Grzyby ukryte w kawie szkodzą
| Grzyby ukryte w kawie szkodzą

Grzyby ukryte w kawie szkodzą

Mikotoksyny (mykotoksyny) są substancjami toksycznymi produkowanymi przez pleśnie. Stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt: mogą powodować choroby, które wpływają na wątrobę, nerki, mięśnie gładkie i przewodu pokarmowego.

Mikotoksyny mogą się tworzyć w okresie wegetacji lub zbioru, a także w wyniku nieprawidłowego przechowywania produktów spożywczych. Mogą występować w wielu produktach rolno-spożywczych, takich jak zboża i ich przetwory, orzechy, przyprawy, kakao, herbata, owoce suszone, piwo, wino, mleko.

Ta niebezpieczna substancja występuje także w kawie. Skąd w tym napoju mikotoksyny? Mogą one powstać podczas procesu suszenia ziaren kawy. Po suszeniu, zmieleniu i prażeniu – wędrują do filiżanki. Oto kilka wskazówek, jak wypić „zdrową” kawę:

  • Wybieraj kawę zrobioną z ziaren wyłuskiwanych z owoców metoda mokrą (w tej metodzie zerwane wiśnie kawowca wrzuca się  do systemu zbiorników i kanałów, przez które z regulowaną prędkością przemieszcza się kawę. Dzięki temu owoce zostają poddane myciu i pozbawione zanieczyszczeń). Metoda sucha polega na suszeniu ziaren w słońcu, przez co są o wiele bardziej narażone na pleśń.
  • Nie pij kawy bezkofeinowej, ponieważ właśnie kofeina chroni ziarna kawy przed pleśnią.
  • Najbardziej popularne są dwa gatunki: arabica (coffea arabica) i robusta (coffea canephora), wybieraj tą pierwszą – zawiera mniej mikotoksyn.
  • Wybieraj kawy, których ziarna zostały zebrane z terenów górskich lub wyżynnych, np. w górach Ameryki Środkowej.

Nie musisz całkowicie rezygnować z kawy, natomiast sztuką jest wybrać odpowiedni rodzaj kawy, aby maksymalnie wykorzystać potencjalne korzystne działanie tego napoju. Dla wielu ludzi wypicie kubka kawy rano to niezbędny rytuał na początek dnia (mimo, iż nie jest to dobrym nawykiem żywieniowym – najpierw śniadanie a potem kawa, nie odwrotnie).

Foto
Źródło


Karolina Ślusarczyk

Filolog, pedagog, redaktorka serwisu Dzieci są ważne. Mieszka z rodziną na wsi. Miłuje książki, ubóstwia naturę i aktywny tryb życia. Kocha polskie Tatry i Bieszczady. Mama Alicji i Igi.
Odwiedź stronę autorki/autora:


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

olini
Zamiast balsamów – naturalne oleje do pielęgnacji niemowląt i wymagającej skóry małych dzieci

POLECAMY
Milk & love – stworzone przez mamę

wychowanie
Jak wspierać motywację wewnętrzną dziecka?

POLECAMY
Szkoła narciarska dla dzieci – czy warto?

odżywianie naturalne
Zdrowa i wzmacniająca odporność dieta zimowa dziecka (przepisy)

olini
Zdrowa zima – jakie produkty warto mieć w swojej spiżarni?

POLECAMY
Skąd czerpać energię zimową porą, czyli co zamiast kawy?

wywiady
Mądre, piękne, CUDowne 9 miesięcy. Rozmowa z Dorotą Mirską – Królikowską

POLECAMY
Rosie & Lou – slow fashion dla dzieci

POLECAMY
Jak prawidłowo mierzyć temperaturę ciała dziecka?