Gdy myślimy o zdrowym zamienniku dla cukru, w pierwszej kolejności do głowy przychodzi cukier brązowy (nierafinowany). W rzeczywistości jest to ten sam cukier biały, tylko z dodatkiem melasy, która wzbogaca go o składniki mineralne, choć w śladowych ilościach (takich, że ich ilość nie ma żadnego znaczenia w codziennej diecie). W rzeczywistości cukier brązowy wciąż jest sacharozą w czystej postaci. Nie polecamy słodzenia nim czegokolwiek – również herbaty.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
W sklepach popularnym zamiennikiem dla cukru białego (buraczanego) jest cukier trzcinowy. Również czysta sacharoza, której – podobnie jak w cukrze brązowym – jest mniej niż w cukrze białym o 2 proc. Podstawowa różnica polega na tym, że cukier ten pozyskuje się z trzciny.
Czym słodzić herbatę…, jeśli już musisz to zrobić?
5 zdrowych zamienników cukru:
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
- Stewia – ponieważ jest to roślina pochodząca z Paragwaju, Indianie Guarani od kilku stuleci używają jej liści do słodzenia herbaty mate. Roślina ta jest trzydzieści razy słodsza od cukru, a łyżeczka suszonych liści wystarczy do osłodzenia litra herbaty (cóż za oszczędność!). Jej głównym składnikiem jest naturalny słodzik – stewiozyd, który nie traci swoich wyjątkowych właściwości również podczas gotowania i pieczenia (więc co logiczne – również gdy zalewamy go wrzątkiem, parząc naszą herbatę). Niedawno odkryto, że stewia reguluje pracę trzustki, wspiera leczenie cukrzycy, działa przeciwpróchniczo, łagodzi zapalenia dziąseł i objawy paradontozy. Dodatkowo, świetnie sprawdza się w leczeniu otyłości – osłabia apetyt, zwiększa tolerancję glukozy i hamuje jej przyswajanie. Ma blisko zero kalorii.
[reklama_col id=”57859, 58215, 58457″]
Uwaga! Reklama do czytania
Smok
Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!
Błoto
Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
2 odpowiedzi na “Czym słodzić herbatę…, jeśli już musisz to zrobić?”
A co z erytrytolem albo syropem z agawy?
No właśnie, co z erytrolem?