Jajka kupowane w sklepie posiadają oznaczenie producenta, które jest wspólne dla całej Unii Europejskiej. Oznaczenie informuje o:
- wielkości jajek
- sposobie chowu kur
- kraju pochodzenia
- producencie.
Wielkość jajek sklasyfikowana jest w następujący sposób:
- S – małe, o wadze poniżej 53g
- M – średnie, o wadze 53g – 63g
- L – duże, o wadze 63-73g
- XL – bardzo duże, o wadze powyżej 73g
Na jajkach możemy znaleźć kod zawierający pozostałe informacje. Ma on postać: X-YY-AABBCCDD
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Znaczenie poszczególnych elementów kodu jest następujące:
X – oznacza sposób, w jaki hodowane są kury:
- 0 – ekologiczny
- 1 – wolnowybiegowy
- 2 – ściółkowy
- 3 – klatkowy
YY – jest symbolem kraju, z którego pochodzą jajka (np. PL dla Polski).
AABBCCDD – wskazuje bezpośrednio na producenta (weterynaryjny numer identyfikacyjny), a konkretnie:
- AA – kod województwa
- BB – kod powiatu
- CC – kod zakresu działalności
- DD – kod firmy.
Kupując jajka warto zwrócić uwagę na powyższe oznakowanie, a przede wszystkim na wielkość jajek oraz sposób chowu kur.
W przypadku sposobu chowu kur warto wybierać te jajka, które są oznaczone jak najniższym numerem. Chów ekologiczny zapewnia kurom najbardziej odpowiednie warunki – kury wypuszczane są na świeże powietrze, mogą spacerować, karmione są w naturalny sposób.
Kolejne numery to coraz gorsze warunki chowu kur i ich karmienia, które kończą się na chowie klatkowym (wszystkie kury trzymane są ciasno w klatkach, często okaleczane i karmione w sposób automatyczny).
Uwaga! Reklama do czytania
Życie seksualne rodziców
Wasz związek jest dla dziecka modelem. Buduj autentyczną relację.
Cud rodzicielstwa
Rodzicielstwo to nasza życiowa misja. Słuchajmy dzieci!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Warto zwrócić uwagę także na wielkość jajek. Dobrze jest wybierać te mniejsze, przynajmniej z dwóch powodów:
- duże jajka mogą wskazywać na mało ekologiczny sposób karmienia kur, który może być także szkodliwy dla jedzących je ludzi
- duże jajka mają cieńsze skorupy, które łatwo pękają podczas gotowania.
Źródło: www.poradopedia.pl