Kategorie
Dieta naturalna

Barwienie jajek na Wielkanoc

Pisanki możemy ozdabiać na wiele sposobów – malować, wyklejać, woskować, albo… po prostu ugotować z dodatkiem naturalnych barwinków. Do barwienia dobrze jest wybrać jaja w kolorze białym lub kremowym (dla intensywnego koloru), a po ugotowaniu i przestygnięciu natrzeć je delikatnie oliwą (dla połysku).

Naturalne barwniki:

  • kolor brązowy – gotowanie w łupinach cebuli, suszonych łupinach orzecha włoskiego
  • kolor zielony – gotowanie w pokrzywie, szpinaku, natce pietruszki, młodej trawie lub młodym zbożu (szczególnie żyto)
  • kolor żółty – gotowanie w kurkumie lub liściach brzozy i bardzo suchych łupinach cebuli
  • kolor czerwony – gotowanie w korze dębu, suszonych jagodach, czystym soku z buraka czerwonego
  • kolor pomarańczowy – gotowanie w marchwi, dyni
  • kolor niebieski – gotowanie w suszonych owocach tarniny (małe dzikie śliwki) lub w czerwonej kapuście
  • kolor różowy – gotowanie w rozcieńczonej wodzie z  soku z buraka czerwonego

Barwienie jajek na Wielkanoc:

Jak zabarwić jajka na niebiesko?

  • Gotujemy jajka na twardo.
  • 1/2 główki czerwonej kapusty szatkujemy i gotujemy w 1 l wody przez 30 minut.
  • Ugotowaną czerwoną kapustę odcedzamy na sitku do miski.
  • Do gorącego wywaru z czerwonej kapusty dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki octu spirytusowego, zanurzamy w nim jajka i pozostawiamy, aż do uzyskania pożądanego odcieniu niebieskiego.
  • Dla uzyskania bardzo intensywnego koloru należy zostawić jajka w wywarze przez całą noc.

Jak zabarwić jajka na żółto?

  • Gotujemy jajka na twardo.
  • Do niedużego naczynia wlewamy 1,5 litra wrzątku i dodajemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego.
  • Jajka zanurzamy w roztworze wody, kurkumy, soli i octu i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia żółtego.
  • Intensywny żółty kolor powinniśmy uzyskać już po 2 godzinach.

Jak zabarwić jajka na brązowo?

  • Łupiny cebuli dość gęsto układamy w garnku i zalewamy wodą.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut.
  • Do zabarwionej wody z łupinami dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego.
  • W tak przygotowanym roztworze gotujemy wcześniej umyte jaja przez ok. 15-25 minut, aż do uzyskania oczekiwanego odcienia brązu.
  • Intensywność koloru zależy od ilości łupin i czasu gotowania. Warto zostawić jajka w roztworze na całą noc, wtedy kolor będzie bardziej intensywny.

Jak zabarwić jajka na zielono?

  • W małym garnku układamy ciasno liście szpinaku lub pęczek natki pietruszki, młodą trawę lub młode zboże. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  • Następnie wkładamy do garnka jajka tak, by liście je okrywały i gotujemy przez 15-20 minut.
  • Odstawiamy garnek na całą noc lub dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny zielony kolor.

Jak zabarwić jajka na różowo?

  • Wystarczy, że ugotujemy jajka na twardo w soku z buraków z dodatkiem 3 łyżek soli i 3 łyżek octu spirytusowego.
  • Intensywność koloru zależy od czasu trzymania jajek w soku.
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.