Kategorie
Dieta naturalna

Dipy naturalne

Dipy to rodzaj zimnego sosu, który stanowi świetny dodatek do przekąsek, np. surowych, sezonowych warzyw pokrojonych w słupki, a także do chrupkiego pieczywa, sushi, pokrojonych owoców, kotlecików jarskich, pasztetów.

Dipy to rodzaj zimnego sosu, który stanowi świetny dodatek do przekąsek, np. surowych, sezonowych warzyw pokrojonych w słupki, a także do chrupkiego pieczywa, sushi, pokrojonych owoców, kotlecików jarskich, pasztetów.

Pomysł na warzywa z dipem: warzywa, po oczyszczeniu i umyciu kroimy w słupki, następnie wstawiamy pionowo do filiżanek lub układamy na półmiskach. Oddzielnie w sosjerkach podajemy sosy (dipy), w których maczamy warzywa.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Przepisy na dipy naturalne:

  • dip z jagłów i soczewicy:
    ugotowane warzywa: marchewkę, cebulę i seler, miksujemy z łyżką słodu jęczmiennego (lub innej naturalnej słodkości), filiżanką ugotowanej kaszy jaglanej i filiżanką ugotowanej czerwonej soczewicy, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek (extra virgin) i doprawiamy cząbrem oraz szczyptą świeżego imbiru. Sos powinien mieć luźną konsystencję. Po zmiksowaniu, do sosów można dodać drobno pokrojone natki warzyw, np. pietruszki, młodego pasternaku, boćwiny, sałaty
  • dip ziołowy z twarogiem:
    120 g chudego twarogu, 50 g przegotowanej wody, 2 ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek, łyżeczki słodu ryżowego. Dodajemy szczyptę soli, gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego białego pieprzu. Po zmiksowaniu dodajemy drobno pokrojone zioła: bazylię, natkę pietruszki i 2-3 listki szałwii
  • dip z orzechów:
    100 g orzechów włoskich świeżo obranych, 100 g twarogu,  100 g selera naciowego, 2 ugotowane marchewki, 1 ugotowany ziemniak, 2 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny, łyżeczka kurkumy i szczypta soli. Seler myjemy i kroimy na kawałki. Następnie wszystkie składniki miksujemy z dodatkiem przegotowanej wody i doprawiamy
  • dip z pomidorów:
    2-3 sezonowe pomidory, 200 g wiejskiego twarogu, ząbek czosnku, pół łyżeczki startego, świeżego imbiru, 1 pęczek koperku, sól, pół łyżeczki kurkumy. Czosnek obieramy i zgniatamy, a koperek drobno kroimy. Po zmiksowaniu wszystkich składników, z dodatkiem przegotowanej wody, doprawiamy solą i jeszcze raz krótko miksujemy
  • dip z dyni i ryżu naturalnego:
    pół szklanki ugotowanego ryżu naturalnego (krótkoziarnistego), 200 g ugotowanej dyni w skórce, 2 ugotowane marchewki, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu gryczanego (lub innego), łyżeczka rodzynek suszonych na słońcu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do konsystencji sosu, dodając odpowiednią ilość wody
Avatar photo

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.