Jak przygotować przyprawę gomasio?
Płaską łyżkę soli prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Podobnie prażymy 6 łyżek niełuszczonego sezamu i 6 łyżek siemienia lnianego. Kiedy prażone nasiona zaczną wydzielać przyjemny zapach (po 3-5 minutach), przerywamy i wsypujemy do makutry. Ucieramy, z wcześniej uprażoną solą drewnianą pałką, aż połowa nasion będzie utarta na proszek, a połowa zostanie w całości.
W kuchni naturalnej gomasio, (nazywane również solą sezamową ) używa się zamiast soli do wszystkich dań i potraw.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
5 odpowiedzi na “Gomasio, czyli sól sezamowa”
siemie lniane ma tłuszcze które nie lubią temperatur gotowania czy też prażenia. czy tak zrobiona gomasio nie wprowadza toksycznych związków pochodzących z przekształcenia wrażliwych tłuszczy z siemienia lnianego do organizmu ?