fbpx
| Batoniki zbożowe ze spożywczego – czy na pewno są takie zdrowe? (5 przepisów na batoniki domowej roboty)

Batoniki zbożowe ze spożywczego – czy na pewno są takie zdrowe? (5 przepisów na batoniki domowej roboty)

Istnieje powszechne przekonanie, że batoniki zbożowe są zdrowsze od słodyczy, wafelków czy chrupek. Wystarczy jednak wczytać się w bardzo długi skład tych ze sklepowych półek, by dojść do wniosku, że to kryptobomba cukrowa i konserwanty, nic poza tym.

6 grzechów batonów sklepowych:

  1. Zboża (ok. 40%–50%) – wymienione na pierwszym miejscu, jest ich najwięcej. Najpopularniejsze to pszenica, kukurydza i ryż. Niestety ich jakość jest bardzo wątpliwa, są to płatki lub mąka, rzadko pełnoziarnista. Ziaren brak.
  2. Cukier (ok. 30%) – znajduje się na drugim miejscu listy składników, bardzo często w towarzystwie syropu glukozowo-fruktozowego, maltozy lub aspartamu (wersja fit lub light). W 40 g batonika cukier to ok. 10 g, czyli 1\4 składu!
  3. Suszone owoce (ok. 2%) – w zależności od wybranej opcji smakowej – truskawki, banany, śliwki, żurawina itp. –  są w najlepszym wypadku liofilizowane, ale częściej kandyzowane, czyli zawierające ogromne ilości cukru, lub suszone, zapewne z dodatkiem siarki.
  4. Czekolada (ok. 15%) – dodawana zamiast owoców jako inna opcja smakowa. Jest to czekolada mleczna, czyli mieszanina cukru, mleka w proszku, miazgi kakaowej, emulgatorów i aromatu.
  5. Olej palmowy (ok. 2%) – bardzo popularny i bardzo niezdrowy, pełen niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjający cukrzycy typu II i otyłości.
  6. Aromaty, emulgatory, przeciwutleniacze –  substancje mające poprawić smak, zapach i wygląd produktów spożywczych. Ogromna ilość chemii, która odpowiedzialna jest za spadek odporności, otyłość i alergie.

Batony domowe

By baton zbożowy mógł spełniać swoją rolę – szybkiej i zdrowej przekąski – należ zadbać o jego skład.

Baza, czyli zboża, ziarna, pestki

– zawierają dużą ilość węglowodanów, cynku, krzemu i witamin z grupy B. Dodatkowo działają oczyszczająco na organizm i mają wysoką zawartość błonnika. Najlepiej dodawać zboża pełnoziarniste, ekologiczne i niemodyfikowane genetycznie: owies i pszenicę w formie płatków, otrębów i zarodków, poza tym amarantus, sezam, siemię lniane,  pestki słonecznika czy dyni.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Batoniki owsiane truskawka i jabłko

Organiczne batoniki z pełnego zboża, suszonych truskawek i jabłek, słodzone słodem jęczmiennym. Zdrowa i energetyczna przekąska dla małych odkrywców. Idealna na długie spacery i do szkoły.

Zobacz więcej

Zdrowe słody

– do zrobienia domowych batonów zbożowych należy używać zdrowszych zamienników cukru – stewii, ksylitolu, miodu, syropu klonowego lub słodu jęczmiennego czy ryżowego. Są one dużo mniej kaloryczne niż cukier rafinowany i często zawierają dodatkowe „bonusy” jak witaminy i pierwiastki dobre dla ciała.

Suszone owoce/bakalie

– one również mogą z powodzeniem zastąpić cukier. Ważne, by wybrać owoce niesiarkowane lub suszyć je samodzielnie. Rodzynki, suszone banany, jabłka, żurawina są znakomitymi dodatkami.

Kakao

– zamiast czekolady. Należy wybrać nie błyskawiczne, lecz ciemne. Zawiera sporo przeciwutleniaczy. Ma działanie lekko pobudzające, za co odpowiedzialne są zawarte w nim kofeina i teobromina, więc lepiej uważać z ilością kakao szczególnie w batonikach dla dzieci.

Orzechy

– 80% ich składu to dobre tłuszcze jedno- i wielonienasycone, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Są też bogate w białko, błonnik oraz witaminę E – silny antyoksydant – a także kwas foliowy chroniący przez miażdżycą czy magnez, który reguluje ciśnienie tętnicze. Można dodać każdy rodzaj orzechów: włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce, migdały, arachidowe czy piniowe. Są wysokokaloryczne, dlatego nie należy jednak z nimi przesadzać.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Batoniki owsiane banan i rodzynki

Batoniki zbożowe z suszonymi owocami. Nie zawierają cukru, białka mleka ani soli. Wszystkie składniki pochodzenia organicznego. Idealna przekąska na wiosenne spacery!

