fbpx
DZIEŃ DZIECKA - Zrób niespodziankę!
| Aronia – uodparnia i leczy

Aronia – uodparnia i leczy

Aronia jest owocem z  rodziny Rossacea, którego rejon pochodzenia obejmuje obszary Ameryki Północnej. Pierwsze wzmianki na temat tej rośliny w Europie pochodzą z XVII w. Wśród krzewów aronii różnicuje się trzy gatunki – czarnoowocową, czerwoną i śliwolistną. Najczęściej wykorzystywana w naszym rejonie jest aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpia). To krzew sięgający ok. 2 metrów, owocujący w sierpniu, charakteryzujący cię owocami o woskowatej czarnej barwie, zebranymi w koszyczki. Surowiec spożywczy i farmaceutyczny stanowią dojrzałe owoce oraz liście.

aronia

Skład owocu

Owoce aronii zawierają witaminy, składniki mineralne i związki o charakterze antyoksydacyjnym. Spośród witamin najczęściej wymienianymi są witamina C, B (B2, B6), E, P i prowitamina A, a wśród składników mineralnych przeważają molibden, mangan, miedź, bor, kobalt oraz jod. Największą uwagę przywiązuje się jednak do obecnych w tym owocu związków polifenolowych, których spektrum działania prozdrowotnego ma bardzo szeroki zakres. Zawartość polifenoli szacuje się na 1800–2100 mg w 100 g owocu – najwięcej wśród wszystkich owoców jagodowych i ok. 10 razy więcej niż w truskawkach. Na tle innych jagodowych aronia charakteryzuje się jednak małą zawartością witaminy C, której ilość określa się na poziomie 2,4 mg na 100 g owocu – ok. 13 razy mniej niż w truskawkach i minimum 50 razy mniej niż w czarnej porzeczce. Odznacza się ona natomiast porównywalną do czarnej porzeczki i śliwki i maliny zawartością witaminy E, oscylującą w granicach 0,8–3 mg na 100 g owocu.

Efekt prozdrowotny

Rolę antyoksydacyjnych właściwości polifenoli w kontekście prozdrowotnego działania na organizm podkreśla się ze względu na ich zdolność do wychwytywania jonów metali ciężkich, hamowania działania enzymów odpowiedzialnych za procesy utleniania w organizmie, przerwania reakcji z udziałem wolnych rodników i neutralizowania ich. Ten efekt pozwala zapobiegać rozwojowi stanów zapalnych, infekcji, chorób metabolicznych, nowotworów, a także sprzyja podnoszeniu ogólnej odporności. Działanie antyoksydacyjne owoców aronii odgrywa bardzo istotną rolę również w kontekście powikłań cukrzycy, a zwłaszcza rozwoju mikro- i makroangiopatii. W przebiegu przewlekłej hiperglikemii dochodzi bowiem do utleniania lipidów, enzymów, kwasów nukleinowych i uszkodzenia białek. Dowiedziono, że krew cukrzyków charakteryzuje się mniejszym potencjałem antyoksydacyjnym niż krew zdrowych osób.

Aronia odgrywa istotną rolę także w kontekście zaburzeń pracy wątroby – antocyjany z  owoców aronii, dzięki działaniu regeneracyjnemu na tkanki wątroby oraz zmniejszaniu poziomu enzymów wątrobowych, wpływają korzystnie na pracę tego narządu.

Aronia jest owocem, który znajduje zastosowanie w produkcji przetworów i soków jednodniowych. Jej przyjemny, lekko cierpki smak doskonale komponuje się z innymi owocami, takimi jak jabłka, truskawki czy maliny. Warto urozmaicić nią dietę, nie tylko dzieci, ale także dorosłych, szczególnie ze względu na duże walory prozdrowotne i korzystny wpływ na kształtowanie odporności organizmu.

Foto


Roma Wojtewicz i Sylwia Wrzalska

Absolwentki Dietetyki i właścicielki Kliniki Zdrowego Żywienia Dietlife. Pasjonatki zagadnień związanych z profilaktyką chorób cywilizacyjnych (nadwaga, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie) i zdrowym stylem życia. Nieustannie rozwijające swoją wiedzę żywieniową poprzez uczestnictwo w konferencjach i projektach badawczych związanych ze stanem odżywienia kobiet ciężarnych oraz profilaktyką cukrzycy.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dietlife.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
Uważność – najlepsze książki dla dzieci i dorosłych

OKULARY
Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci

rodzina
,,Kochać to nie znaczy martwić się, kochać to znaczy ufać” – krótki tekst o byciu matką

zdrowie
Czy antybiotyki przyjmowane przed ciążą i w jej trakcie wpływają na zdrowie dziecka?

edukacja alternatywna
Czym jest “kultura błędu” i dlaczego nie warto wytykać błędów uczniom? Fragment książki “Nowa szkoła”

naturopatia
Jak leczyć wiosenne przeziębienie?

zdrowie
Bliskość sprawia, że dzieci są zdrowsze!

wywiady
“Weganizm jest prosty i można z nim żyć bez poczucia straty”. Rozmowa z Asją Michnicką

edukacja alternatywna
Nie dajmy się zadaniom domowym! Czego dzieci naprawdę potrzebują po wyjściu ze szkoły?

edukacja alternatywna
Dlaczego tak trudno zmienić polską szkołę? Fragment książki “Nowa szkoła”

edukacja alternatywna
“Nowa szkoła” to książka dla gotowych na zmianę polskiej szkoły

edukacja alternatywna
Jak uczy się mózg i jak szkoła może wspierać naturalne procesy uczenia się?