Kategorie
odżywianie naturalne

Gomasio, czyli sól sezamowa

Jak przygotować przyprawę gomasio:

* płaską łyżkę soli prażymy na suchej patelni przez kilka minut.

Jak przygotować przyprawę gomasio?

Płaską łyżkę soli prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Podobnie prażymy 6 łyżek niełuszczonego sezamu i 6 łyżek siemienia lnianego. Kiedy prażone nasiona zaczną wydzielać przyjemny zapach (po 3-5 minutach), przerywamy i wsypujemy do makutry. Ucieramy, z wcześniej uprażoną solą drewnianą pałką, aż połowa nasion będzie utarta na proszek, a połowa zostanie w całości.

W kuchni naturalnej gomasio, (nazywane również solą sezamową ) używa się zamiast soli do wszystkich dań i potraw.

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

1 odpowiedź na “Gomasio, czyli sól sezamowa”

siemie lniane ma tłuszcze które nie lubią temperatur gotowania czy też prażenia. czy tak zrobiona gomasio nie wprowadza toksycznych związków pochodzących z przekształcenia wrażliwych tłuszczy z siemienia lnianego do organizmu ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *