Deser dla dziecka powinien być lekki, prosty i szybki w przygotowaniu oraz pyszny. Sporządzony z sezonowych owoców, bez dodatku białego cukru stanowi ważną pozycję w jadłospisie małego dziecka. Poniżej przedstawiamy pięć inspirujących przepisów na desery z owocami leśnymi dla najmłodszych.
Kruche ciasteczka z galaretką owocową
- 150 g mąki pszennej razowej
- 50 g mielonych migdałów
- 300 ml zimnej wody
- 100 ml oleju
- opcjonalnie szczypta soli
- 6 łyżek syropu z agawy
- 2 szklanki malin i jagód
- 2 łyżeczki agaru
Przygotowanie:
Z mąki, migdałów, 100 ml wody, oleju, soli i 2 łyżek syropu z agawy zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 2-3 mm, wycinamy kółka i wykładamy nimi wcześniej natłuszczone olejem foremki na ciastka. Dociskamy ciasto do dna i boków foremek, nakłuwamy je widelcem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 15 minut, studzimy.
Do garnka wlewamy 200 ml wody, wrzucamy owoce, gotujemy kilka minut, aż zaczną się rozpadać.
Dodajemy agar i syrop z agawy, gotujemy jeszcze ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Lekko studzimy, aż galaretka lekko zgęstnieje. Wlewamy masę owocową do babeczek, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Owoce zapiekane pod kruszonką
- 100 g jagód
- 100 g poziomek
- 3 jabłka
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 2 łyżki miodu spadziowego
- 2 łyżki masła
- listki melisy
- cynamon, kardamon mielony
Przygotowanie:
Jagody i poziomki myjemy. Jabłka również myjemy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w półplastry. Następnie układamy jagody i poziomki w małych naczyniach do zapiekania. Na nich układamy jabłka. Płatki owsiane, orzechy i słonecznik miksujemy, dodajemy do kruszonki miód, masło i przyprawy, mieszamy, posypujemy kruszonką owoce. Zapiekamy owoce w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Listki melisy myjemy i dekorujemy nimi gotowy deser.
Omlet migdałowo-owsiany z owocami
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki razowej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 1 garść malin
- 1 garść jagód
Przygotowanie:
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka z połową łyżki miodu i 3 łyżkami jogurtu mieszamy do uzyskania jasnego kremu. Dodajemy mąkę, płatki owsiane i migdałowe. Białka ubijamy na sztywno.
Mieszamy delikatnie z masą z żółtek. Na patelni roztapiamy masło, wylewamy ciasto. Patelnię przykrywamy i na wolnym ogniu ok. 5 minut smażymy omlet. Następnie obracamy go i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Resztę jogurtu mieszamy z pozostałym miodem.
Owoce myjemy. Gotowy omlet zsuwamy na talerz. Polewamy jogurtem, składamy na pół, dekorujemy owocami.
Słoneczne muszle z musem jeżynowym
- 14 sztuk makaronu w kształcie dużych muszli
- 100 g jeżyn
- 100 g twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- listki melisy
- kurkuma, sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z kurkumą. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Jeżyny myjemy, miksujemy z twarogiem, jogurtem i miodem. Wkładamy masę do muszelek. Każdą dekorujemy listkami melisy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Sałatka z grillowanych moreli i jeżyn
- 5 moreli
- 100 g jeżyn
- 1 cykoria czerwona
- 1 cykoria zielona
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Owoce i cykorie myjemy. Morele przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Polewamy je łyżką oliwy i grillujemy na patelni z obydwu stron. Cykorie rwiemy na listki, układamy na talerzach, kładziemy na nich morele i jeżyny.
Orzechy rumienimy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę. Z drugiej łyżki oliwy, octu, miodu, soli i pieprzu robimy dressing, polewamy nim sałatkę. Z uwagi na orzechy nerkowca w deserze jest odpowiedni dla dzieci powyżej pierwszego roku życia.
Smacznego!