Coraz rozważniej kupujemy warzywa i owoce – szczególnie na targach i w dużych sklepach. Fala zatruć w Europie uczuliła nas w tej kwestii. Jednak poza szkodliwymi dla człowieka bakteriami pamiętajmy, że przy zakupie warzyw i owoców należy przede wszystkim zwrócić uwagę na zawartość pestycydów.
Jak co roku, amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) sporządziła raport najbardziej „brudnych” i „najczystszych” warzyw i owoców. Badano je właśnie pod kątem obecności pestycydów. Choć ciężko się przed nimi ustrzec, ponieważ są niemal wszędzie, w kilku rodzajach owoców i warzyw jest ich szczególnie dużo.
„Brudna” dwunastka:
- Seler naciowy
- Brzoskwinie
- Truskawki
- Jabłka
- Nektarynki
- Słodka papryka
- Szpinak
- Wiśnie
- Jarmuż
- Ziemniaki
- Winogrona
- Sałata.
W/w warzywa i owoce warto kupować u zaufanych sprzedawców, w sprawdzonych miejscach, a najlepiej prosto z ekologicznego gospodarstwa. Najbezpieczniej też kupować je w sezonie ich zbiorów, nie importowane, nie hodowane w szklarniach.
Pestycydy obecne w roślinach wywołują zmniejszenie zawartości witamin z grupy B (szczególnie B1) i witaminy C, oraz węglowodanów i karotenoidów.
Pestycydy w wiekszym bądź mniejszym stopniu wywołują i wpływają na:
- odporność organizmu
- w przypadku kobiet w ciąży – na rozwój dziecka
- zatrucia pokarmowe
- choroby nowotworowe
- zmniejszenie płodności
- Chorobę Parkinsona.
Dla równowagi raport wskazuje na owoce i warzywa najmniej zagrożone wpływem pestycydów:
- Cebula
- Kukurydza
- Ananas
- Awokado
- Szparagi
- Zielony groszek
- Mango
- Bakłażan
- Melon
- Kiwi.