Mózg naszego dziecka stale potrzebuje glukozy, która dostarcza mu energii potrzebnej do wszystkich funkcji: myślenia, zapamiętywania, rozwiązywania problemów. Ale nie chodzi o węglowodany proste, takie jak rafinowany cukier i mąka, które dają organizmowi szybki zastrzyk glukozy, po którym następuje jego ostry niedobór, ale o węglowodany złożone, które zawierają energię, witaminy oraz minerały i rozkładają się dużo wolniej.
[reklama_col id=”58457, 58459, 58217″]
Granola to jedna z najbardziej zrównoważonych i zharmonizowanych potraw dla starszych dzieci, która daje energię i pomaga przemóc w sposób naturalny ospałość i zniechęcenie oraz uzyskać większą jasność umysłu podczas nauki.

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Do przygotowania granoli potrzebne będą:
- cztery filiżanki płatków owsianych,
- dwie filiżanki płatków jęczmiennych,
- pół filiżanki sezamu niełuszczonego,
- pół filiżanki siemienia lnianego,
- filiżanka mąki kukurydzianej,
- dwie filiżanki otrąb pszennych,
- pół filiżanki pestek słonecznika,
- pół filiżanki dyni,
- filiżanka oliwy z oliwek,
- pół filiżanki naturalnych słodkości (słodów zbożowych, syropu buraczanego, kukurydzianego, klonowego i miodu).
Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość
Są sposoby radzenia sobie ze złością (swoją i bliskich), które nie ranią i nie krzywdzą. Książka pomaga zrozumieć i stosować te metody.
Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy w piekarniku na blasze do pieczenia ciasta, aż uzyskamy złotowy kolor (około 15-25 min). Następnie granolę wyjmujemy i dodajemy sparzone rodzynki i orzechy włoskie i podgrzewamy w piekarniku kolejne 4-6 minut. Po wyjęciu dokładnie mieszamy, a po ostygnięciu przechowujemy w niezakręconych słoikach. Tak sporządzoną granolę można przechowywać ok. 3-4 tygodnie.
Granolę spożywamy samą lub z dodatkami. Może być stosowana jako drugie śniadanie do szkoły, zawierające wszystkie niezbędne elementy: energię, witaminy, mikro i makroelementy, tłuszcze i białko.
Foto: flikr.com/79928508@N00