W żywieniu naturalnym dzieci, kremy z pełnych ziaren zbóż, to jedno z najbardziej zrównoważonych pokarmowo i energetycznie dań. Kremy zbożowe zazwyczaj serwuje się jako samodzielne posiłki, ale doskonale sprawdzają się także jako podstawa sosów, past do warzyw i pieczywa. Są uniwersalne, więc możemy je podawać o każdej porze dnia.
Dwa sposoby przygotowania kremu zbożowego z ryżu:
- z ugotowanych, pełnych ziaren zboża:
- Jak gotować ryż? Ryż brązowy (tak zwany pełny) płuczemy kilkakrotnie (2-4 razy) w zimnej wodzie. Po wypłukaniu zalewamy go zimną wodą w stosunku 2:1 (2 filiżanki wody na 1 filiżankę opłukanego ryżu). Dodajemy 2 cm glonu kombu i szczyptę nierafinowanej soli morskiej (niekoniecznie). Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na najmniejszym ogniu, przez 50-60 minut, pod przykryciem i bez mieszania. Po upływie tego czasu ryż jest ugotowany i możemy go przechowywać bez strat pokarmowych i energetycznych przez około 2-4 dni (w spiżarce, lodówce)
- Jak przygotować krem? Aby sporządzić krem z ryżu, należy podgrzać go w małej ilości wody i zmiksować, z dodatkiem wrzątku do konsystencji kremu. Krem powinno się serwować gorący lub ciepły, nigdy zimny.
- z mąki, poprzez zmielenie pełnych ziaren zbóż (ważnym przyrządem w kuchni naturalnej jest młynek do zbóż):
przygotowujemy 6 szklanek wody, 4 zagotowujemy, w 2 pozostałych mieszając, rozpuszczamy szklankę świeżo zmielonego ryżu pełnego. Następnie wlewamy wymieszany ryż z wodą do wrzątku. Ciągle mieszając, gotujemy krem około 6-8 minut. Zawijamy naczynie w koc i pozostawiamy na około 10-15 minut (w cieple). Po tym czasie, krem jest gotowy.
Kremy dla dzieci, z ugotowanych i zmiksowanych zbóż, tradycyjnie sporządza się z następujących ziaren: ryż naturalny, kasza jaglana, kasza gryczana, jęczmień i owies bezłuskowy, orkisz i pszenica. Można również przyrządzić krem z mąki razowej (z tych samych zbóż), a także z mąki kukurydzianej.
Foto: Zdjęcia są ważne