W przypadku pierwszych nowalijek, a zatem głównie warzyw takich jak rzodkiewka, szpinak, ogórek, pomidor, sałata mamy do czynienia z uprawą szklarniową. Taki rodzaj uprawy umożliwia optymalizację uzyskiwanych plonów przez zwiększenie ich obfitości. Warzywa mają tam bowiem stabilne warunki do wzrostu związane z temperaturą, nasłonecznieniem i dostępem do wody. Wpływa to na skrócenie okresu wegetatywnego i przyspieszenie czasu jaki jest potrzebny, by pomidor trafił na nasz talerz. Wszystkie te zabiegi nie wpływają negatywnie na jakość nowalijek, które trafiają do konsumenta.
Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa
Rozwój seksualny dzieci
Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Nawozy…
Kwestię problematyczną stanowi natomiast stosowanie nawozów i stymulatorów wzrostu. Przenawożenie warzyw stanowi problem szczególnie w odniesieniu do nadmiernej ilości azotu. Wysokim poziomem azotanów charakteryzują się młode warzywa, takie jak rzodkiewka, sałata, szpinak, młoda kapusta. Związki te naturalnie występują w przyrodzie i dostarczane w niewielkich ilościach nie stanowią dla nas zagrożenia. Nadmierne nawożenie sprawia jednak, że warzywa kumulują duże ilości azotanów, które w naszym organizmie redukowane są do azotynów. Azotyny mogą wpływać na destrukcję witamin A i B i karotenoidów w żywności, wpływać na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, funkcje tarczycy, czy w końcu przechodzić w nitrozoaminy, które wykazują działanie teratogenne, rakotwórcze i mutagenne.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Jeżeli już nowalijki, to…
Nie chodzi o demonizowanie nowalijek – jednak należy ostrożnie podchodzić do ich zastosowania w codziennym jadłospisie. U osób dorosłych mogą stanowić sposób na drobne urozmaicenie diety. Nie należy jednak sięgać po nie zbyt często. Jeśli już jednak nie będziemy mogli się im oprzeć, proponuję zastosować następujące zasady:
- nie należy wybierać warzyw zbyt dużych, o przebarwionych liściach,
- warzywa należy starannie myć, wskazane jest obieranie ich ze skórek,
- aby pozbyć się części azotanów, należy warzywa gotować, pamiętajmy jednak, że ich część przechodzi do wywaru (jest to ważne jeśli przygotowujemy np. zupy dla dzieci),
- kupujmy warzywa z upraw ekologicznych.
Należy równocześnie pamiętać, że organizmy dzieci są bardziej wrażliwe na zanieczyszczenia chemiczne, niż organizmy osób dorosłych. Zatrucia azotanami mogą być przyczyną methemoglobinemii , która wiąże się z upośledzeniem transportu tlenu przez krew. Warto wiedzieć również, że azotany mogą przenikać przez łożysko. Dlatego kobiety w ciąży powinny szczególnie ostrożnie sięgać po warzywa mające tendencje do kumulacji tego składnika. Ryzyko zdrowotne w odniesieniu do nowalijek dotyczy nie tylko azotanów i azotynów, ale również zanieczyszczenia metalami ciężkimi czy pozostałościami środków ochrony roślin. Dlatego też w przypadku dzieci warto chwilę poczekać na świeże, sezonowe warzywa z ekologicznych upraw, tak by dostarczyć największej ilości witamin i zminimalizować ryzyko podaży szkodliwych dla zdrowia substancji.
Nowalijkowe przepisy:
Wiosenna sałatka
Składniki:
- 5 jaj
- pęczek rzodkiewek
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- szklanka groszku
- koperek pęczek
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- przyprawy
Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Składniki mieszamy i przyprawiamy.
Uwaga! Reklama do czytania
Ciąża i poród – poradniki
Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.
Chłodnik z nowalijek
Składniki:
- ogórek zielony
- pęczek rzodkiewki
- ząbek czosnku
- 500 ml kefiru naturalnego
- szczypiorek
- koperek
- jajka na twardo 2-3 sztuki
- przyprawy
Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Obieramy ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, chłodzimy i podajemy.