Kategorie
Ekowiadomości

Oznaczenia na jajkach. Jakie jajka kupować?

Jajka kupowane w sklepie posiadają oznaczenie producenta, które jest wspólne dla całej Unii Europejskiej. Oznaczenie informuje o:

  • wielkości jajek
  • sposobie chowu kur
  • kraju pochodzenia
  • producencie.

Wielkość jajek sklasyfikowana jest w następujący sposób:

  • S – małe, o wadze poniżej 53g
  • M – średnie, o wadze 53g – 63g
  • L – duże, o wadze 63-73g
  • XL – bardzo duże, o wadze powyżej 73g

Na jajkach możemy znaleźć kod zawierający pozostałe informacje. Ma on postać: X-YY-AABBCCDD

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz na natuli.pl

Znaczenie poszczególnych elementów kodu jest następujące:

X – oznacza sposób, w jaki hodowane są kury:

  • 0 – ekologiczny
  • 1 – wolnowybiegowy
  • 2 – ściółkowy
  • 3 – klatkowy

YY – jest symbolem kraju, z którego pochodzą jajka (np. PL dla Polski).

AABBCCDD – wskazuje bezpośrednio na producenta (weterynaryjny numer identyfikacyjny), a konkretnie:

  • AA – kod województwa
  • BB – kod powiatu
  • CC – kod zakresu działalności
  • DD – kod firmy.

Kupując jajka warto zwrócić uwagę na powyższe oznakowanie, a przede wszystkim na wielkość jajek oraz sposób chowu kur.

W przypadku sposobu chowu kur warto wybierać te jajka, które są oznaczone jak najniższym numerem. Chów ekologiczny zapewnia kurom najbardziej odpowiednie warunki – kury wypuszczane są na świeże powietrze, mogą spacerować, karmione są w naturalny sposób.

Kolejne numery to coraz gorsze warunki chowu kur i ich karmienia, które kończą się na chowie klatkowym (wszystkie kury trzymane są ciasno w klatkach, często okaleczane i karmione w sposób automatyczny).

Uwaga! Reklama do czytania

Życie seksualne rodziców

Wasz związek jest dla dziecka modelem. Buduj autentyczną relację.

Cud rodzicielstwa

Rodzicielstwo to nasza życiowa misja. Słuchajmy dzieci!

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Warto zwrócić uwagę także na wielkość jajek. Dobrze jest wybierać te mniejsze, przynajmniej z dwóch powodów:

  • duże jajka mogą wskazywać na mało ekologiczny sposób karmienia kur, który może być także szkodliwy dla jedzących je ludzi
  • duże jajka mają cieńsze skorupy, które łatwo pękają podczas gotowania.

Źródło: www.poradopedia.pl

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.