Zobacz więcej

Kilka pomysłów na domowe batony zbożowe

1. Klasycznie owocowe:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g otrębów,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • suszone owoce – jabłka, banany, gruszki – ilość zależnie od preferencji,
  • 10 g orzechów włoskich.

Składniki wymieszać i płasko rozłożyć na papierze do pieczenia w naczyniu żaroodpornym. Ważne, by wszystko dobrze się skleiło. Tak przygotowaną masę włożyć do piekarnika i piec przez 45 minut w 130 stopniach.

2. Z dodatkiem mleka roślinnego:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g otrębów,
  • garść migdałów, najlepiej obranych,
  • ziarna słonecznika,
  • 150 ml mleka migdałowego,
  • 2 łyżki słodu.

Ziarna słonecznika sprażyć, mleko i miód lekko podgrzać. Wszystkie składniki dodać do mleka i wymieszać, tak by zostało wchłonięte. Ziarna słonecznika dosypać na końcu, by były najbardziej chrupiące. Całość wyłożyć na papier do pieczenia i piec w naczyniu żaroodpornym 1 godzinę w 130 stopniach.

3. Bez pieczenia:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g otrębów,
  • garść siemienia lnianego,
  • garść czarnuszki,
  • garść orzechów pistacjowych,
  • wiórki kokosowe,
  • 3 łyżki słodu.

Słód połączyć ze wszystkimi składnikami dokładnie mieszając, następnie docisnąć mocno w naczyniu żaroodpornym lub blasze do pieczenia. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Batoniki  można moczyć w ciepłym mleku roślinnym, kawie czy herbacie. Pokrojone przechowywać w lodówce.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Batonik owocowy Holle

Szybka i zdrowa przekąska dla małych i dużych. Lekki batonik z mąki z pełnego przemiału i owoców. Bez konserwantów, aromatów i barwników.

Zobacz więcej

4. Pobudzające kakaowe:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g otrębów,
  • garść orzechów laskowych,
  • 3 łyżki słodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego.

Kakao rozpuścić w ciepłej wodzie (lub mleku roślinnym), następnie wymieszać z resztą składników. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na papier do pieczenia i piec 45 minut w 130 stopniach.

5. Żurawinowo-śliwkowe:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g otrębów,
  • 2 łyżki słodu,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść orzechów nerkowców.

Suszone owoce można namoczyć w wodzie i zostawić na kilka godzin, dzięki temu będą się bardziej kleiły. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i na papierze do pieczenia piec przez 45 minut w 130 stopniach.

Foto: flikr.com/ohsohappytogether



Karolina Kowalczyk

Mama dwóch córek, żona jednego męża, wojowniczka o zdrowie fizyczne i psychiczne swojej rodziny. Humanistka, ateistka, gaduła i zwolenniczka terapii śmiechem (nawet przez łzy). Organizatorka, której marzeniem jest napisanie książki, otwarcie restauracji i przespanie ośmiu godzin.
Odwiedź stronę autorki/autora:


Samodzielne jedzenie to wielka radość! Zimowe przepisy BLW dla niemowląt w wieku 6m+ i 12m+

Pleśniawki i afty mogą powodować problemy z jedzeniem. Skąd się biorą i jak im zapobiegać?

Aden+Anais, czyli design dla dzieci i rodziców

Przeczytaj więcej:

natuli.pl
Uważność – najlepsze książki dla dzieci i dorosłych

OKULARY
Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci

kidy
Samodzielne jedzenie to wielka radość! Zimowe przepisy BLW dla niemowląt w wieku 6m+ i 12m+

kidy
Pleśniawki i afty mogą powodować problemy z jedzeniem. Skąd się biorą i jak im zapobiegać?

kidy
Aden+Anais, czyli design dla dzieci i rodziców

kidy
Etyczne zabawki, czyli dlaczego nie warto kupować “Made in China”

kidy
Czy możliwa jest podróż z dzieckiem bez tabletu?

kidy
Czy spowijanie może zaburzyć rozwój ruchowy niemowlęcia?

kidy
Jak pomóc dziecku w czasie ząbkowania?

kidy
8 sposobów, które pomogą ukoić płaczące niemowlę

kidy
Kasze glutenowe i bezglutenowe (11 przepisów na bezglutenowe dania dla najmłodszych)

kidy
Lepienie, budowanie, tworzenie konstrukcji… Dlaczego zabawy konstrukcyjne są ważne dla rozwoju dziecka?