Wielbiciele tradycyjnej medycyny często używają imbiru do leczenia rozmaitych dolegliwości, począwszy od mdłości po bóle stawów. Najnowsze badania pokazują inne zastosowanie imbiru: zmniejsza on mianowicie szkodliwy wpływ parabenów (związki powszechnie stosowane jako przeciwbakteryjne środki konserwujące w żywności, farmaceutykach i kosmetykach). Jeśli imbir rzeczywiście jest w stanie zmniejszyć wpływ parabenów na nasze zdrowie, to jest to istotny krok w naturalnej terapii ochrony zdrowia.
Parabeny mogą być odpowiedzialne za szereg zaburzeń zdrowotnych, np. przedwczesne dojrzewanie i hormonalnie pokrewne choroby, takie jak nowotwory piersi i jelita grubego. Parabeny są również związane z oksydacyjnym rozkładem tłuszczów oraz zmniejszeniem poziomów przeciwutleniaczy w wątrobie myszy.
Jak powszechne są parabeny? W 2010 roku amerykańskie badania na temat stanu środowiska pokazały, że na oceniane 2500 próbek moczu Amerykanów w wieku powyżej sześciu lat stwierdzono narażenie na działanie metylowych parabenów w ponad 99% próbkach i propylparabenów w ponad 92% próbek. Co ciekawe, wyniki różniły się w zależności od płci i wieku badanych. U młodych dziewczyn i kobiet stwierdzono większe stężenie metylo-i propylparabenów. Wynika to z faktu, że kobiety i dziewczęta znacznie częściej korzystają z produktów do higieny osobistej. Producenci nie kłamią twierdząc, że poziom parabenów w danym produkcie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Jednak większość kobiet korzysta z wielu produktów zawierających parabeny, zatem ich łączny wpływ może być znaczący dla zdrowia.
W 2009 roku indyjscy naukowcy ogłosili w czasopiśmie Acta Poloniae Pharmaceutica wyniki swoich badań przeprowadzonych na myszach. Podawano im doustnie konserwanty. W rezultacie zaobserwowano, że w grupie, w której podawano poza parabenami imbir, nastąpił znaczący spadek substancji wpływającej na uszkodzenia wątroby. Wzrósł za to poziom antyutleniaczy. Naukowcy doszli do wniosku, że imbir może znacząco zmniejszyć uszkodzenia wątroby, spowodowane działaniem parabenów.
Przeczytaj też: O właściwościach imbiru
Źródło: naturalnews.com
Foto