Kategorie
Dieta naturalna

Czym słodzić herbatę…, jeśli już musisz to zrobić?

Najlepiej herbaty nie słodzić w ogóle, a już na pewno nie cukrem białym – najbardziej przetworzonym, rafinowanym (oczyszczonym) cukrem, który zawiera 99,8% sacharozy. Oczyszczony z melasy, pozbawiony minerałów, silnie zakwasza organizm, naruszając jego homeostazę. Co w zamian (jeśli już trzeba)? Istnieje kilka lepszych alternatyw. Wszystkie prezentujemy poniżej.

Gdy myślimy o zdrowym zamienniku dla cukru, w pierwszej kolejności do głowy przychodzi cukier brązowy (nierafinowany). W rzeczywistości jest to ten sam cukier biały, tylko z dodatkiem melasy, która wzbogaca go o składniki mineralne, choć w śladowych ilościach (takich, że ich ilość nie ma żadnego znaczenia w codziennej diecie). W rzeczywistości cukier brązowy wciąż jest sacharozą w czystej postaci. Nie polecamy słodzenia nim czegokolwiek – również herbaty.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

W sklepach popularnym zamiennikiem dla cukru białego (buraczanego) jest cukier trzcinowy. Również czysta sacharoza, której – podobnie jak w cukrze brązowym – jest mniej niż w cukrze białym o 2 proc. Podstawowa różnica polega na tym, że cukier ten pozyskuje się z trzciny.

Czym słodzić herbatę…, jeśli już musisz to zrobić?

5 zdrowych zamienników cukru:

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!
  1. Stewia – ponieważ jest to roślina pochodząca z Paragwaju, Indianie Guarani od kilku stuleci używają jej liści do słodzenia herbaty mate. Roślina ta jest trzydzieści razy słodsza od cukru, a łyżeczka suszonych liści wystarczy do osłodzenia litra herbaty (cóż za oszczędność!). Jej głównym składnikiem jest naturalny słodzik – stewiozyd, który nie traci swoich wyjątkowych właściwości również podczas gotowania i pieczenia (więc co logiczne – również gdy zalewamy go wrzątkiem, parząc naszą herbatę). Niedawno odkryto, że stewia reguluje pracę trzustki, wspiera leczenie cukrzycy, działa przeciwpróchniczo, łagodzi zapalenia dziąseł i objawy paradontozy. Dodatkowo, świetnie sprawdza się w leczeniu otyłości – osłabia apetyt, zwiększa tolerancję glukozy i hamuje jej przyswajanie. Ma blisko zero kalorii.

[reklama_col id=”57859, 58215, 58457″]

  • Ksylitol – wygląda identycznie, jak cukier biały, choć ma od niego znacznie mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Liczne badania pokazują, że może poprawić zdrowie jamy ustnej i posiada sporo korzyści zdrowotnych. Nie zawiera frukozy, łagodzi objawy cukrzycy, zmniejsza gromadzenie tłuszczu w jamie brzusznej, a nawet zapobiega przyrostowi masy ciała przy tłustej diecie. Jego stosowanie jako zamiennika dla cukru białego pozwala też zmniejszyć ubytki i próchnicę zębów od 30 aż do 85 proc. Dodatkowo, ksylitol jest odporny na działanie wysokich temperatur, nie tracąc swoich naturalnych właściwości zarówno, gdy słodzimy nim herbatę, jak też domowe wypieki.
  • Miód – naturalna i zdrowa słodycz, która świetnie komponuje się ze smakiem herbaty. Składa się głównie z fruktozy i glukozy, choć o jego wartości stanowią przede wszystkim właściwości antybakteryjne, detoksykacyjne oraz wpływające na regulację ciśnienia i większą odporność. Jest jednak dość kaloryczny, a jego indeks glikemiczny jest porównywalny do cukru trzcinowego. Aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości, warto pamiętać, by nie dodawać go do napojów, które mają więcej niż 45-50 stopni Celsjusza.
  • Uwaga! Reklama do czytania

    Smok

    Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

    Błoto

    Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!

    Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

  • Melasa karobowa – gęsty, ciemnobrązowy płyn, który jest doskonałym źródłem żelaza niehemowego (może być stosowana przez osoby z anemią, kobiety w ciąży i karmiące, a także sportowców i rekonwalescentów). Jest doskonałym źródłem minerałów, poprawia trawienie, pomaga w leczeniu astmy i problemów alergicznych, wspomaga kurację antygrypową i przeciwkaszlową, a także wspiera odporność organizmu.
  • Słód ryżowy – zawiera głównie (łatwo przyswajaną przez nasz organizm) maltozę. Ta naturalna substancja słodząca poprawia trawienie, uwalnia od zastojów pokarmowych i wzmacnia żołądek. Świetnie zachowuje się w wysokich temperaturach, dzięki czemu można nią słodzić nie tylko herbatę, ale też dodawać np. do wypieków. To również zdrowe źródło węglowodanów i energetyczny kop dla wszystkich tych, którzy potrzebują go np. do pracy czy zabawy z dziećmi.
  • Avatar photo

    Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

    Redakcja NATULI Dzieci są ważne

    2 odpowiedzi na “Czym słodzić herbatę…, jeśli już musisz to zrobić?”

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.