Jedzenie mięsa zwierzęcego wiąże się z poważnym zagrożeniem środowiska naturalnego. Zanim mięso znajdzie się na półce sklepowej naprawdę sporo nas kosztuje. Wyhodowanie zwierząt, które później trafiają do uboju pochłania duże ilości wody i niemal połowę światowych zbiorów zbóż .
Hodowla zwierząt powoduje zaskakująco duże zanieczyszczenie powietrza i wody oraz przyczynia sie do masowego wycinania lasów.
Jeśli mimo to trudno nam zrezygnować z kotleta, wybierajmy mięso pochodzące z ekologicznych hodowli, które posiadają certyfikaty i gwarantują wysoką jakość wytwarzanych produktów.
Uwaga! Reklama do czytania
Życie seksualne rodziców
Wasz związek jest dla dziecka modelem. Buduj autentyczną relację.
Cud rodzicielstwa
Rodzicielstwo to nasza życiowa misja. Słuchajmy dzieci!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Warto wspierać hodowle ekologiczne, ponieważ:
- nie stosują pasz modyfikowanych genetycznie – zwierzęta karmione są naturalną żywnością
- zwierzęta leczone są bez użycia antybiotyków
- zapewniają naturalny rozród zwierząt
- gwarantują lepsze warunki sanitarne i lokalowe
- stosują “wolny wypas” zwierząt, dzięki czemu ich dieta jest urozmaicona
- stosują naturalny nawóz, to znaczy czysty – zwierzęta karmione zdrową żywnością wytwarzają bezpieczny dla środowiska nawóz
- hodując mniej zwierząt niż gospodarstwa przemysłowe zapewniają większą różnorodność genetyczną osobników
- nie stosując dioksyn i pestycydów dbają o zdrowie swoich pracowników
- zużywają do 70 % mniej energii niż przemysłowe.