Więcej o projekcie można przeczytać na blogu Google.
Rób miód!
W Stanach Zjednoczonych pszczelarze nie zarabiają jedynie na produkcji miodu. Podobnie jak w innych rozwiniętych krajach otrzymują pieniądze z tytułu zapylania roślin.
W Polsce temat ten nie jest zupełnie nagłaśniany, ponieważ polskie rolnictwo boryka się z zupełnie innymi problemami niż w USA. Jednak i u nas istnieje poważne niebezpieczeństwo dla branży pszczelarskiej. Tani, najczęściej chiński miód wypiera lokalne produkty. Konsekwencją tego jest wycofywanie się pszczelarzy z coraz mniej opłacalnej produkcji miodu.
Jak możemy pomóc pszczołom i sobie?
1. Warto zwracać uwagę na źródła miodu kupowanego w sklepach. Wspierajmy polskich pszczelarzy i lokalne rolnictwo – brak pszczół to mniej warzyw, owoców, ich większa cena i gorsza jakość.
2. Warto również zdobyć tanie źródło lokalnego miodu – w każdej wsi jest pszczelarz, który chętnie sprzeda miód. Wystarczy umówić się z nim na regularny odbiór.
3. Trzeci, trudny ale dający największą frajdę sposób, to posiadania własnego ula. Oczywiście odradzamy ule w bloku, jednak jeśli ktoś ma dom lub działkę na wsi, może taki ul założyć. Koszty ula, pszczół i sprzętu to około 500 zł. Miód z jednego ula wystarczy dla Was, rodziny i znajomych.