Koktajle to najczęściej przekąska, deser albo zastrzyk energii przed lub po wysiłku. Dzieci je uwielbiają, dorośli również, a ich kolejnym plusem jest to, że przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Dziś wyjątkowo proponujemy koktajle z owoców egzotycznych, a nie polskich, sezonowych.
1. Zielona herbata
– jedna szklanka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń w 72 proc. Szczególnie polecany kobietom w ciąży z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego.
- 3 szklanki białych winogron,
- 2 szklanki szpinaku,
- 1,5 szklanki silnego naparu zielonej herbaty (po schłodzeniu),
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 łyżeczki miodu.
Owoce i warzywa myjemy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, mieszamy.
2. Tofu
– ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa – szklanka pokrywa 149 proc. dziennego zapotrzebowania na wit. C
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę mango,
- 1,5 szklanki soku z ananasa,
- 3/4 szklanki Silken (jedwabistego) tofu,
- 1/4 szklanki soku z limonki,
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki z limonki.
Umyte i pokrojone owoce mango łączymy w blenderze z sokami i tofu. Dodajemy skórkę z cytryny, całość mieszamy w blenderze.
3. Granat
– sok z granatu świetnie wspomaga pracę mięśni po wysiłku. Źródło witaminy C i potasu.
- 2 szklanki jagód (można użyć mrożonych, ale warto poczekać jeszcze 2 miesiące na świeże),
- 1 szklanka soku z granatu,
- 1 średni banan,
- 1/2 szklanki twarogu,
- 1/2 szklanki wody.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę.
4. Kefir bananowy
– koktajl na bazie banana pewnie zasmakuje naszym dzieciom. Szklanka to spora dawka wapnia i witaminy C.
- 2 dojrzałe banany,
- 2 szklanki kefiru,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 12 kostek lodu.
Składniki mieszamy w blenderze. Pijemy natychmiast po przygotowaniu.
5. Pomarańczowy
– szklanka koktajlu dostarcza mnóstwo witaminy A i C oraz potasu i magnezu.
- 2 szklanki pokrojonej na plasterki brzoskwini,
- 1 szklanka soku z marchwi,
- 1 szklanka soku pomarańczowego,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru.
Owoce brzoskwini łączymy w blenderze z sokami, dodajemy przyprawy. Mieszamy.
Źródło: eatingwell.com