projektu Dolina Ekologicznej Żywności, poinformował na konferencji, że stworzono klaster (to forma współpracy między przedsiębiorstwami, podmiotami naukowo-badawczymi oraz władzami publicznymi) – strukturę wspierającą działalność producentów oraz przetwórców ekologicznej żywności i dodał, że w pięciu wschodnich województwach znajduje się 46 proc. z 23,4 tys. wszystkich gospodarstw ekologicznych w Polsce oraz 23% spośród 293 zakładów przetwórstwa ekologicznego.
Źródło: naukawpolsce.pl