Jak przygotować przyprawę gomasio?
Płaską łyżkę soli prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Podobnie prażymy 6 łyżek niełuszczonego sezamu i 6 łyżek siemienia lnianego. Kiedy prażone nasiona zaczną wydzielać przyjemny zapach (po 3-5 minutach), przerywamy i wsypujemy do makutry. Ucieramy, z wcześniej uprażoną solą drewnianą pałką, aż połowa nasion będzie utarta na proszek, a połowa zostanie w całości.
W kuchni naturalnej gomasio, (nazywane również solą sezamową ) używa się zamiast soli do wszystkich dań i potraw.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
5 odpowiedzi na “Gomasio, czyli sól sezamowa”
siemie lniane ma tłuszcze które nie lubią temperatur gotowania czy też prażenia. czy tak zrobiona gomasio nie wprowadza toksycznych związków pochodzących z przekształcenia wrażliwych tłuszczy z siemienia lnianego do organizmu ?