Kategorie
Ekowiadomości

„Brudne i czyste” owoce i warzywa pod względem zawartości pestycydów

Coraz rozważniej kupujemy warzywa i owoce – szczególnie w dużych sklepach. Przy ich zakupie zwracajmy uwagę na zawartość pestycydów

Coraz rozważniej kupujemy warzywa i owoce – szczególnie na targach i w dużych sklepach. Fala zatruć w Europie uczuliła nas w tej kwestii. Jednak poza szkodliwymi dla człowieka bakteriami pamiętajmy, że przy zakupie warzyw i owoców należy przede wszystkim zwrócić uwagę na zawartość pestycydów.

Jak co roku, amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) sporządziła raport najbardziej „brudnych” i „najczystszych” warzyw i owoców. Badano je właśnie pod kątem obecności pestycydów. Choć ciężko się przed nimi ustrzec, ponieważ są niemal wszędzie, w kilku rodzajach owoców i warzyw jest ich szczególnie dużo.

„Brudna” dwunastka:

  1. Seler naciowy
  2. Brzoskwinie
  3. Truskawki
  4. Jabłka
  5. Nektarynki
  6. Słodka papryka
  7. Szpinak
  8. Wiśnie
  9. Jarmuż
  10. Ziemniaki
  11. Winogrona
  12. Sałata.

W/w warzywa i owoce warto kupować u zaufanych sprzedawców, w sprawdzonych miejscach, a najlepiej prosto z ekologicznego gospodarstwa. Najbezpieczniej też kupować je w sezonie ich zbiorów, nie importowane, nie hodowane w szklarniach.

Pestycydy obecne w roślinach wywołują zmniejszenie zawartości witamin z grupy B (szczególnie B1) i witaminy C, oraz węglowodanów i karotenoidów.

Pestycydy w wiekszym bądź mniejszym stopniu wywołują i wpływają na:

  • odporność organizmu
  • w przypadku kobiet w ciąży – na rozwój dziecka
  • zatrucia pokarmowe
  • choroby nowotworowe
  • zmniejszenie płodności
  • Chorobę Parkinsona.

Dla równowagi raport wskazuje na owoce i warzywa najmniej zagrożone wpływem pestycydów:

  1. Cebula
  2. Kukurydza
  3. Ananas
  4. Awokado
  5. Szparagi
  6. Zielony groszek
  7. Mango
  8. Bakłażan
  9. Melon
  10. Kiwi.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.