Kategorie
Ekowiadomości

9 zastosowań mniszka lekarskiego

Mniszek pospolity (taraxacum officinale), potocznie zwany mleczem, jest przez większość z nas postrzegany jako chwast, którego pełno na trawnikach i łąkach. A jeśli chwast, to jest niepożądany. A dlaczego nie wykorzystać go np. w kuchni, przygotować herbatę, pyszną sałatkę czy green smoothie?

mniszek-lekarski

Leczniczy „chwast”

Wzmianki o dobroczynnym działaniu mlecza można znaleźć w pracach arabskich z XI wieku, w wieku XVI mlecz pojawiał się już często w europejskich zielnikach i był cenionym surowcem zielarskim. Mniszek ma dość szerokie zastosowanie. Należy do roślin oczyszczających organizm oraz działa moczopędnie, dlatego stosuje się go przy przewlekłych zapaleniach dróg żółciowych, kłębków nerwowych (pomocniczo), pęcherza czy kamicy. Mlecz jest rośliną w miarę „bezpieczną” w użyciu, reguluje pracę nerek i wątroby, pomaga w niestrawności.

Zalety mniszka lekarskiego:

  • pobudza trawienie – stymuluje produkcję soków trawiennych, która rozpoczyna się w ustach, po kontakcie ze śliną;
  • wpływa na poziom cukru we krwi – działa jak środek stabilizujący, chroni organizm przed gwałtownymi wzrostami i spadkami poziomu cukru. Poleca się picie herbaty z mniszka diabetykom;
  • zapobiega kamicy nerkowej – naukowcy z Uniwersytetu w Maryland (USA) wykazali, że połączenie produktów bogatych w szczawiany i wapń (a taki jest mniszek) może obniżać częstość występowania kamieni nerkowych;
  • zmniejsza obrzęki – jako środek moczopędny np. w postaci herbaty, pozwala zmniejszyć obrzęki i zatrzymywanie płynów, co sprzyja utracie masy ciała.

Mniszek w kuchni i nie tylko:

  1. sałatka – mlecz może stanowić bazę dla sałatek. Ta ze świeżych liści jest bardzo pożywna. Sałatka z liści mlecza jest bombą witaminową: nieblanszowane liście zawierają witamy A,B,C,D (aż dwie z grupy witamin ADEK, czyli tych, których nasz organizm sam nie jest w stanie syntetyzować), z czego zawartość witaminy A jest wyższa niż w marchewkach;
  2. nadzienie – zblanszowane liście mniszka są pysznym nadzieniem do pierożków czy naleśników;
  3. wino – w ciągu kilku dni możemy przygotować wino z żółtych płatków mlecza, np. z dodatkiem cytryn i pomarańczy. Ze skwaszonego wina możemy przygotować ocet;
  4. herbata – przyrządza się ją z kwiatów. Parzy się ją 10 minut pod przykryciem. Na łyżkę kwiatów przypada 0,5 litra wrzątku. Napój pije się po 0,5 szklanki 2-3 razy dziennie;
  5. miód (syrop) – przypisuje mu się nadzwyczajne właściwości, zwłaszcza w walce z przeziębieniem. Jednak  miód z kwiatów mniszka wytworzony przez pszczoły ma więcej zdrowotnych właściwości;
  6. sok z mniszka (białe mleczko) – pomaga w walce z kurzajkami czy liszajem. Ma działanie gojące;
  7. wyciąg z kwiatów mlecza jest naturalnym surowcem barwierskim. Służy np. do barwienia bawełny;
  8. ekologiczny nawóz do kwiatów, ponieważ to cenne źródło miedzi. Jak zrobić nawóz? Potrzebujemy trzy całe mlecze – korzeń, kwiaty, liście. Wszystkie składniki umieszczamy w wiadrze, zalewamy litrem gorącej wody i przykrywamy. Parzymy przez 30 minut. Po tym czasie przecedzamy, chłodzimy i od razu podlewamy nasze rośliny;
  9. pokarm dla gryzoni – mlecz kochają króliki, świnki morskie, chomiki, a czasem nawet papugi.

Źródło: naturalnews.com
Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “9 zastosowań mniszka lekarskiego”

MNISZEK TO NIE MLECZ I NIE NALEŻY ICH ZE SOBĄ MYLIĆ! To dwie różne rośliny, mlecz jest trujący! Mniszek leczniczy!!! Proszę nie pisać artykułów o zielarstwie bez uprzedniego researchu!!! To niebezpieczne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.