Dzieci z nadwagą mają zdrowsze nawyki żywieniowe niż dzieci, które nie mają problemów z otyłością. Te pierwsze spożywają więcej zdrowej żywności, czyli: owoców, warzyw, ryb, ciemnego pieczywa, jogurtów naturalnych – takie są wnioski badań przeprowadzonych przez Telemark University College i Norwegian Institute of Public Health.
Badania wykazały, że dzieci z nadwagą:
- piły soki częściej niż dzieci z normalną wagą, które piły napoje gazowane i jadły niezdrową, przetworzoną żywność – hamburgery, pizza, ciastka, kiełbaski i słodycze
- ich rodzice bardziej świadomie wybierali to, co jedzą.
Inne badania, przeprowadzone nieco wcześniej przez Community Dentistry and Oral Epidemology wykazały, że dzieci z nadwagą mają mniej ubytków w jamie ustnej i zdrowsze zęby, niż dzieci bez problemów z wagą. Badania przyniosły więcej pytań niż odpowiedzi i z pewnością będą kontynuowane.
Źródło: www.sciencedaily.pl
Foto