Jak przygotować przyprawę gomasio?
Płaską łyżkę soli prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Podobnie prażymy 6 łyżek niełuszczonego sezamu i 6 łyżek siemienia lnianego. Kiedy prażone nasiona zaczną wydzielać przyjemny zapach (po 3-5 minutach), przerywamy i wsypujemy do makutry. Ucieramy, z wcześniej uprażoną solą drewnianą pałką, aż połowa nasion będzie utarta na proszek, a połowa zostanie w całości.
W kuchni naturalnej gomasio, (nazywane również solą sezamową ) używa się zamiast soli do wszystkich dań i potraw.
Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość
Są sposoby radzenia sobie ze złością (swoją i bliskich), które nie ranią i nie krzywdzą. Książka pomaga zrozumieć i stosować te metody.
5 odpowiedzi na “Gomasio, czyli sól sezamowa”
siemie lniane ma tłuszcze które nie lubią temperatur gotowania czy też prażenia. czy tak zrobiona gomasio nie wprowadza toksycznych związków pochodzących z przekształcenia wrażliwych tłuszczy z siemienia lnianego do organizmu ?