Kategorie
Zdrowie

Dlaczego warto zrezygnować z białej mąki?

Ze wszystkich zbóż największym zainteresowaniem cieszy się pszenica. Jemy jej bardzo dużo. Najczęściej w formie białej, wysoko oczyszczonej mąki, która wykorzystywana jest do produkcji chleba, bułek, bagietek, ciast, ciasteczek, pączków, rogalików, pizzy, dań typu fast food, naleśników… Dodatek białej mąki pszennej znajdziemy także w wielu produktach spożywczych takich jak np. słodycze, pasztety czy daniach gotowe.

Mąka oczyszczona

Mąka powstaje w wyniku mielenia ziaren zbóż na proszek. Przedtem usuwana jest zewnętrzna osłonka ziarna, zwana otrębem, zawierająca większość substancji odżywczych i błonnik. Biały proszek, który tak chętnie wykorzystujemy do pieczenia chleba, ciast czy bułeczek, jest produktem pozbawionym większości wartości odżywczych, stanowi bogate źródło skrobi i niewielkie źródło białka – głównie w postaci glutenu. Zawiera przy tym jedynie śladowe ilości minerałów i witamin.

Gdy nasza dieta bazuje w większości na zbożach oczyszczonych – produktach z białek mąki, oczyszczonym ryżu i kaszy mannie, możemy spodziewać się wystąpienia w przyszłości problemów zdrowotnych. Sama biała mąka ani wyroby z niej nie są trujące, jednakże regularnie spożywane sprawiają, że nasz organizm przybiera na wadze, gromadzi tkankę tłuszczową, nie otrzymuje odpowiedniej podaży witamin i składników mineralnych potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania.

Zróbmy małe doświadczenie – wsypmy szklankę białej mąki do miski z wodą. Co się stanie? Powstanie coś na kształt kleju. Podobnie dzieje się w naszym organizmie. Pozbawiona błonnika biała mąka działa jak zapychacz. Długo przebywa w naszych jelitach, spowalnia ruch perystaltyczny jelit, może być przyczyną zaparć i gromadzenia wody w organizmie. Ciało, aby strawić duże ilości wyrobów z białej mąki, potrzebuje sporo wody i soków trawiennych.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Mąka nieoczyszczona

Pełne ziarno pszenicy w ok. 85% składa się ze skrobi, a 15% stanowi otoczka. Substancje znajdujące się w otoczce umożliwiają rozszczepienie i przyswojenie przez nasz organizm skrobi, czyli wspomagają jej trawienie. Dodatkowo są doskonałym źródłem błonnika, który dba o to, aby treść pokarmowa nie przebywała w naszych jelitach zbyt długo, oraz witamin i minerałów: z grupy B, PP, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza itd.

Biała mąka pszenna jest niekorzystna także dla naszej trzustki, gdyż gwałtownie podnosi się po jej spożyciu poziom glukozy we krwi, a potem równie gwałtownie spada, powodując wahania poziomu glukozy i wydzielania przez trzustkę insuliny. Może to doprowadzić nawet do powstania cukrzycy typu II. Mąka pełnoziarnista, dzięki sporej ilości błonnika pokarmowego, nie powoduje takich wahań, gdyż błonnik spowalnia wchłaniania cukrów do krwiobiegu.

Mąką pełnoziarnista, oprócz tego że zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów, dodatkowo jest mniej kaloryczna niż biała mąka pszenna. Po zjedzeniu pieczywa razowego uczucie sytości pozostanie nam na dłużej, a mniejsza liczba kalorii pomoże nam utrzymać zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Jednymi z najważniejszych dobrodziejstw, jakie ma w składzie mąka pełnoziarnista, są witaminy: z grupy B, w tym tak ważna witamina B1, oraz B2, B6, kwas foliowy, fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mąka biała, rafinowana jest praktycznie pozbawiona tych wartościowych składników odżywczych. Z tego powodu w Ameryce i Wielkiej Brytanii biała mąka pszenna jest fortyfikowana witaminami i kwasem foliowym.

Mąką pełnoziarnista dzięki zawartości błonnika, minerałów i witamin wspiera działanie naszego układu nerwowego, odpornościowego, pokarmowego, dokrewnego (poprzez harmonizowanie działania trzustki). Przeciwdziała zaparciom, gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi, co wiąże się z uczuciem senności, zmęczenia, osłabieniem koncentracji i uwagi.

Czy należy z diety całkowicie wyeliminować białą mąkę i zastąpić ją wyłącznie mąką razową?

Moim zdaniem – warto! Warto również sięgać po mąki różnych rodzajów zbóż: gryczaną, z komosy ryżowej, z prosa, z żyta, z jęczmienia, ale także po mąkę kasztanową, kokosową czy np. z topinamburu.
Zjedzenie raz na jakiś czas białego pieczywa, pizzy czy drożdżówki nie spowoduje katastrofy, jednakże należy pamiętać, aby na co dzień w naszej diecie królowały zboża pełnoziarniste, jak najmniej przetworzone, wtedy jesteśmy pewni, że wybieramy zdrowie.

Pełnoziarniste naleśniki dla całej rodziny

(przepis na 4 sztuki o średnicy 15 cm)

  • litr mleka ryżowego lub dowolnego mleka roślinnego
  • 1¼ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej razowej
  • 1 łyżka słodu, np. syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 białko jaja kurzego
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować. Na lekko posmarowaną olejem patelnię wylewać dosyć sporą porcję ciasta i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem. Przewracać, gdy wierzch będzie ścięty. Powinny wyjść wysokie i puszyste. Świetnie smakują z polewą ze zmiksowanych truskawek (lub z przysmażonych na maśle truskawek z dodatkiem np. miodu) lub z duszonym/pieczonym w piekarniku jabłkiem.

Autor/ka: Anna Szydlik

Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, dietetyk. Na terenie Śląska prowadzi warsztaty, seminaria dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Jako dietoterapeuta stara się połączyć tradycyjną, empiryczną wiedzę wschodu z naukowym podejściem świata zachodniego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.