Kategorie
Ekowiadomości

Dzięki warzywom żyjemy dłużej

Osoby jedzące więcej warzyw żyją dłużej niż te, które jedzą ich mniej

Osoby jedzące więcej warzyw żyją dłużej niż te, które jedzą ich mniej. Tą starą prawdę potwierdziły badania prowadzone ponad 14 lat przez Archiwes of Internal Medicine. Wyniki badań wskazały, że średnia długość życia osób u których stwierdzono wysoki wskaźnik przeciwutleniacza alfa-karotenu we krwi (pochodzacego z niektórych warzyw) jest wyższa, niż osób z niższym wskaźnikiem.

Naukowcy sugerują także, że nieprawidłowe procesy reakcyjne tlenu zachodzące w organizmie mogą powodować raka i choroby serca. Warzywa i owoce zawierają alfa-karoten, beta-karoten i likopen, które odbudowują zniszczone białka i tkanki tłuszczowe zmniejszają ryzyko powstania tych chorób.

Zachęcamy do jedzenia marchwi, brokułów, zielonego groszku – to między innymi w tych warzywach znajdziemy potrzebne przeciwutleniacze.

Źródło: http://healthland.time.com/

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.