Czy gluten ma wpływ na nasze zdrowie? Jeśli tak, to jaki? Czy należy go podawać małym dzieciom poniżej pierwszego roku życia? Czy powinny go unikać tylko osoby chorujące na celiakię?
Te pytania stawiamy sobie przy okazji narodzin dziecka lub problemów płynących z układu pokarmowego. Warto wiedzieć, jak gluten wpływa na nasz organizm, aby świadomie decydować o jego spożywaniu.

Zacznijmy od tego, że gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach, głównie w pszenicy, życie, orkiszu, jęczmieniu. Jest to białko bardzo ciężkostrawne.
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik świadomego rodzicielstwa

Cud rodzicielstwa
Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Gluten a układ pokarmowy
Pokarmy, które zawierają gluten, są odpowiedzialne za powstawanie szczelin w układzie pokarmowym. Gluten może powodować malutkie szczeliny w jelitach. Te mikroskopijne otwory sprawiają, że nasz układ trawienny przestaje być szczelny, a więc patogeny (bakterie, wirusy, pasożyty oraz grzyby) ze świata zewnętrznego mają otwartą drogę wprost do naszego organizmu. W takiej sytuacji układ odpornościowy jest zdezorientowany i zdarza się, że zaczyna atakować komórki własnego ciała prowadząc do rozwoju chorób autoimmunizacyjnych (Hashimoto, Addisona, reumatoidalne zapalenie stawów).
Gluten a układ odpornościowy
Według naukowców na całym świecie stan zdrowia naszego układu pokarmowego decyduje o zdrowiu wszystkich innych układów naszego ciała. To układ pokarmowy stanowi pierwsze wrota odporności organizmu. Większość chorób zaczyna się w układzie pokarmowym i ma związek z jedną lub kilkoma z poniższych przyczyn:
- nieszczelny układ pokarmowy, przenikanie patogenów,
- nadmierna fermentacja i nieprawidłowe trawienie,
- osłabiona flora bakteryjna jelit i niesprawne wchłanianie składników odżywczych z pokarmu.
Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość
Są sposoby radzenia sobie ze złością (swoją i bliskich), które nie ranią i nie krzywdzą. Książka pomaga zrozumieć i stosować te metody.
Wszystkie powyższe przyczyny są zależne od sposobu naszego codziennego odżywiania, włączając w to spożywanie glutenu.
Ludzie, którzy są osłabieni, mają alergie pokarmowe, chroniczne kłopoty zdrowotne, powinni przynajmniej na kilka miesięcy wyłączyć ze swojej diety produkty glutenowe. Dzięki temu organizm będzie miał szansę się wzmocnić, lepiej chronić. Do tego spożywanie warzyw z upraw organicznych dostarczy niezbędnych witamin, minerałów, enzymów oraz przeciwutleniaczy i odpowiedź układu odpornościowego zacznie wzrastać, dając odpowiednią do zagrożenia reakcję.
Gluten w diecie małego dziecka
Obciążanie glutenem dziecka, które jest żywione wyłącznie mlekiem matki, jest wysoce ryzykowne. Młody organizm nie ma jeszcze wykształconych wszystkich enzymów i nie należy mu podawać dań ciężkostrawnych. Choroba trzewna, celiakia jest stosunkowo łatwiejsza do wyłapania w młodym wieku, dlatego część pediatrów zachęca młode mamy do podania pierwszych dawek glutenu na wczesnym etapie rozwoju dzieci. Jednakże innych ciężkostrawnych dań nie podajemy małym dzieciom. Przecież chronimy je przed nadmiarem bodźców oraz przed produktami wysokoprzetworzonymi. Dajemy im szansę, aby najpierw się rozwinęły, wzmocniły, popróbowały naturalnych produktów gotowanych czy duszonych. A dopiero potem sprawdzamy, czy tolerują te, które są typowymi alergenami lub które są trudniej trawione.
Jestem przekonana, że każdy rodzic powinien sam decydować o tym, kiedy podać dziecku po raz pierwszy gluten. W rodzinach, w których występują alergie pokarmowe, u dzieci, które dużo ulewały, miały pokrzywki czy inne objawy chorobowe, pierwszy gluten może być bezpiecznie podany po pierwszym roku życia. I pamiętajmy, że warto do tego wybrać produkt, który zawiera jak najmniej glutenu, czyli np. płatki owsiane (przepłukane i dobrze ugotowane). Małe dawki składnika, który może powodować nietolerancję, będą logicznym i bezpieczniejszym sposobem na czas rozszerzania diety dziecka.
Uwaga! Reklama do czytania

Ciąża i poród – poradniki
Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.
Zalecenia uogólnione dla całej populacji są szkodliwe dla jednostek, które mają osłabione zdrowie. Ludzie tacy potrzebują zindywidualizowanego podejścia do układania prawidłowej diety. Podobnie rzecz ma się z dorosłymi cierpiącymi na nowotwory, choroby autoimmunologiczne i schorzenia typu przewlekłe zapalenie zatok. Te osoby muszą zachować ostrożność i rozwagę w jedzeniu glutenu. A w rozwiniętych chorobach wykluczyć go całkowicie ze swojej diety.
Foto
6 odpowiedzi na “Czy należy podawać gluten małym dzieciom?”
Gluten może co najwyżej powodować autoimmunologiczną rakcję, która powoduje uszkodzenia kosmków jelitowych i w ten sposób zaburza absorpcję substancji odżywczych jelita. Szczeliny w jelicie? Nie skomentuję…
Marto, jednak proszę rozwiń. O szczelinach słyszałam wiele razy, napisz więcej bardzo proszę.
Gluten może co najwyżej powodować odpowiedź autoimmunologiczną, która w efekcie końcowym powoduje uszkodzenia kosmków jelitowych w jelicie cienkim i tym samym zaburza wchłanianie składników odżywczych.
Zgadzam się, ze gluten może do tego stopni uszkadzać jelita, że powstaną
mikro szczeliny a to ma swoje konsekwencje opisane wyżej. Jest test na
sprawdzenie szczelności jelit, polecam każdemu.
Taaak? Test buraka czy coś jeszcze ambitniejszego?
Pan który opublikował jako pierwszy badania na szkodliwość glutenu wycofał się z tego, stwierdził że dalsze badania tego nie potwierdziły… Tyle na ten temat..