Świadome zakupy produktów spożywczych nie zawsze są łatwe. Tym razem chcielibyśmy zwrócić uwagę na opakowania, a raczej ich brak – kupowanie produktów luzem. Na sklepowych półkach możemy dostrzec produkty, których opakowanie jest nawet o połowę większe od zawartości. To przykładowo popularne płatki śniadaniowe, wszelkiego rodzaju produkty w proszku, przekąski, herbaty, nawet kasze. Można to sprawdzić – wystarczy „wymacać” opakowanie (choć niektóre są dodatkowo napompowane), a jeśli jest przezroczyste, odwrócić do góry dnem, by dostrzec faktyczną objętość produktu w środku. W wielu przypadkach takie nadmierne opakowanie jest zbędne.
Zakupy luzem pozwalają kupić niektóre produkty spożywcze w większych niż zwykle ilościach. Dzięki temu kupujemy dokładnie tyle, ile chcemy, produkujemy mniej odpadów i oszczędzamy pieniądze.
1. Ekologia
Zaobserwuj, ile odpadów pozostaje po rozpakowaniu toreb z zakupami – foliowe torebki, kartonowe pudełka, worki, woreczki, a do tego paragony… Postarajmy się w miarę możliwości zminimalizować ilość przynoszonych do domu opakowań, o których wiemy, że stanowią odpady. Może pomóc w tym używanie toreb wielorazowego użytku czy właśnie kupowanie produktów luzem. Z doświadczenia wiemy, że sprzedający pakują zakupy w zbyt dużą ilość foliówek: jabłka w jedną reklamówkę, śliwki w kolejną; por nie może sąsiadować w siatce z cebulą… Pamiętajmy o ekologicznym aspekcie zakupów, dla dobra naszych dzieci i świata, w którym będą żyły.
2. Oszczędność
Opłacalność zakupu produktów luzem może nas zaskoczyć. Warto zwrócić uwagę na cenę kilograma produktu np. brązowego ryżu luzem, i porównać go z ceną i wagą tego samego produktu, z tym, że paczkowanego. Możemy się zdziwić. Ilość produktów, które rodzina spożywa regularnie, możemy dość dokładnie oszacować i kupić taką, którą spożyjemy w określonym czasie. Marnowanie żywności nie jest dobre zarówno dla budżetu rodzinnego, jak i planety! Kupując sypkie produkty wykorzystujemy mniej opakowań, niż kupując np. ryż w pudełku, dodatkowo pakowany w plastikowe woreczki.
3. Szklane pojemniki
Warto zainwestować w solidne, szklane pojemniki ze szczelną nakrętką do przechowywania sypkich produktów spożywczych. Prawdopodobnie nie chcemy przechowywać mąki, przypraw, soli, cukru, kakao w plastikowych torebkach, w których je kupujemy. Prostszy sposób – możemy gromadzić słoiki po produktach, które czasem kupujemy, np. po powidłach czy kawie. Przechowywanie produktów w szklanych pojemnikach z nakrętką sprawia, że dłużej zachowują swoją świeżość. Trudno jest nam przetransportować sypki produkt ze sklepu do domu bez użycia torebki plastikowej. Przecież do czegoś musimy wsypać orzechy, suszone owoce czy kasze, które kupujemy. Pewnie niewielu z nas z wielu względów zdecyduje się na wzięcie ze sobą do sklepu słoika, tylko jednak wybierze foliówkę. Tę foliówkę możemy wziąć z domu, a jeśli wybierzemy tę ze sklepu, to pamiętajmy, by w domu powtórnie ją wykorzystać, np. jako worek na śmieci. „Dobre” sklepy całkowicie rezygnują z toreb foliowych na rzecz papierowych.