Mikotoksyny (mykotoksyny) są substancjami toksycznymi produkowanymi przez pleśnie. Stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt: mogą powodować choroby, które wpływają na wątrobę, nerki, mięśnie gładkie i przewodu pokarmowego.
Mikotoksyny mogą się tworzyć w okresie wegetacji lub zbioru, a także w wyniku nieprawidłowego przechowywania produktów spożywczych. Mogą występować w wielu produktach rolno-spożywczych, takich jak zboża i ich przetwory, orzechy, przyprawy, kakao, herbata, owoce suszone, piwo, wino, mleko.
Ta niebezpieczna substancja występuje także w kawie. Skąd w tym napoju mikotoksyny? Mogą one powstać podczas procesu suszenia ziaren kawy. Po suszeniu, zmieleniu i prażeniu – wędrują do filiżanki. Oto kilka wskazówek, jak wypić „zdrową” kawę:
- Wybieraj kawę zrobioną z ziaren wyłuskiwanych z owoców metoda mokrą (w tej metodzie zerwane wiśnie kawowca wrzuca się do systemu zbiorników i kanałów, przez które z regulowaną prędkością przemieszcza się kawę. Dzięki temu owoce zostają poddane myciu i pozbawione zanieczyszczeń). Metoda sucha polega na suszeniu ziaren w słońcu, przez co są o wiele bardziej narażone na pleśń.
- Nie pij kawy bezkofeinowej, ponieważ właśnie kofeina chroni ziarna kawy przed pleśnią.
- Najbardziej popularne są dwa gatunki: arabica (coffea arabica) i robusta (coffea canephora), wybieraj tą pierwszą – zawiera mniej mikotoksyn.
- Wybieraj kawy, których ziarna zostały zebrane z terenów górskich lub wyżynnych, np. w górach Ameryki Środkowej.
Nie musisz całkowicie rezygnować z kawy, natomiast sztuką jest wybrać odpowiedni rodzaj kawy, aby maksymalnie wykorzystać potencjalne korzystne działanie tego napoju. Dla wielu ludzi wypicie kubka kawy rano to niezbędny rytuał na początek dnia (mimo, iż nie jest to dobrym nawykiem żywieniowym – najpierw śniadanie a potem kawa, nie odwrotnie).