Kategorie
ekowiadomości

Dlaczego warto wybierać mięso z hodowli ekologicznych?

Jedzenie mięsa zwierzęcego wiąże się z poważnym zagrożeniem środowiska naturalnego

Jedzenie mięsa zwierzęcego wiąże się z poważnym zagrożeniem środowiska naturalnego. Zanim mięso znajdzie się na półce sklepowej naprawdę sporo nas kosztuje. Wyhodowanie zwierząt, które później trafiają do uboju pochłania duże ilości wody i niemal połowę światowych zbiorów zbóż .

Hodowla zwierząt powoduje zaskakująco duże zanieczyszczenie powietrza i wody oraz przyczynia sie do masowego wycinania lasów.

Jeśli mimo to trudno nam zrezygnować z kotleta, wybierajmy mięso pochodzące z ekologicznych hodowli, które posiadają certyfikaty i gwarantują wysoką jakość wytwarzanych produktów.

Wychowanie w duchu prostoty
Jak zrozumieć małe dziecko
Rozwój seksualny dzieci

Warto wspierać hodowle ekologiczne,  ponieważ:

  • nie stosują pasz modyfikowanych genetycznie – zwierzęta karmione są naturalną żywnością
  • zwierzęta leczone są bez użycia antybiotyków
  • zapewniają naturalny rozród zwierząt
  • gwarantują lepsze warunki sanitarne i lokalowe
  • stosują “wolny wypas” zwierząt, dzięki czemu ich dieta jest urozmaicona
  • stosują naturalny nawóz, to znaczy czysty – zwierzęta karmione zdrową żywnością wytwarzają bezpieczny dla środowiska nawóz
  • hodując mniej zwierząt niż gospodarstwa przemysłowe zapewniają większą różnorodność genetyczną osobników
  • nie stosując dioksyn i pestycydów dbają o zdrowie swoich pracowników
  • zużywają do 70 % mniej energii niż przemysłowe.

Foto

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *